Ish-kancelari gjerman: "Nord Stream2 garanton energjinë e brezave të ardhshëm"

Gerhard Schroeder i cili shërbeu si kancelar gjerman midis 1998 dhe 2005, ishte një mbrojtës i fortë i projektit origjinal të tubacionit Nord Stream të gazit natyror. Pas largimit nga detyra, politikani i SPD u bë kryetar i bordit të Nord Stream AG.

Nord Stream 2 do të sigurojë sigurinë e energjisë gjermane për “brezat” që do të vijnë, dhe Berlini nuk duhet të lejojë që të bëhet presion nga Uashingtoni për politikën e tij të energjisë, ka thënë ish-Kancelari Gerhard Schroeder.

“Nëse politika amerikane do të përcaktojë se si e kryejmë politikën tonë të energjisë, ku do të çojë kjo? SH.B.A. nuk mund të na diktojë – pa pasur interesat e veta – mbi atë gaz që ne përdorim. Sigurisht, ata duan të shesin gazin e tyre  në Gjermani. Sidoqoftë, nuk është miqësor me mjedisin, është shpenzim dhe me cilësi më të dobët sesa gazi i tubacionit, ”tha politikani në pension për Rheinischen Post në një intervistë.

Shrëder i kërkoi Berlinit të shihte Nord Stream 2 deri në përfundim, duke sugjeruar që “nëse ndalojmë ndërtimin, atëherë nga këndvështrimi i politikës sonë të energjisë do të presim degën në të cilën jemi ulur”. Sipas Shrëderit, projekti i infrastrukturës “duhet të shërbejë për të garantuar sigurinë e energjisë së brezave të ardhshëm”, veçanërisht në dritën e strategjisë së Berlinit për heqjen gradualisht të qymyrit dhe energjisë bërthamore, e cila kërkon sasi të mëdha burimesh alternative të energjisë për ekonominë industriale.

Ish-kancelari 76-vjeçar është i njohur për vërejtjet e tij të hapura mbi nevojën që Gjermania dhe Evropa të jenë më të pavarura politikisht nga Shtetet e Bashkuara. Në fillim të kësaj jave, ai tha se do të dëshironte që partneriteti gjermano-amerikan nën Joe Biden të bazohej “në një bazë të barabartë” sepse “Gjermania nuk është shteti i 51-të i Amerikës”. Gjatë presidencës së Trump, ai shpërtheu SHBA për përpjekjet e saj për të bërë presion ekonomikisht në Berlin dhe për t’u përzier në punët e saj të brendshme dhe paralajmëroi Uashingtonin se Berlini nuk ishte “një republikë bananeje”.

Nord Stream 2 është një projekt tubacioni prej 10.5 miliardë dollarësh, 1,230 km, që shkon nga Vyborg, Rusi në Greifswald, Gjermani përgjatë fundit të Detit Baltik. Pasi të përfundojë, megaprojekti i energjisë do të dyfishojë kapacitetin e Nord Stream, duke lejuar Rusinë të eksportojë deri në 110 miliardë metra kub gaz në Gjermani çdo vit. Së bashku me Gazprom të Rusisë, Uniper dhe Wintershall të Gjermanisë, OMV e Austrisë, Engie e Francës dhe shqetësimi anglisht-Hollandez i naftës Shell janë partnerë në këtë projekt.

Uashingtoni është përpjekur të sillet në ndërtimin e Nord Stream 2 në shumë raste, duke bërë presion ndaj kombeve pjesëmarrëse dhe duke sanksionuar projektin në fund të vitit 2019 dhe më pas përsëri në fund të vitit 2020. Raundi i parë i sanksioneve çoi në punën që projekti të pezullohej me rreth 165 km të mbetura për t’u ndërtuar . Sanksionet e paraqitura muajin e kaluar çuan disa sigurues, firma inxhinierike dhe certifikues të tërhiqeshin nga frika e hakmarrjes amerikane, por dështuan të ndalojnë ndërtimin, i cili pritet të përfundojë deri në verë.

© Argumentum