Mario Draghi jep dorëheqjen, Italia drejt zgjedhjeve të parakohshme

Kryeministri italian Mario Draghi i ka dorëzuar presidentit Sergio Mattarella dorëheqjen pasi partitë kryesore të koalicionit tërhoqën mbështetjen e tyre për qeverinë e tij.

Në një deklaratë të enjten, zyra e presidentit tha se Mattarella e kishte “marrë parasysh” dorëheqjen dhe i kërkoi qeverisë së Draghit të qëndronte në detyrën e kujdestarit.

Dorëheqja hap rrugën për zgjedhje të parakohshme në shtator ose tetor. Deklarata e zyrës së presidentit nuk specifikoi nëse Mattarella do të shpërndajë parlamentin apo do të thërrasë zgjedhje të parakohshme.

Draghi, një ish-shef i Bankës Qendrore Evropiane, u bë kryeministër në vitin 2021 ndërsa Italia luftoi me pandeminë e koronavirusit dhe një ekonomi të sëmurë, i kishte qortuar koalicionin e tij të unitetit kombëtar që po grindej dhe i kishte kërkuar të ktheheshin në linjë para se të ishte tepër vonë.

Ai fitoi një votëbesimi në Senat të mërkurën, por bojkotimet nga tre prej aleatëve të tij të koalicionit në votime praktikisht dënuan çdo perspektivë për mbijetesën e qeverisë së tij të unitetit.

Ai kishte dhënë tashmë dorëheqjen e tij javën e kaluar pasi një nga partnerët e tij, Lëvizja populiste Pesë Yjet, nuk e mbështeti atë në një votëbesimi mbi masat që trajtojnë koston e lartë të jetesës.

Mattarella në atë kohë kishte refuzuar dorëheqjen dhe i tha atij të shkonte përpara parlamentit për të parë nëse ai mund të mbante koalicionin e gjerë deri në fundin e planifikuar të legjislaturës në fillim të vitit 2023.

Në një fjalim në Senat pasi i mbijetoi votimit të besimit, Draghi kishte bërë një lutje për unitet dhe kishte paraqitur një sërë çështjesh me të cilat përballej Italia dhe kushtet për të qëndruar në detyrë.

Por Five Star vendosën edhe një herë të mos e mbështesin atë, duke thënë se ai nuk kishte adresuar shqetësimet e tyre thelbësore.

/Argumentum.al