Si mund të ndikojë lufta në Ukrainë në tregjet në zhvillim?

Les Nemethy,

Të gjithë kemi dëgjuar shprehjen se një flutur që përplas krahët në Amazonë mund të ndikojë në modelet e motit në anën tjetër të planetit. A mund të ketë edhe lufta në Ukrainë pasoja të tilla të padëshiruara?

Ndërsa jam i dëshpëruar në shkallën e katastrofës humanitare në Ukrainë, ky artikull eksploron mundësinë e efekteve të papritura dhe të paparashikueshme përtej kufijve të Ukrainës, duke përfshirë mundësinë që më shumë njerëz të vdesin nga uria në pjesë të tjera të botës sesa si pasojë e veprimeve ushtarake. në Ukrainë.

Tre mekanizmat kryesorë të mundshëm të transmetimit për këtë efekt flutur përfshijnë: (a) ndërprerjen e zinxhirëve të furnizimit, veçanërisht në bujqësi; (b) ndërprerjet e furnizimit me energji dhe (c) efektet monetare. Këto tendenca shpesh përforcojnë njëra-tjetrën. Të gjitha ishin duke u zhvilluar para luftës; lufta duket se i përkeqëson dhe katalizon këto efekte.

a, Ndërprerje e zinxhirëve të furnizimit, veçanërisht në bujqësi

Zinxhirët e furnizimit global ishin tashmë nën tendosje, pavarësisht nga lufta e Ukrainës, pjesërisht për shkak të Covid-19. Për shembull, 30% e kontejnerëve në botë tani janë në vend, duke pritur rreth porteve, për shkak të ndërprerjes, me shumicën e tyre të mbërthyer pranë Shangait, të mbyllur nga Covid.

Lufta e Ukrainës shton një dimension të madh shtesë në sfidat e anës së ofertës, veçanërisht në lidhje me bujqësinë. Siç tregon grafiku i mëposhtëm, Rusia, Ukraina dhe Bjellorusia përbëjnë një përqindje të konsiderueshme të prodhimit të mallrave kryesore bujqësore.

Për t’i bërë gjërat edhe më keq, një përqindje shumë e madhe e eksporteve të sipërpërmendura shkojnë në tregjet në zhvillim. Vende të tilla si Libani dhe Egjipti (importuesi më i madh në botë i drithit), si dhe i gjithë rajoni sub-Saharian, janë shumë të varur nga eksportet ruse dhe ukrainase. Por edhe në sferën e mikroçipave – a e dini se dy fabrika ukrainase që furnizonin neon për prodhimin e lazerëve që prodhojnë mikroçipe u mbyllën për shkak të luftës?

b, ndërprerje të furnizimit me energji

Lufta e Ukrainës ka përforcuar më tej shtrëngimin në tregjet e naftës dhe gazit – gjë që ka pasur një efekt të konsiderueshëm në çmimet e hidrokarbureve në nivel global, veçanërisht në Evropë. Duke pasur parasysh se plehrat e amoniumit bëhen nga gazi dhe pothuajse 40% e eksporteve globale të potasës nga Rusia dhe Bjellorusia (siç tregohet në grafikun e mësipërm), bota do të shohë një reduktim të mprehtë të përdorimit në vitin 2022. Shumë prodhues të amoniumit, duke përfshirë edhe më të mëdhenjtë në Hungari, kanë ndërprerë prodhimin total, për shkak të luhatshmërisë së çmimeve të energjisë.

Nëse fermerët nuk përdorin pleh, ata do të shohin rënien e rendimentit; nëse përdorin pleh, ata do të duhet të kalojnë përmes kostove të inputeve. Sido që të jetë, presioni mbi çmimet e bujqësisë do të përshpejtohet. Edhe pse grafiku i mëposhtëm tregon rritje masive të çmimeve të bujqësisë, për mendimin tim ky proces i rritjes së çmimeve bujqësore ka ende një rrugë të gjatë për të bërë.

Rritja e çmimit të energjisë ka gjithashtu një efekt negativ në rritjen e PBB-së dhe një efekt të përgjithshëm inflacioniste. Shumica e recesioneve të pasluftës përkoi me rritjen e çmimit të energjisë.

c, Efektet monetare

Çështjet e sipërpërmendura të zinxhirit të furnizimit dhe rritjet e çmimeve të mallrave kanë kontribuar të gjitha në përshpejtimin e inflacionit. Kjo, nga ana tjetër, ka mobilizuar disa banka qendrore drejt shtrëngimit monetar. Është shkruar shumë për vështirësinë që bankat qendrore do të kenë në uljen e inflacionit pa shkaktuar recesion, ndërkohë që ato synojnë “uljen e butë” të fabuluar. Asnjëherë nuk janë kuruar nivelet aktuale të inflacionit pa shkaktuar një recesion. Problemet e vazhdueshme të Covid-it (dhe bllokimet e lidhura) dhe lufta e Ukrainës (dhe sanksionet e lidhura) ndërlikojnë më tej përpjekjet e bankave qendrore – për të përdorur shprehjen – si marrja e një deveje nga vrima e gjilpërës.

Kryetari Powell i Fed-it të SHBA-së, ka njoftuar synimin e tij për të kryer atë që do të përbënte shtrëngimin më të rëndë monetar që nga fillimi i viteve 1980. Kjo ka të ngjarë të kërkojë rritjen e thesarit 10-vjeçar nga nën 3% në mbi 5%.

Sa herë që SHBA rrit normat e interesit, tregjet në zhvillim vuajnë shumë, pasi ato janë të detyruara të rrisin normat e interesit me të paktën aq shumë, për të shmangur daljet e kapitalit. Shumë vende në zhvillim tashmë janë detyruar të rrisin ndjeshëm normat e interesit dhe përsëri, sipas mendimit tim, tendenca do të shkojë më tej.

Shërbimi i borxhit po bëhet gjithnjë e më i vështirë. Sri Lanka tashmë ka dështuar. Pakistani dhe Peruja, gjithashtu me borxhe të larta, kanë përjetuar shpërthime dhune ose protesta masive.

Bankat e tregjeve në zhvillim janë shumë të ekspozuara ndaj borxhit sovran (zakonisht obligacioneve të qeverive të tyre kombëtare):

Ndërsa yield-et e obligacioneve rriten, çmimet e obligacioneve qeveritare bien, duke dëmtuar kapitalin e nivelit 1 të bankave. Mund të krijohet një rreth vicioz. Bankat më të dobëta do të japin më pak kredi, duke kontribuar në tkurrjen e ekonomisë.

Për fat të keq, një person mesatar në vendet në zhvillim shpenzon tashmë një përqindje të madhe të të ardhurave të tij në ushqime dhe zotëron shumë pak asete që mund të ndihmojnë në përballimin e inflacionit. Është personi mesatar ai që do të ndiejë peshën e madhe të fenomeneve të diskutuara në këtë artikull. Mos harroni se ishte mungesa e ushqimit që shkaktoi Pranverën Arabe afërsisht një dekadë më parë.

Efekti i fluturës është i vështirë për t’u provuar, por me kalimin e kohës, lufta e Ukrainës mund të shkaktojë në fakt më shumë vdekje nga uria në vendet më të varfra të botës sesa vdekjet e luftës në Ukrainë.

/Argumentum.al

*CEO Euro-Phoenix Financial Advisors Ltd., ish Banker Botëror