Ministri i Jashtëm Dendias për The Economist: "Ligji Ndërkombëtar i Detit është baza për përmirësimin e marrëdhënieve Greqi-Turqi"

Nuk ka “asnjë arsye për të cilën Greqia dhe Turqia nuk mund të bëhen miqtë më të mirë”, tha Ministri i Punëve të Jashtme Nikos Dendias në intervistën e tij për The Economist në margjinat e Tryezës së 26-të Vjetore të Qeverisë Economist që po mbahet në Athinë më 5-7 korrik.

Por Turqia, theksoi ai, “duhet të pranojë të drejtën ndërkombëtare dhe të drejtën ndërkombëtare të detit”, shkruan amna.gr.

Megjithatë, Dendias bëri një tjetër pikë duke iu referuar “përpjekjes për të zgjidhur një ushtrim në gjeometri dhe duke e bërë atë së bashku: ajo që ndodh është se Greqia përpiqet të zgjidhë ushtrimin sipas gjeometrisë Euklidiane ku ekzistojnë paralele, dhe Turqia përpiqet të zgjidhë të njëjtin ushtrim. me një grup rregullash krejtësisht të ndryshme, grupin e vet të rregullave me gjeometrinë eliptike ku paralelet nuk ekzistojnë.”

“Pavarësisht se sa kohë do të flasim, ne kurrë nuk do të jemi në gjendje ta zgjidhim të njëjtin ushtrim së bashku”, shtoi ai dhe theksoi se përgjigja për këtë është se “ata duhet të përdorin të njëjtat rregulla, jo atë që flet Greqia. për, jo atë për të cilën flet Turqit, por atë që pranon bashkësia ndërkombëtare. E drejta ndërkombëtare, e drejta ndërkombëtare e detit, Konventa e OKB-së për të drejtën e detit.”

E vërteta është se për Greqinë “marrëdhëniet e mira me Turqinë janë shumë të rëndësishme”, tha Dendias. “Por marrëdhëniet e mira me Turqinë duhet të kenë një bazë shumë solide, si me të gjitha vendet e tjera të botës. Dhe cila është ajo bazë solide? Është e qartë. Është e drejta ndërkombëtare, është e drejta ndërkombëtare e detit, të drejtate njeriut, janë të drejta të grave, është respekt për njëra-tjetrën dhe është tolerancë”.

Dhe Greqia ka shpresuar gjithmonë, vuri në dukje ai, “ose të paktën për tre dekadat e fundit, se Turqia do t’i afrohej atij grupi idesh, do të afrohej më shumë me Bashkimin Evropian, më lejoni t’i kujtoj të gjithëve se Turqia ende aspiron, ose në më së paku i kushton fjalë aspiratës për t’u bërë anëtare e Bashkimit Evropian dhe se Greqia është i vetmi vend që mbështet Turqinë drejt kësaj aspirate. Ende e mbështet Turqinë.”

Nëse Turqia “do të arrijë në atë lloj mirëkuptimi, jo vetëm me ne, por me komunitetin ndërkombëtar, mund të them se Greqia dhe Turqia dhe rajoni do të kenë një të ardhme shumë të ndritur, një të ardhme shumë të ndritur me të vërtetë”, tha ministri grek.

Duke iu referuar samitit të fundit të NATO-s në Madrid, Dendias tha se ishte “një kthesë pozitive, një karton jeshil për Suedinë dhe Finlandën”.

Ai gjithashtu e quajti anëtarësimin e dukshëm të këtyre dy vendeve në NATO “një “arritje” shumë krenare e Presidentit Putin, është një dhuratë për Aleancën dhe është një dhuratë për botën e lirë.

Por gjithashtu, vuri në dukje ai, “Unë pres që Suedia dhe Finlanda të ndryshojnë pak klimën brenda NATO-s kur të bëhen anëtarë, sepse të dyja janë demokraci krenare, demokraci të rëndësishme dhe është e rëndësishme të theksohet se NATO është një Aleancë e demokracive. “

“Shpresoj që qeveria turke, shpresoj që presidenti Erdogan të vlerësojë se sa kritik është momenti, të vlerësojë se sa e rëndësishme është të tregosh unitet, të vlerësojë se sa e rëndësishme do të ishte për Aleancën të kishte Suedinë dhe Finlandën dhe çfarë është arritur në Madrid”, shtoi ai.

Dendias vazhdoi të vëzhgonte se “sigurisht që ka probleme në Evropë dhe ka probleme me të cilat duhet të përballet brezi i ri i liderëve, si presidenti francez Macron, si kancelari gjerman Olaf Scholz. Por, përsëri, gjëja e rëndësishme është që Evropa të qëndrojë në rrugën e duhur”.

“Sfidat e paraqitura nga pushtimi rus i Ukrainës e bëjnë më të vështirë, inflacioni e bën më të vështirë, situata në Sahel në Afrikë e bën më të vështirë, por këto janë sfida që duhet t’i trajtojmë dhe ne mund t’i adresojmë.

Por këto duhet të trajtohen edhe “me një dimension tjetër që duhet të kujtojmë gjithmonë: të mbajmë gjallë lidhjen euroatlantike. Është e rëndësishme që në këtë proces SHBA të qëndrojnë me ne”, përfundoi Dendias.

/Argumentum.al