Kriza energjetike - BE: Von der Leyen dhe Soltz "kërkojnë" gaz natyror në Azerbajxhan dhe Egjipt

“BE-ja po i drejtohet furnizuesve më të besueshëm të energjisë”, thekson kreu i Komisionit nga Baku – Me synim arritjen e një marrëveshjeje për të dyfishuar dërgesat e gazit natyror nga atje në BE.
Në përpjekje për të diversifikuar burimet e furnizimit, që është një nga objektivat prioritare të BE-së, presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, shkoi sot në Baku në kërkim të më shumë gazit natyror nga Azerbajxhani.

Në të njëjtën kohë, kancelari gjerman Olaf Scholz pritet të diskutojë sot në Berlin për blerjen e gazit natyror të lëngshëm nga Egjipti.

“BE po i drejtohet furnizuesve më të besueshëm të energjisë”, shkroi sot në Twitter kreu i Komisionit nga Azerbajxhani, duke i thënë njeriut të fortë të Kremlinit, Vladimir Putin, se ka pemë portokalli gjetkë.

“Sot jam në Azerbajxhan për të nënshkruar një marrëveshje të re.”

Synimi ynë: të dyfishojmë furnizimin e gazit nga Azerbajxhani në BE brenda pak vitesh, thotë ajo gjithashtu në mesazhin e saj.

Presidenti i Komisionit thekson gjithashtu se Azerbajxhani do të jetë një partner vendimtar për sigurinë e furnizimit të Evropës në drejtim të gazit natyror dhe në rrugën tonë drejt neutralitetit klimatik.

Sipas një projekt-dokumenti të cituar nga Reuters më 14 korrik, Komisioni u propozoi vendeve të BE-së një marrëveshje me Azerbajxhanin për të rritur importet e gazit dhe për të mbështetur zgjerimin e një tubacioni përkatës.

Ndërsa Ursula von der Leyen ndodhet në Baku, kancelari gjerman Olaf Scholz nga Berlini pritet të diskutojë blerjen e gazit të lëngshëm natyror nga Egjipti me presidentin e vendit Abdel Fattah al-Sisi, siç shkruan shtypi gjerman.

/Argumentum.al