BE-ja duhet të reagojë, por edhe të shikojë përpara

George Pagoulatos

Çfarë përgjegjësie ka Bashkimi Evropian për të ndërhyrë në një luftë që nuk e shkaktoi, duke përfshirë një vend përtej kufijve të tij politikë? Të njëjtën përgjegjësi ka një i rritur kur është dëshmitar i rrahjes së një fëmije nga dhunuesi i lagjes. Ndërhyrja është një detyrë morale; në të vërtetë, ekziston edhe një përgjegjësi ligjore për të mbrojtur. Vlerat e Evropës do të jenë të pavlefshme (kredibiliteti i saj gjithashtu) nëse BE-ja nuk arrin të bëjë gjithçka që është në fuqinë e saj (pa angazhim ushtarak) për të çarmatosur ngacmuesin rus dhe për të mbrojtur viktimat e tij ukrainase.

Ky është ndoshta konflikti më i rëndësishëm në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore. Sigurisht, ne kishim Jugosllavinë dhe krimet e luftës të kryera atje, por ai konflikt nuk përfshinte një pushtim masiv ushtarak të një kombi sovran. Në Greqi, kur flasim për Jugosllavinë, mendojmë për bombardimin e Beogradit nga NATO, si hakmarrje për spastrimin etnik të popullatës shqiptare të Kosovës nga regjimi i Millosheviqit. Ne harrojmë me lehtësi gjenocidin e muslimanëve boshnjakë, martirizimin e Sarajevës, Arkanin vrasës që media greke e trajtoi si hero. Kujtesa jonë është e prirur për amnezi selektive.

Ukraina është konflikti më i rëndësishëm në Evropë që nga viti 1945, edhe për shkak se është përfshirë një superfuqi bërthamore; një Rusi e pavarur, jo e koordinuar fort si BRSS gjatë Luftës së Ftohtë. Byroja Politike Sovjetike, komunistë të vjetër, njerëz konservatorë që urrejnë rrezikun, vepruan si një filtër dhe një frenim për udhëheqjen sovjetike të asaj kohe. Tani, një lider autoritar i merr vendimet i vetëm, ka hequr dorë nga siguria dhe po mblidhet me fatin e vjetër të Rusisë. Të gjitha këto nuk mund të jenë më të rrezikshme.

Është një përplasje mes sistemeve: sundimi i ligjit perëndimor kundrejt nacionalizmit revizionist. Regjimi i Putinit ka kaluar rrugën e tij në të gjithë librin totalitar. Duke filluar me narrativën e rreme të një kombi ukrainas joekzistent të sunduar, gjoja, nga nazistët – edhe pse ekstremi i djathtë ukrainas fitoi më pak se 3% të votave në 2019 dhe nuk arriti të hynte në Parlament; edhe pse sulmet e ekstremit të djathtë ndaj pakicave janë më të përhapura në Rusinë e Putinit sesa në Ukrainë. “Denazifikimi” është alibi e Rusisë për likuidimin masiv të “llumrave naziste”.

Libri i lojërave të totalitarizmit përfshin gjithashtu gjithçka, nga dërgimi i rekrutëve 18-vjeçarë që nuk dyshojnë për të vrarë dhe vrarë, deri te shtypja brutale e të gjithë protestave të brendshme dhe propagandës së vrazhdë Orwelliane. Një fusnotë për pikën e fundit: televizioni rus e prezantoi kasapin në Bucha si vepër të amerikanëve, duke e lidhur me atë që Biden e kishte quajtur Putinin kasap për të “provuar” se masakra ishte inskenuar nga NATO. Dhe propaganda po funksionon. Sipas sondazheve që konsiderohen të besueshme, vlerësimi i miratimit të Putinit në Rusi është në 80%. Mbetet për t’u parë se sa do të zgjasë kjo.

Pra, ky është vërtet një përballje e dy botëve, dy sistemeve dhe është e qartë se cilit sistem i përkasim dhe pse qëndrojmë me Perëndimin. Por le të mos ketë dyshim: Ejani të nesërmen, të dy sistemet duhet të jenë në gjendje të bisedojnë përsëri me njëri-tjetrin. Kanalet duhet të qëndrojnë të hapura, siç mbetën të hapura gjatë gjithë Luftës së Ftohtë. Sidomos duke pasur parasysh sistemin e mbyllur dhe shumë të personalizuar të pushtetit që Putini ka ngritur rreth vetes.

Evropa do të duhet të marrë drejtimin nëse dëshiron të sigurojë një oborr të qëndrueshëm për vete kur konflikti të përfundojë. Amerika siguron ombrellën që mbron Evropën kundër një armiku bërthamor, por i takon Evropës të përgatitet për ditën tjetër kur të vijë dhe të ndihmojë në stabilizimin e fqinjësisë më të gjerë evropiane. Pse? Sepse është shqetësimi i Evropës.

Amerika është aleati më i afërt i Evropës, mbrojtësi dhe mburoja e saj bërthamore, por është Evropa që i është dashur të përballet me krizë pas krize brenda dhe në kufijtë e saj: së pari, valët e refugjatëve të dëshpëruar nga Lindja e Mesme, Iraku dhe Afganistani, Siria dhe Libia. , nga konfliktet në Afrikë, duke u derdhur në brigjet e Evropës në miliona të tyre; pastaj ISIS, terrorizmi i të cilit goditi fort Evropën; tani Ukraina, njerëzit e çrrënjosur të së cilës po shkojnë drejt kufijve të Evropës. Për më tepër, kriza energjetike dhe ekonomike po ndikon kryesisht në Evropë, dhe kriza ushqimore që do të godasë Afrikën do të ndihet edhe në Evropë, në konfliktet që do të shkaktojë dhe valët e reja të emigrantëve që do të lëshojë.

Pra, Evropa ka të drejtë të veprojë në përputhje me vlerat e saj, duke ndihmuar Ukrainën të mbrohet. Por nuk mund të përballojë të injorojë pasojat. Dhe do të ishte e papërgjegjshme të dështosh të përgatitesh për të nesërmen, kurdo që kjo të ndodhë.

Përgatiti në shqip: Argumentum.al

*George Pagoulatos është profesor në Universitetin e Ekonomisë dhe Biznesit të Athinës, profesor i ftuar në Kolegjin e Evropës dhe drejtor i përgjithshëm i Fondacionit Helen për Politikën Evropiane dhe të Jashtme (ELIAMEP).