30 vjet lidhje diplomatike ndërmjet Kroacisë dhe Kinës,

Presidenti kinez Xi Jinping ka shkëmbyer të premten mesazhe urimi me presidentin kroat Zoran Milanovic për 30-vjetorin e vendosjes së marrëdhënieve diplomatike mes dy vendeve.

Në mesazhin e tij, Xi vuri në dukje se gjatë 30 viteve të fundit, duke përballuar ndryshimet në peizazhin ndërkombëtar, Kina dhe Kroacia kanë respektuar gjithmonë njëra-tjetrën si të barabarta.

Falë përpjekjeve të përbashkëta të dy vendeve, të dyja palët gëzojnë besim të ndërsjellë politik me rezultate pozitive të arritura përmes ndërtimit të përbashkët të Iniciativës Brez dhe Rrugë, e cila ka sjellë përfitime të rëndësishme për të dy popujt, tha Xi.

Kina dhe Kroacia bashkuan duart përballë pandemisë COVID-19, duke shkruar një kapitull të ri në miqësinë e tyre, shtoi ai.

Presidenti kinez theksoi se i kushton rëndësi të madhe zhvillimit të marrëdhënieve Kinë-Kroaci, duke shtuar se ai është i gatshëm të punojë me Milanovicin për të shfrytëzuar 30 vjetorin e marrëdhënieve diplomatike si një mundësi, për të konsoliduar besimin politik dhe për të forcuar përafrimin e strategjive të zhvillimit të të dy palët, në mënyrë që së bashku të udhëheqin lidhjet dypalëshe për të arritur një zhvillim më të madh në dobi të të dy vendeve dhe njerëzve të tyre.

Milanoviq tha se që nga vendosja e marrëdhënieve diplomatike ndërmjet Kroacisë dhe Kinës, të dy vendet kanë arritur rezultate të jashtëzakonshme në bashkëpunim reciprokisht të dobishëm në fusha të ndryshme.

Ai shprehu besimin se vendet do të vazhdojnë të punojnë së bashku për të thelluar partneritetin e tyre, për të zgjeruar fushat e bashkëpunimit dhe për të promovuar lidhjet dypalëshe për të arritur rezultate të reja.

Gjithashtu të premten, kryeministri kinez Li Keqiang shkëmbeu mesazhe urimi me kryeministrin kroat Andrej Plenkoviç.

Li vuri në dukje projekte të frytshme bashkëpunimi pragmatik Kinë-Kroaci, duke përfshirë Urën e Peljesaçit dhe Fermën e Erës të Senjit, që kishin dhënë një shembull të bashkëpunimit Kinë-Kroaci dhe Kinë-Evropë.

Kina është e gatshme të forcojë komunikimin me Kroacinë, të konsolidojë marrëdhëniet tradicionale miqësore, të zgjerojë fushat pragmatike të bashkëpunimit dhe të promovojë vazhdimisht marrëdhënie dypalëshe më të thella dhe më solide.

Plenkoviç tha se gjatë 30 viteve të fundit, marrëdhëniet midis Kroacisë dhe Kinës janë thelluar dhe Kroacia do të luajë më tej një rol aktiv në promovimin e arritjeve të reja në marrëdhëniet dypalëshe për të mirën e dy popujve dhe brezave të ardhshëm.

/Argumentum.al