Borrell viziton Shkupin, nuk jep datë për fillimin e bisedimeve të anëtarësimit në BE me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë

BE-ja duhet të fillojë sa më shpejt bisedimet zyrtare të anëtarësimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, ka thënë kryediplomati i BE-së, Josep Borell, pa përmendur sërish një datë.

Kjo është për të rritur sigurinë dhe mbrojtjen e Ballkanit pasi shqetësimet se pushtimi rus i Ukrainës do të krijojë paqëndrueshmëri në të gjithë rajonin, tha gjithashtu Borrell.

“Nuk mund t’ju premtoj një datë, por mund t’ju premtoj një vullnet dhe ku ka vullnet, ka një mënyrë për të gjetur një zgjidhje”, tha Borrell pas takimit me kryeministrin e Maqedonisë së Veriut Dimitar Kovaçevski, i cili tha se negociatat me vendin e tij duhet të të fillojë sa më shpejt dhe se lufta në Ukrainë kërkon që BE-ja të marrë vendime strategjike.

Borrell përgëzoi “shtytjen e re” midis Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë, duke theksuar se ai u kërkon të dyja palëve të gjejnë zgjidhje të pranueshme reciprokisht dhe të zgjidhin çështjet dypalëshe sepse “zgjerimi nuk mund të vazhdojë nëse pengohet nga çështjet dypalëshe”.

Puna për reformat në Maqedoninë e Veriut në fushat e sundimit të ligjit, lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, transformimi dixhital dhe agjenda e gjelbër do të sigurojnë përparim të shpejtë kur të nisin negociatat, shtoi Borrell.

/Argumentum.al