Trashëgimia e vërtetë e politikës së jashtme të Shinzo Abe

Burrë shteti transformues i Japonisë jo vetëm që mbrojti demokracinë, ai u përpoq të riparonte lidhjet me Kinën për një botë më të sigurt

STEPHEN R. NAGY

Japonia dhe miqtë e saj prej kohësh e kanë parë me tronditje dhe shqetësim për të ardhmen e saj vrasjen e ish-kryeministrit Abe Shinzo. Kundërshtarët e Japonisë e shohin atë me oportunizëm.

Fakti që një person i armatosur i vetëm përdori një armë të punuar me dorë për të vrarë Abe në një tubim politik në qytetin e Nara është lloji i dhunës politike që nuk e kemi parë në Japoni që nga fillimi i viteve 1960. Vrasja ngre pyetje në lidhje me motivimet e vrasësit, sigurinë e shoqërisë japoneze dhe, për disa, gjendjen e demokracisë në një nga vendet më të pasura dhe më të qëndrueshme në botë.

Abe, pasardhësi i një familjeje të shquar politike, hyri në politikë në 1993 dhe u ngrit në yll politik kur ishte kryesekretar i kabinetit të ish-kryeministrit Koizumi Junichiro në shtator 2005. Ai u bë një kryeministër me mandat të shkurtër në 2006 përpara se të largohej nga detyra. ndaj çështjeve shëndetësore.

Ai u kthye me besim në zyrë në dhjetor 2012 pasi udhëheqësi i Partisë Demokratike të Japonisë, Yoshihiko Noda, shtetëzoi Ishujt Senkaku, duke krijuar rënien më të keqe në marrëdhëniet kino-japoneze në kujtimet e fundit.

Pas kthimit në detyrë, vizita e parë e Abe ishte në Azinë Juglindore, duke na dhënë një aluzion të vizionit të tij afatgjatë për një Indo-Paqësor të lirë dhe të hapur.

Si kryeministër, Abe ndoqi një diplomaci proaktive japoneze që ringjalli vendin e Japonisë në skenën globale, duke bërë aleatë, miq dhe partnerë në të gjithë rajonin Indo-Paqësor, Evropë dhe Amerikën e Veriut. Përjashtim bënë Kina, Koreja e Veriut dhe e Jugut.

Qoftë Narendra Modi i Indisë, Donald Trump i Shteteve të Bashkuara apo liderët evropianë, Abe ishte në gjendje të krijonte raporte dhe të komunikonte vizionin e tij dhe të avokonte për vizionin e tij nënshkrim të Lirë dhe të Hapur Indo-Paqësor.

Ky vizion u fokusua në një qasje të bazuar në rregulla për çështjet ndërkombëtare në rajonin Indo-Paqësor. Ai përfshinte forcimin e angazhimit diplomatik, zhvillimin, infrastrukturën dhe lidhjen, dhe ndërtimin e normave të përbashkëta se si të negociohet dhe të krijohet një pikëpamje e përbashkët për rajonin.

Abe, me partnerë me të njëjtin mendim, kishte në mendje ngritjen e Kinës, duke e parë vizionin Indo-Paqësor të Lirë dhe të Hapur si një qasje që mbronte një qasje me shumë jo zero ndaj sfidës më të madhe gjeopolitike të kohës sonë.

Vizioni i tij kishte për qëllim të parandalonte shfaqjen e një qasjeje makiaveliste, e cila është e drejtë ndaj marrëdhënieve ndërkombëtare në oborrin e shtëpisë së Japonisë dhe globalisht.

Kjo frikë u shfaq me pushtimin e Ukrainës nga Rusia. Shqetësimi i thellë për shumë shtete është se një ditë Kina, si Rusia e Putinit, mund të vendosë të përdorë forcën për t’u marrë me shumë nga sfidat me të cilat po përballet brenda rajonit Indo-Paqësor, duke përfshirë mosmarrëveshjet territoriale me Japoninë në Detin e Kinës Lindore. në Detin e Kinës Jugore për linjat detare të komunikimit dhe një ribashkim të fuqishëm të Tajvanit me Kinën kontinentale.

