Përkujtohet 100-vjetori i marrëdhënieve diplomatike mes Shqipërisë dhe SHBA-së

Vizita e së hënës në Shqipëri e ish-sekretarit të shtetit, Mike Pompeo si dhe e biznesmenëve në fushën e energjisë pati një objektiv shumëdimensional për të përkujtuar 100-vjetorin e marrëdhënieve diplomatike mes Shqipërisë dhe SHBA-së dhe për të marrë pjesë në nënshkrimin e një memorandumi në fushën e energjisë.

Në konferencën për 100-vjetorin e vendosjes së marrëdhënieve diplomatike, Pompei tha se nevojitet vullnet i mirë nga çdo spektër politik për të mbrojtur demokracinë, për të çrrënjosur korrupsionin dhe për të mbrojtur lirinë e popujve të dy vendeve dhe të popujve të rajonit.

Ai theksoi se miqësia e mirë amerikano-shqiptare do të vazhdojë edhe për 100 vjet.

Pompeo tha se Shqipëria dhe SHBA-ja kanë bërë një punë të mirë në luftën kundër terrorizmit, ndërsa shtoi se në 30 vitet e fundit janë bërë përpjekje reale për vendosjen e demokracisë. Sipas Pompeos, nuk ka rëndësi se kush është në pushtet, por është e rëndësishme të çrrënjoset korrupsioni dhe të konsolidohet liria dhe demokracia.

Kryetari i grupit parlamentar të Partisë Socialiste Taulant Balla theksoi në fjalën e tij mbështetjen që Amerika i ka dhënë shqiptarëve.

Falë mbështetjes së SHBA-së, Shqipëria është sot vend anëtar i NATO-s, ndërsa Kosova shtet i pavarur dhe i angazhuar në axhendën e integrimit euroatlantik”, tha Balla.

“Bashkëpunimi me Shtetet e Bashkuara të Amerikës është sot në një nivel të shkëlqyer në dobi të zhvillimeve demokratike, forcimit të shtetit ligjor dhe parimeve të ekonomisë së tregut, në mbështetje të anëtarësimit të Shqipërisë në Bashkimin Evropian, ruajtjen e stabilitetit, paqes së prosperitetit në vendin tonë. rajon dhe më gjerë si dhe luftën kundër terrorizmit”, theksoi Balla.

Ai iu referua mbështetjes së SHBA-së nëpërmjet agjencive për ndërtimin e institucioneve dhe krijimin e parametrave të tregut të lirë dhe tashmë po shoqërohet me investime direkte amerikane, veçanërisht në sektorët strategjikë dhe prioritarë të ekonomisë shqiptare.

May be an image of 9 people, people sitting, people standing and indoor

Marrëdhëniet diplomatike shqiptaro-amerikane u vendosën më 4 dhjetor 1922, kur Ambasadori i Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë i Shteteve të Bashkuara, Ulysses Grant-Smith, diplomat karriere, i dorëzoi letrat kredenciale në Tiranë kryeministrit të atëhershëm shqiptar, Xhafer Ypi.

Marrëdhëniet mes dy vendeve u prishën pasi pushteti komunist mori frenat e Shqipërisë, e cila i konsideronte SHBA-të si fuqi imperialiste. Pas rënies së komunizmit marrëdhëniet diplomatike u rivendosën me nënshkrimin e Memorandumit të Mirëkuptimit në Uashington më 15 mars 1991 kur në pushtet ishte presidenti i ndjerë Ramiz Alia.

/Argumentum.al