Kroacia hap urën e shumëpritur që lidh bregdetin jugor të Adriatikut me pjesën tjetër të vendit

Kroacia të martën përuroi zyrtarisht urën e Peljesacit, e cila u ndërtua për të lidhur pjesët e saj veriore dhe jugore të ndara nga një rrip i ngushtë toke që i përket Bosnje-Hercegovinës.

Presidenti kroat Zoran Milanovic, kryeministri Andrej Plenkoviç dhe shumë zyrtarë të rangut të lartë morën pjesë në ceremoni.

Ura 2.4 kilometra e gjatë, 55 metra (180 këmbë) e lartë është pjesë e një projekti më të gjerë të quajtur “Lidhja rrugore e Dalmacisë së Jugut”, e cila u përgatit në kuadër të strategjisë së zhvillimit të transportit të Kroacisë 2014-2020.

I gjithë projekti, duke përfshirë rrugët hyrëse, kushtoi 525 milionë euro (531 milionë dollarë), nga të cilat 357 milionë euro u siguruan si grant nga Bashkimi Europian.

Rimac Automobili i Kroacisë, i cili prodhon makina sportive elektrike, makineri dhe sisteme baterish, prezantoi gjithashtu Rimac Nevera, një hipermakinë tërësisht elektrike 1,914 kuajfuqi me një distancë të pritshme prej 458 kilometrash (285 milje) për karikim. Ajo u bë makina e parë që kaloi urën.

Ura e Peljesacit, e cila u ndërtua në brigjet e Neum, të vetmit qytet bregdetar në Bosnje-Hercegovinë dhe që shihet si një pengesë midis pjesëve jugore dhe veriore të Kroacisë, është me rëndësi historike dhe strategjike për Kroacinë.

Megjithatë, shumë politikanë boshnjakë e kanë kundërshtuar projektin, pasi ura ka potencialin të bllokojë daljen e vetme të vendit në det.

Ura është ndërtuar nga China Bridge and Road Corporation.

/Argumentum.al