Çekia merr kryesimin e radhës të BE-së,

Çekia, nga 1 korriku, mori kryesimin e radhës të Këshillit të Bashkimit Evropian, që zgjat deri në fund të këtij viti.

Në gjashtë muajt paraprakë, në këtë pozitë ishte Franca.

Republika Çeke ka marrë presidencën e Këshillit të Bashkimit Evropian nga Franca. Presidenca ka nisur me një takim në Litomyšl mes qeverisë së Petr Fiala dhe Komisionit Evropian ku po diskutojnë planet e tyre për gjashtë muajt e ardhshëm. Vendi do të kryesojë BE-në deri në fund të vitit.

Si kryetare e këshillit, qeveria çeke do të mbikëqyrë dhe do të ndikojë pjesërisht në axhendën e takimeve ministrore dhe takimeve të tjera. Qeveria ka deklaruar se prioritetet e saj kryesore politike për presidencën përfshijnë menaxhimin e krizës së refugjatëve dhe rindërtimin e pasluftës së Ukrainës, sigurinë energjetike, forcimin e aftësive mbrojtëse dhe sigurinë kibernetike, qëndrueshmërinë strategjike të ekonomisë evropiane dhe qëndrueshmërinë e institucioneve demokratike. . Megjithatë, axhenda e presidencës do të ndikohet kryesisht nga prioritetet afatgjata të BE-së.

Kjo është hera e dytë që Çekia kryeson Këshillin e BE-së, me herën e parë në gjysmën e parë të vitit 2009.

/Argumentum.al