Pse vizita e Bidenit në Azinë Lindore është në këmbën e gabuar?

Victor Gao

Pas vizitës së tij në Republikën e Koresë (ROK), Presidenti i SHBA Joe Biden po viziton Japoninë dhe është i etur për të nxitur më shumë armiqësi kundër Kinës në Azinë Lindore dhe në rajonin Azi-Paqësor në tërësi, duke u fokusuar në QUAD (gjoja një aleancë kundër Kinës), çështja e Tajvanit dhe propozimi i një “Kuadri Ekonomik Indo-Paqësor” (IPEF), gjoja që synon të përjashtojë Kinën.

Kina është ekonomia më e madhe në botë për nga barazia e fuqisë blerëse (PPP), dhe ekonomia e dytë më e madhe në botë nga llogaritja zyrtare e kursit të këmbimit, dhe është kombi më i madh tregtar me më shumë se 130 vende dhe rajone në botë, duke përfshirë shumicën e vendeve. në rajonin Azi-Paqësor.

Përjashtimi ekonomikisht i Kinës në botën e sotme është një akt marrëzie, çmendurie dhe kotësie, dhe do të dëmtojë më shumë sesa të ndihmojë interesat themelore të popullit amerikan. Sipas të gjitha vlerësimeve të arsyeshme, Kina do të kalojë SHBA-në si ekonomia më e madhe para fundit të kësaj dekade. Askush nuk mund të ndalojë vrullin e rritjes ekonomike të Kinës. Në fakt, çdo përpjekje për t’i privuar popullit kinez të drejtën e zhvillimit ekonomik do të jetë ndoshta krimi më i madh kundër njerëzimit dhe do të dështojë keq.

Ajo që ka rëndësi në Azinë Lindore, në rajonin Azi-Paqësor dhe në botë në tërësi është paqja, rritja dhe zhvillimi, në vend të konfrontimit, luftës ose rifillimit të një tjetër Lufte të Ftohtë. Kina është një forcë kryesore për paqen dhe zhvillimin në botë sot, dhe Shtetet e Bashkuara do të duhet të shkojnë mirë me Kinën, në vend që të përballen me të.

Thelbi i vërtetë i çështjes së Tajvanit është lufta e papërfunduar civile në Kinë në fund të viteve 1940, e cila çoi në krijimin e Republikës Popullore të Kinës (PRC) në territorin kinez në vitin 1949, dhe ikjen nga kontinenti në provincën e Tajvanit të Kinës. qeveria e atëhershme nacionaliste e kryesuar nga Chiang Kai-shek në 1949.

Deri më sot, më shumë se 180 vende në botë dhe të gjitha organizatat kryesore ndërkombëtare në botë pranojnë se ekziston vetëm një Kinë, dhe Tajvani është pjesë e Kinës, dhe PRC është përfaqësuesi i vetëm legjitim i Kinës. Shtetet e Bashkuara e bënë një njohje të tillë në vitin 1979 për të vendosur marrëdhënie diplomatike me PRC, me parakushtin e vendosur nga PRC për tërheqjen e trupave amerikane nga rajoni i Tajvanit, duke shfuqizuar “marrëdhëniet diplomatike” dhe “traktatin e mbrojtjes” të SHBA me Tajvanin.

Qëndrimi i SHBA-së sot në lidhje me Tajvanin është plot me paqartësi të qëllimshme që synojnë të mashtrojnë popullin amerikan në fillim, duke mashtruar ata në Tajvan që duan të promovojnë “pavarësinë e Tajvanit” dhe duke mashtruar të gjithë botën në lidhje me statusin e vërtetë ligjor të Tajvanit, i cili është një pjesë e Kinës.

Vendimmarrësit amerikanë mund të besojnë se nxitja e konfrontimit ushtarak nëpër ngushticat e Tajvanit mund të jetë një mënyrë e sigurt për të shkaktuar gjakderdhje që përfshin Tajvanin dhe për të penguar zhvillimin e vazhdueshëm paqësor të Kinës.

Ajo që SHBA po bën, në fakt, mund të provokojë ringjalljen e luftës civile të papërfunduar, e cila është thjesht një çështje e brendshme kineze, dhe as SHBA-ja e as ndonjë vend tjetër i huaj nuk ka ndonjë justifikim legjitim për t’u përfshirë në një ringjallje civile. luftë në Kinë. SHBA gjithashtu mund të keqllogarisë plotësisht situatën, sepse njerëzit në të dy anët e ngushticës së Tajvanit janë i njëjti popull kinez dhe bashkimi i Kinës në emër të një Kine të bashkuar është mega-trendja e botës sot.

Asnjë president i SHBA-së nuk ka ndonjë justifikim ligjor apo mirësjellje morale për të dërguar ushtarë amerikanë për të luftuar në luftën civile të ringjallur në Kinë, të cilën qeveria amerikane mund të provokojë me skema ogurzi dhe të rrezikshme. Asnjë vend tjetër në botë nuk do t’i shërbente interesit themelor të popullit të vet për të luftuar në luftën civile të ringjallur në Kinë, të cilën qeveria e SHBA po provokon në mënyrë aktive dhe të egër.

Për sa i përket QUAD-it, të presësh që kombi i madh i Indisë mund të rrëmbehet në karrocën e luftës së Shteteve të Bashkuara kundër Kinës, është një keqkuptim i plotë i pavarësisë së Indisë si një vend i madh.

Për mijëra vjet, Kina dhe India u bashkuan me njëra-tjetrën në mënyrë paqësore. Mosmarrëveshjet territoriale që ekzistojnë sot midis dy vendeve u krijuan nga asnjëri prej tyre, por nga kolonistët perandorakë britanikë në Indinë Britanike.

Kombi kinez dhe kombi indian, dy super-popullatat e vetme në botë, me siguri do të kenë mençuri, guxim dhe vizion të mjaftueshëm për të kapërcyer skemat konspirative të kolonistëve britanikë kur ata sunduan popullin e madh indian si një nën-klasit të dytë. specie dhe planifikuan të pushtojnë dhe pushtojnë Rajonin Autonom të Tibetit të Kinës.

Sa i përket Japonisë, ajo ka ende mosmarrëveshje territoriale me Rusinë, ROK-un, Kinën dhe rajonin e Tajvanit të Kinës, pavarësisht dorëzimit të saj të pakushtëzuar në vitin 1945. Qeverisë japoneze duhet t’i përcillet një mesazh i vendosur dhe i ashpër se Japonia nuk lejohet të posedojë armë ose armë sulmuese të çdo lloji të shkatërrimit në masë në botë sot, që të mos pësojë pasoja të tmerrshme.

Mënyra më e mirë për Japoninë për të rifituar sovranitetin e saj normal dhe të plotë është që të angazhohet plotësisht për paqen dhe të betohet përherë për luftë të çdo lloji. Do të jetë kundër interesit themelor të popullit japonez që të agjitojë për luftë dhe të betohet për paqe./CTGN-Argumentum.al