Politika e jashtme greke pas Ukrainës

Manos Karagiannis

Veprimet e fuqive të mëdha kanë një ndikim thelbësor në formën e sistemit ndërkombëtar. Pushtimi i një shteti të pavarur nga Rusia ka krijuar realitete të reja gjeopolitike. Marrëdhëniet midis Perëndimit dhe Rusisë janë kthyer në vitet 1950, kur mbizotëroheshin nga mosbesimi i ndërsjellë dhe frika e një sulmi bërthamor. Asgjë nuk do të jetë e njëjtë tani e tutje, edhe në skenarin jashtëzakonisht të pamundur të një ndryshimi politik në Moskë.

Lufta në Ukrainë tashmë ka evoluar në një krizë strukturore me pasoja të dukshme në rajonin më të gjerë të Greqisë. Mes këtij konteksti tensioni të paprecedentë, Athina përballet me dy sfida të mbivendosura.

Njëra ka të bëjë me revizionizmin turk, i cili aktualisht është kërcënimi më i madh i sigurisë për Greqinë. Ankaraja ka zgjedhur të mbajë një marrëdhënie të ngushtë me Moskën, një politikë që nuk duket se ka shkaktuar ndonjë kosto të dukshme. Megjithatë, në realitet, statusi i Turqisë brenda Aleancës së NATO-s ka pësuar dëme të konsiderueshme si rezultat.

Pas një krize identiteti 30-vjeçare, aleanca transatlantike e sigurisë ka rifilluar misionin e saj primordial të frenimit të Rusisë. Nuk do të ketë shtete neutrale oportuniste toleruese. Athinës i paraqitet tani një mundësi unike për të promovuar pozicionet e saj brenda Aleancës, të ngjashme me atë që bëri Ankaraja pas tërheqjes së Greqisë nga krahu ushtarak i NATO-s në periudhën 1974-1980. Në të njëjtën kohë, Greqia duhet të mbështesë përpjekjet e saj diplomatike për të ndërtuar një strukturë sigurie në Mesdheun Lindor (një skemë që përfshin Greqinë, Qipron, Egjiptin dhe Izraelin) që do të mbajë larg ambiciet turke. E ardhmja e marrëdhënieve greko-turke do të përcaktohet në zonën detare midis Kretës dhe Qipros.

Sfida tjetër lidhet më në përgjithësi me rolin e Greqisë në planet e reja gjeostrategjike të Bashkimit Evropian dhe të shteteve individuale të BE-së si Franca. Para së gjithash, përpjekjet për të hequr bllokun nga gazi natyror rus do të intensifikohen në vitet e ardhshme në mënyrë që të mbrohet Evropa nga çdo shantazh i ardhshëm nga Kremlini. Greqia mund të luajë një rol kyç në këto përpjekje me kusht që të hartojë një strategji energjetike rreth objektivave specifike. Për shkak të infrastrukturës së saj gjeografike dhe portuale, Greqia mund të bëhet pika kryesore hyrëse për gazin natyror në Ballkan dhe Evropën Lindore.

Në të njëjtën kohë, përmirësimi i aftësisë së saj të mbrojtjes ajrore do t’i mundësojë Greqisë të bëhet një ofrues kryesor i sigurisë në Mesdheun Lindor. Duke ndërtuar forca ajrore dhe detare moderne, vendi duhet të pretendojë një status të përmirësuar në arkitekturën e sapolindur të sigurisë. Në këtë mënyrë, Greqia mund të evoluojë në një bastion të Perëndimit në një rajon gjeopolitikisht shumë të paqëndrueshëm. Për këtë arsye, është e nevojshme të krijohet një politikë e sigurisë kombëtare që do të angazhojë klasën politike të vendit drejt synimeve afatgjata.

Përveç fuqisë së fortë të energjisë dhe mbrojtjes, Greqia duhet të investojë burime në ndërtimin dhe avancimin e një narrative të re kombëtare. Po hyjmë në një epokë konfrontimi dhe konkurrence të ashpër midis demokracive liberale të Perëndimit dhe regjimeve autoritare të Lindjes. Nuk mjafton të reklamosh Greqinë si vendlindjen e qytetërimit perëndimor. Një narrativë e re duhet të theksojë përkushtimin e palëkundur të vendit ndaj parimeve të demokracisë liberale, përfshirjen e tij aktive në çështjet evropiane dhe angazhimin e tij besnik ndaj ligjit ndërkombëtar. Projektimi i Greqisë si një fener stabiliteti dhe demokracie do ta mbrojë atë nga qëndrimet revizioniste dhe agresive.

Lufta në Ukrainë po nxit ndryshime tektonike në sistemin ndërkombëtar, duke krijuar mundësi të rëndësishme për Greqinë. Konflikti me Rusinë nuk shënon ndonjë episod afatshkurtër në çështjet ndërkombëtare, por fillimin e një epoke të re të luftës së ftohtë. Perdja e re e Hekurt do të shtrihet nga rajoni i Arktikut deri në rajonin më të gjerë të Greqisë. Këtë herë Greqia nuk duhet t’i trajtojë zhvillimet si një kalimtar pasiv. Historia formohet nga ata që janë të pranishëm.

/Argumentum.al