Lufta e Rusisë: Inflacioni global, uria dhe recesioni

Mark Temnycky

Bota duhet të vazhdojë të bëjë presion ndaj rusëve duke zbatuar sanksione ndaj Federatës Ruse dhe duhet t’i ofrojë Ukrainës ndihmën që i nevojitet për të fituar luftën. Mund të ketë pasoja katastrofike globale nëse nuk ndodh.

Pushtimi i dytë i Rusisë në Ukrainë ka qenë katastrofik. Lufta e paprovokuar dhe e panevojshme ka rezultuar në shpërnguljen e 14 milionë ukrainasve. Mijëra qytetarë ukrainas janë vrarë dhe shumë ushtarë ukrainas kanë vdekur duke mbrojtur vendin e tyre.

Ndërkohë, rreth 30 mijë ushtarë rusë janë vrarë. Pavarësisht shkatërrimeve të shkaktuara nga lufta, konflikti vazhdon pa fund.

Ndërsa lufta hyn në muajin e saj të katërt, disa politikanë dhe figura publike kanë vënë në pikëpyetje pse komuniteti ndërkombëtar vazhdon të ndihmojë Ukrainën. Këta kritikë argumentojnë se Ukraina është një vend brenda sferës së ndikimit të Rusisë dhe se lufta duhet të zgjidhet mes këtyre dy vendeve. Të tjerë deklarojnë se komuniteti ndërkombëtar nuk duhet të përfshihet në luftë pasi ajo nuk ndikon në shoqërinë e tyre. Këto pretendime, megjithatë, nuk mund të jenë më larg nga e vërteta.

Çmimet rriten

Së pari, pushtimi rus i Ukrainës ka rezultuar në një rritje dramatike të çmimeve të gazit dhe ushqimeve. Lufta e Rusisë ka zvogëluar “disponueshmërinë e naftës së papërpunuar”, e cila ka krijuar një “çekuilibër të theksuar midis ofertës dhe kërkesës”. Disa vende perëndimore gjithashtu njoftuan se do të ndalonin blerjen e gazit rus. Përveç kësaj, Rusia dhe Ukraina janë prodhuesit kryesorë të ushqimit. Lufta e vazhdueshme e ka bërë më sfidues eksportin e produkteve ushqimore nga Rusia dhe Ukraina, dhe kjo ka çuar në një rritje të çmimeve globale të ushqimeve.

Sipas një raporti të fundit të CNBC, inflacioni nga “agrobizneset, energjia dhe zinxhirët e furnizimit po rrotullohet i pakontrolluar”. Me fjalë të tjera, këto çmime në rritje kanë çuar në inflacion të shfrenuar në mbarë botën. Ndërsa disa ekonomistë shpresojnë se “inflacioni arriti kulmin në tremujorin e parë” të 2022, ekziston një shqetësim se gjërat mund të përkeqësohen.

Së dyti, pushtimi rus i Ukrainës ka ndikuar në shpërndarjen e ushqimit. Ndërsa disa vende kanë ndjerë vetëm ndikimin ekonomik të rritjes së çmimeve të ushqimeve, të tjera kanë luftuar për të marrë një sasi të mjaftueshme ushqimi. Kjo për shkak se linjat e furnizimit me ushqim në këto vende, kryesisht në Afrikë dhe Lindjen e Mesme, janë ndërprerë. Rusia ka pozicionuar flotën e saj në Detin e Zi, ku ka vendosur një bllokadë. Kjo ka ndikuar rëndë dërgesat e ushqimit pasi anijet ukrainase nuk mund të largohen nga portet e tyre dhe të anashkalojnë embargon ruse.

Këto vende po përpiqen të gjejnë mënyra alternative për të blerë ushqime, dhe kjo ka kontribuar në urinë në botë. Mbajtja e Rusisë mbi eksportet e Ukrainës gjithashtu i siguron asaj fuqi shtesë negociuese mbi komunitetin ndërkombëtar. Nëse këto tendenca vazhdojnë, ekziston një shqetësim i vërtetë se mund të ndodhë një krizë ushqimore ose një zi buke globale.

Recesioni global
Së fundi, duke pasur parasysh rritjen e fundit të çmimeve të gazit dhe ushqimeve, dhe rritjen e inflacionit, disa ekspertë shqetësohen për mundësinë e një recesioni global. Kjo mund të rezultojë në nivele më të larta të papunësisë, tkurrje të të ardhurave dhe stagnim të rritjes ekonomike.

Rimëkëmbja nga një recesion kërkon kohë, dhe në shumë raste, shpesh është e ngadaltë. Kjo do të ishte veçanërisht e dëmshme pasi shumë vende në mbarë botën janë ende duke luftuar për t’u rikuperuar nga efektet ekonomike të pandemisë së koronavirusit. Nëse do të ndodhte një recesion global, kjo do të zhbënte shumë nga përpjekjet e rimëkëmbjes të bëra gjatë dhe pas fazave fillestare të pandemisë.

Në përgjithësi, shumë prej tyre kanë shprehur shqetësimet e tyre për rritjen e çmimeve, inflacionin më të lartë, urinë botërore dhe potencialin për një recesion global. Nëse Rusia vazhdon luftën e saj të paprovokuar në Ukrainë, pasojat do të jenë të tmerrshme. Prandaj, është në interesin më të mirë të komunitetit ndërkombëtar të ndalojë Rusinë dhe luftën e saj të paligjshme në Ukrainë.

Bota duhet të vazhdojë të bëjë presion ndaj rusëve duke zbatuar sanksione ndaj Federatës Ruse dhe duhet t’i ofrojë Ukrainës ndihmën që i nevojitet për të fituar luftën. Përndryshe, nëse Rusia vazhdon pushtimin e saj të panevojshëm, bota do të përballet me pasoja të rëndësishme.

/Argumentum.al