Gjatë mandatit të Abe, Japonia u bë e njohur për diplomacinë e shumëanshme dhe investimet duke investuar burime të rëndësishme në Azinë Juglindore dhe Azinë Jugore, duke përfshirë të qenit një partner kyç në TPP, Dialogun Katërpalësh të Sigurisë, Marrëveshjen e Partneritetit Ekonomik të Japonisë dhe BE-së, si dhe shumë organizata të tjera shumëpalëshe.

Kjo pjesëmarrje proaktive dhe udhëheqje në organizatat ndërkombëtare ishte një demonstrim i vizionit të tij se siguria e Japonisë u arrit më së miri përmes një angazhimi ndaj organizatave ndërkombëtare, sundimit të ligjit, transparencës dhe sjelljes së bazuar në rregulla në të gjithë rajonin. Nuk ishte një axhendë nacionaliste, me pamje të brendshme, diçka që kritikët e kanë akuzuar atë dhe Partinë Liberal Demokratike për shtyrje.

Abe njohu vende si Vietnami, Indonezia, Singapori dhe rajone të tilla si BE-ja si partnerë kryesorë për të kontribuar në vizionin e tij, i cili nuk ishte ekskluziv dhe nuk bazohej në promovimin e demokracisë dhe të drejtave të njeriut, por më tepër i bazuar në interesin e përbashkët dhe sigurimin e paqes dhe stabilitet në rajon.

FILE Ñ Then-Prime Minister Shinzo Abe of Japan, center, with then-President Donald Trump of the U.S., left, and Prime Minister Narendra Modi of India at the 620 summit meeting in Osaka, Japan, on June 27, 2019. Abe, the longest-serving Japanese prime minister, was assassinated on Friday, July 8, 2022, in the city of Nara, Japan. He was 67. (Erin Schaff/The New York Times)

Në vend, duke përdorur një përzierje të lehtësimit sasior, politikës fiskale dhe derregullimit nën ombrellën e Abenomics, Abe u përpoq të reformonte ekonominë e ndenjur të Japonisë, siç kanë provuar edhe drejtuesit e mëparshëm të Restaurimit të Meiji. Këta liderë u fokusuan në rritjen ekonomike si një parakusht për sigurinë.

Duke reflektuar mbi qasjen sekuenciale të Abenomics dhe Abe për ndërtimin e sigurisë, ne pamë se ekonomia fillimisht kishte prioritet mbi sigurinë, duke e lejuar atë të grumbullojë fitore politike që mund të kontribuojnë në forcimin e pozicionit të Japonisë në rajon përmes një ligji të sigurisë kolektive në 2016 dhe ligjit të sekreteve shtetërore në 2013.

Abe u pa nga kritikët si një nacionalist dhe konservator. Ai u etiketua si një revizionist për pikëpamjet e tij për historinë dhe drejtimin e Japonisë dhe përkushtimin ndaj të drejtave të njeriut.

Këto akuza nuk dolën nga faktet. Përkundrazi, ai ishte vazhdimisht një pragmatist në politikën e jashtme. Për shembull, duke shpenzuar kapital të vlefshëm politik, ishte Abe ai që falsifikoi marrëveshjen e grave të ngushëllimit të vitit 2015 me homologët e Koresë së Jugut në një përpjekje për të finalizuar dhe ecur përpara në marrëdhëniet dypalëshe në një marrëdhënie më të orientuar drejt së ardhmes.

Ai lëshoi gjithashtu deklaratën e kabinetit të vitit 2015 mbi “historinë e shekullit të 20-të dhe rolin e Japonisë dhe rendin botëror në shekullin e 21-të”, e cila pranoi të kaluarën perandorake të Japonisë ndërsa në të njëjtën kohë diskutoi qasjen e saj proaktive për ndërtimin e një komuniteti ndërkombëtar në pasluftën. periudhë.

