Lavrov: Moska kundër luftës në Evropë, ndërsa Perëndimi vazhdon të flasë për mposhtjen e Rusisë

Moska në asnjë mënyrë nuk dëshiron të shohë një luftë në Evropë, ndërsa Perëndimi vazhdon të flasë për nevojën e mposhtjes së Rusisë mbi Ukrainën, tha Ministri i Jashtëm rus Sergey Lavrov në një konferencë shtypi të mërkurën pas bisedimeve me homologun e tij Oman, Sayyid Badr bin Hamad bin Hamod Al Busaidi.

“Ne jemi shumë të shqetësuar nga rreziku i një lufte në Evropë. Ne nuk dëshirojmë që kjo të ndodhë fare, por do të doja të tërhiqja vëmendjen tuaj për faktin se është Perëndimi ai që vazhdon të flasë me këmbëngulje për shkaktimin e një disfate. Rusia, ju takon juve të nxirrni përfundime”, tha ai.

“Qëllimet që ne kërkojmë në Ukrainë janë mjaft të qarta – parandalimi i shkeljeve të të drejtave të popullsisë ruse dhe rusishtfolëse të Donbasit, e cila ishte nën kërcënimin e shfarosjes nga regjimi në Kiev, dhe përjashtimi i shfaqjes së një fortese në territorin ukrainas që Perëndimi mund ta përdorë për të paraqitur kërcënime ushtarake ndaj Rusisë”, tha Lavrov.

I pyetur për strategjinë e Rusisë në luftën kundër një bote monopolare, Lavrov tha se ishte thelbësore “përputhja me detyrimet sipas Kartës së OKB-së, duke përfshirë zotimin për të respektuar parimin e barazisë sovrane të shteteve, për të harruar zakonet koloniale dhe për të braktisur ndjenjat neo- imperialiste”.