Kina bën thirrje për praktikimin e multilateralizmit të vërtetë në takimin e G20

Këshilltari shtetëror dhe ministri i jashtëm kinez, Wang Yi, u bëri thirrje të premten anëtarëve të Grupit 20 (G20) që të praktikojnë multilateralizëm të vërtetë dhe ta trajtojnë njëri-tjetrin si partnerë ndërsa bota përballet me sfida të mëdha.

Wang i bëri këto komente kur mori pjesë në Takimin e Ministrave të Jashtëm të G20 në Bali, Indonezi. G20 është një forum ndërqeveritar që përfshin 19 ekonomi kryesore dhe Bashkimin Evropian.

Anëtarët e G20 duhet të jenë partnerë të përkushtuar ndaj respektit të ndërsjellë dhe konsultimit mbi bazën e barazisë, tha ai. Çështjet ndërkombëtare duhet të trajtohen përmes konsultimeve të përbashkëta nga të gjitha vendet, dhe rregullat ndërkombëtare duhet të bëhen bashkërisht dhe të respektohen nga të gjitha vendet, tha ai.

“Në botë, ekziston vetëm një sistem – sistemi ndërkombëtar me Kombet e Bashkuara në thelbin e tij; ka vetëm një rend – rendi ndërkombëtar i mbështetur nga e drejta ndërkombëtare,” tha ai.

Anëtarët e G20 duhet të jenë partnerë të përkushtuar ndaj bashkëjetesës paqësore dhe bashkëpunimit të favorshëm, tha Wang. Ai u bëri thirrje vendeve që t’i kushtojnë rëndësi sigurisë së vendeve të tjera dhe të ruajnë sigurinë e të gjithëve, duke e quajtur atë të vetmen mënyrë për të arritur sigurinë e tyre.

Vënia e sigurisë së dikujt mbi atë të vendeve të tjera dhe forcimi i blloqeve ushtarake do të çojë vetëm në ndarje në komunitetin ndërkombëtar dhe do ta bëjë veten më pak të sigurt, paralajmëroi ai.

Anëtarët e G20 duhet të jenë gjithashtu partnerë të përkushtuar për çiltërsi, gjithëpërfshirje dhe ndërlidhje, tha Wang. Vendet mund të përfshihen në konkurrencë të ndershme, por nuk duhet të konkurrojnë në një mënyrë dashakeqe apo edhe të përfshihen në konfrontime vicioze, tha ai.

Përpjekjet për të ndërtuar një “oborr të vogël me mure të larta” të mbyllur dhe ekskluzive janë kundër trendit të kohës dhe të dënuara me dështim, tha ai.

Ai bëri thirrje për përpjekje të përbashkëta për të forcuar koordinimin e politikës makroekonomike dhe për të nxitur rimëkëmbjen dhe rritjen gjithëpërfshirëse të ekonomisë botërore.

Kina qëndron gjithmonë në anën e paqes’

Kina do të vazhdojë të promovojë bisedimet e paqes për çështjen e Ukrainës, tha Wang, duke theksuar se vendi “qëndron gjithmonë në anën e paqes”.

Kina shpreson se dialogu dhe konsultimi do të çojnë në paqe dhe se një armëpushim do të realizohet sa më shpejt të jetë e mundur, tha ai, duke bërë thirrje për përpjekje për të parandaluar që konflikti të zgjatet dhe zmadhohet.

Kina inkurajon përpjekjet për të zhvilluar një dialog serioz dhe gjithëpërfshirës dhe për të ndërtuar një arkitekturë sigurie të balancuar, efektive dhe të qëndrueshme në Evropë, tha ai.

Kina do të zbatojë Iniciativën e Zhvillimit Global dhe Iniciativën e Sigurisë Globale dhe do të punojë me të gjitha palët për të ndërtuar një botë të përkushtuar ndaj paqes, zhvillimit, bashkëpunimit dhe të favorshme, tha ai.

Kina bën thirrje për forcimin e rolit të OKB-së në bashkëpunimin ndërkombëtar për sigurinë e grurit, tha Wang. Duhet të bëhen përpjekje për të lehtësuar hyrjen e produkteve bujqësore nga Rusia, Ukraina dhe Bjellorusia në tregun ndërkombëtar, shtoi ai.

Që nga fillimi i këtij viti, Kina ka ofruar mbi 15,000 ton grurë si ndihmë emergjente humanitare për vendet në zhvillim, vuri në dukje ai.

Ministri i Jashtëm indonezian Retno Marsudi tha se mbrojtja e multilateralizmit dhe kryerja e bashkëpunimit efektiv është mënyra e vetme për të trajtuar sfidat globale.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres theksoi domosdoshmërinë e mbështetjes së multilateralizmit dhe u bëri thirrje të gjitha palëve të promovojnë ndërlidhjen, çiltërsinë dhe gjithëpërfshirjen.

Palët që morën pjesë në takim diskutuan çështje të tilla si përfundimi i konfliktit në Ukrainë, nxitja e rimëkëmbjes pas pandemisë, stabilizimi i zinxhirëve industrialë dhe të furnizimit dhe garantimi i sigurisë së grurit dhe energjisë./ctgn

Përshtati në shqip: Argumentum.al