Kina bën thirrje për një konferencë paqeje 'më me ndikim' për të trajtuar çështjen palestineze

Kina bëri thirrje të martën për një konferencë ndërkombëtare paqeje më me ndikim për të trajtuar çështjen palestineze.

“Kina bën thirrje për një konferencë ndërkombëtare paqeje më të madhe, më autoritative dhe më me ndikim, në të cilën anëtarët e përhershëm të Këshillit të Sigurimit dhe të gjithë palët e interesuara në procesin e Lindjes së Mesme ftohen të marrin pjesë në eksplorimin e mënyrave dhe mjeteve efektive për të zgjidhur politikisht çështjen palestineze. “Geng Shuang, zëvendës përfaqësuesi i përhershëm i Kinës në Kombet e Bashkuara (OKB), tha në konferencën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së mbi situatën në Lindjen e Mesme, duke përfshirë çështjen palestineze, raportojne mediat kineze.

Geng nënvizoi se procesi i paqes në Lindjen e Mesme është “ende në një ndalesë” dhe rezolutat përkatëse të OKB-së nuk janë zbatuar për një kohë të gjatë dhe të drejtat legjitime të popullit palestinez janë shkelur vazhdimisht.

“Çështja e Palestinës është thelbi i çështjes së Lindjes së Mesme që ka të bëjë me paqen dhe sigurinë rajonale. Ajo nuk duhet të margjinalizohet, aq më pak të harrohet,” tha ai.

Geng bëri thirrje për ndryshimin e situatës në terren, duke vënë në dukje se Izraeli vazhdon të zgjerojë aktivitetet e tij të vendbanimeve në territoret e pushtuara, duke vazhduar kështu të shtrydh hapësirën e jetesës së popullit palestinez dhe duke minuar vazhdimësinë e territorit të pushtuar palestinez dhe perspektivën e një pavarësie dhe shteti sovran palestinez.

“Ne i bëjmë thirrje Izraelit të respektojë ligjin ndërkombëtar, të zbatojë Rezolutën 2334 të Këshillit të Sigurimit dhe të ndalojë menjëherë të gjitha aktivitetet e vendbanimeve,” tha ai.

Geng theksoi gjithashtu rëndësinë e arritjes së sigurisë së përbashkët.

Që nga fillimi i këtij viti, incidente të dhunshme kanë ndodhur njëra pas tjetrës në territoret e pushtuara dhe është shqetësuese që përleshjet kanë ndodhur në Gaza, tha ai.

“Siguria e Izraelit dhe Palestinës është e ndërvarur dhe e pandashme. Të dyja palët duhet të mbështesin konceptin e përbashkët, gjithëpërfshirës, bashkëpunues dhe të qëndrueshëm të sigurisë dhe të gjejnë një mënyrë për të jetuar krah për krah në paqe,” tha ai. “Kërkimi i sigurisë absolute duke përdorur pozicionin e favorshëm mund të çojë vetëm në një dilemë më të madhe sigurie.”

“Përparimi i zgjidhjes me dy shtete nuk do të vonojë,” tha Geng.

“Çështja e Palestinës është zvarritur për më shumë se 70 vjet. Menaxhimi i krizës pjesërisht nuk është zëvendësues për një zgjidhje gjithëpërfshirëse dhe të paanshme. Komuniteti ndërkombëtar duhet të punojë me zell për të nxitur procesin e paqes në Lindjen e Mesme,” tha ai.

“Vendet që kanë ndikim në Palestinë dhe Izrael duhet të mbajnë përgjegjësitë e duhura, të mbajnë një pozicion objektiv dhe të paanshëm dhe të luajnë rolin e duhur në promovimin e rifillimit të hershëm të bisedimeve të paqes midis dy palëve,” tha ai.

/Argumentum.al