E rëndësishmja, ishte Abe ai që i ktheu marrëdhëniet Japoni-Kinë nga humnera e arritur në vitin 2012 pas shtetëzimit të ishujve Senkaku. Duke punuar me homologët kinezë dhe një trupë diplomatësh të aftë japonezë, Abe ishte në gjendje të vizitonte Pekinin në vitin 2019 për të mbajtur një samit dypalësh me Presidentin Xi Jinping.

Ata nënshkruan më shumë se 50 marrëveshje për të ndërtuar infrastrukturën dhe lidhjen në vendet e treta. Kishte gjithashtu një mori marrëveshjesh biznesi për të cilat u ra dakord. Kthimi nga humnera po çonte gjithashtu drejt asaj që ne e quajmë dokumenti i pestë politik – kuadri i rënë dakord reciprokisht për mënyrën se si Japonia dhe Kina do të ndërtonin marrëdhëniet e tyre dypalëshe gjatë 10 viteve të ardhshme. Kjo do të çimentohej nga një vizitë zyrtare shtetërore e Xi në Japoni në pranverën e vitit 2020.

Fatkeqësisht, pandemia COVID-19, nacionalizmi në rritje dhe shqetësimet për sjelljen e Kinës e kanë vënë në pritje këtë dokument të pestë politik. Ne kemi parë një spirale në rënie jo vetëm në marrëdhëniet Japoni-Kinë, por në marrëdhëniet e Kinës me pjesën më të madhe të botës së përparuar.

8 korriku është bërë një ditë tjetër shqetësimi i thellë nga shumë liderë pasi vizioni i Abe për rajonin bazohej në një angazhim të nuancuar dhe të balancuar me Kinën. Në të njëjtën kohë, Abe tërhoqi linja të forta, të tilla si përçimi i qartë në nëntor 2021 se një emergjencë tajvaneze do të jetë një shqetësim sigurie për Japoninë dhe se Shtetet e Bashkuara dhe Japonia dhe vendet me të njëjtin mendim do të duhet të ndërhyjnë.

Me vdekjen e tij të papritur, politika japoneze dhe siguria që gëzonte politika japoneze për pjesën më të madhe të 50 viteve të fundit është tashmë në pikëpyetje.

Sa do të mishërojë kryeministri Fumio Kishida disa nga iniciativat nënshkrimore të Abe si vizioni Indo-Paqësor i Lirë dhe i Hapur, forcimi i aleancës SHBA-Japoni dhe të qenit i çiltër në lidhje me pozicionin e Japonisë ndaj Tajvanit dhe rajonit Indo-Paqësor kur komunikon me Kinën ? A do të vazhdojë Kishida të ndjekë një vizion për rishikimin e nenit 9 të Kushtetutës bazuar në të kuptuarit se siguria e Japonisë nuk mund të garantohet më përmes dokumentit pacifist që u bë gjatë një periudhe shumë të ndryshme kohore?

Përgjigja e këtyre pyetjeve është ende e panjohur. Ka të ngjarë të shohim kritikë si në të majtë ashtu edhe në të djathtë për të formësuar narrativën e trashëgimisë së Abe në një mënyrë pozitive dhe negative për të provuar dhe riformuar rrënjësisht peizazhin politik japonez.

Abe do të mungojë në Azinë Juglindore dhe Azinë Jugore. Në fakt, India e ka shpallur 9 korrikun një ditë zie kombëtare për Abe. Në Kinë, nga ana tjetër, ne kemi parë që mediat sociale të bëhen një zonë turpi, me përdoruesit e rrjetit kinez që tallnin, fyenin dhe festonin vdekjen e Abe.

Në një epokë të liderëve të fortë autoritarë dhe një Shtetet e Bashkuara të ndarë, Abe ishte një udhëheqës freskues i qëndrueshëm, me nuanca dhe i zhytur në mendime për sa i përket artikulimit se si duhet të evoluojë rajoni Indo-Paqësor.

Ai siguroi një vizion për Japoninë në skenën botërore me qëndrimin e tij pa kompromis ndaj parimeve demokratike të Japonisë në vend./japantimes/

Përshtati në shqip: Argumentum.al