FINLANDË/ Parlamenti fillon debatin për anëtarësimin e mundshëm në NATO

Parlamenti i Finlandës të mërkurën nis debatin nëse do të kërkojë anëtarësimin në NATO, pasi pushtimi rus i Ukrainës shkaktoi një rritje të mbështetjes politike dhe publike për t’iu bashkuar aleancës ushtarake.

Diskutimi bazohet në Librin e Bardhë të Qeverisë mbi Ndryshimet në Mjedisin e Sigurisë në Finlandë.

Haavisto deklaroi se Rusia është tkurrur në një hartë rreziku dhe ka treguar se është e gatshme edhe për veprime që përfshijnë një rrezik të konsiderueshëm për veten. Ai theksoi rëndësinë e njohjes se nuk ka kthim prapa.

kryeministrja Sanna Marin (SDP) vlerësoi se kishte ardhur koha për vendime, por nuk pranoi të zbulonte qëndrimin e saj për çështjen e anëtarësimit.

Antti LindtmanJuha Pylväs, kryetar i grupit parlamentar të socialdemokratëve dhe kryetar i grupit parlamentar të qendrës, të dy deklaruan se partitë e tyre ishin gati të merrnin një vendim që do të garantonte më së miri sigurinë e finlandezëve dhe Finlandës.

“Veprimet e Rusisë e kanë sjellë Finlandën shumë hapa më afër një aleance ushtarake”, tha Lindtman.

Të Gjelbrit janë në favor të anëtarësimit në Ligën e Mbrojtjes, tha kryetari Atte Harjanne. “Pavarësisht se si i organizoni piketa të historisë së fundit, tani është mjaft e qartë se Rusia është e gatshme të përdorë forcën ushtarake brutale në shkallë të gjerë për të çuar përpara qëllimet e saj mashtruese dhe nuk kujdeset në asnjë mënyrë për dinjitetin njerëzor apo edhe për bashkëpunimin e bazuar në traktat. . ”, tha ai.

Antti HäkkänenZëvendëskryetari i Koalicionit konfirmoi qëndrimin e gjatë të partisë opozitare, duke thënë se Finlanda duhet të përpiqet të bëhet një anëtare e plotë e NATO-s. Ai sugjeroi gjithashtu se Parlamenti duhet të pezullojë çështjet jo urgjente për disa javë për t’u fokusuar ekskluzivisht në NATO.

“Shtyrja e çështjeve të nevojshme për disa javë do t’i jepte çdo përfaqësuesi kohë të mjaftueshme për të formuar pozicionin e vet pa vonesë, tha ai.

Një nga deklaratat më kritike ka dhënë Jusi Saramo, Kryetari i Grupit Parlamentar të Aleancës së Majtë. Ai argumentoi se efektet negative të procesit të aplikimit dhe anëtarësimit nuk kanë marrë vëmendje të mjaftueshme në Finlandë.

“Argumenti më i fortë në favor të anëtarësimit në NATO është se ai do të rriste pragun për një sulm ndaj Finlandës; është po aq e qartë se aplikimi i thjeshtë për anëtarësim do të rriste tensionet”, tha ai.

Disa anëtarë të së majtës në pushtet nuk e kanë zbuluar ende qëndrimin e tyre.

/Argumentum.al