Memorandumi/ BE nënshkruan marrëveshjen me Azerbajxhanin për të dyfishuar importet e gazit deri në vitin 2027

“Një Memorandum Mirëkuptimi për Partneritetin Strategjik në fushën e energjisë midis Republikës së Azerbajxhanit dhe Bashkimit Evropian të përfaqësuar nga Komisioni Evropian” është nënshkruar midis Azerbajxhanit dhe Bashkimit Evropian.

Presidenti i Republikës së Azerbajxhanit Ilham Aliyev dhe Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen nënshkruan dokumentin, raporton agjencia e lajmeve Azertac

“Do të dyfishojmë furnizimin me gaz nga Azerbajxhani në Bashkimin Evropian”, tha presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen në deklaratën e saj pas takimit me Presidentin e Republikës së Azerbajxhanit, Ilham Aliyev.

“Me këtë MM, ne angazhohemi për zgjerimin e Korridorit Jugor të Gazit. Kjo është tashmë një rrugë shumë e rëndësishme furnizimi për Bashkimin Evropian, duke ofruar aktualisht më shumë se 8 miliardë metra kub gaz në vit. Dhe ne do ta zgjerojmë kapacitetin e saj në 20 miliardë metra kub brenda pak vitesh. Nga viti i ardhshëm, ne duhet të arrijmë tashmë 12 miliardë metra kub. Kjo do të ndihmojë në kompensimin e shkurtimeve në furnizimet me gaz rus dhe do të kontribuojë ndjeshëm në sigurinë e furnizimit të Evropës”, shtoi Ursula von der Leyen.

Azerbajxhani tashmë po rrit dërgesat e gazit natyror në BE nga 8.1 miliardë metra kub (bcm) në 2021 në 12 miliardë metra kub në 2022.

Aliyev theksoi se “çështjet e sigurisë së energjisë sot janë më të rëndësishme se kurrë më parë”.

Ai shtoi: “Bashkëpunimi afatgjatë, i parashikueshëm dhe shumë i besueshëm midis BE-së dhe Azerbajxhanit në fushën e energjisë është një pasuri e madhe”.

Korridori Jugor i Gazit që transporton gazin azerbajxhanas në BE është funksional që nga viti 2020.

/Argumentum.al