Presidenti kinez Xi Jinping bisedë telefonike me presidentin amerikan Joe Biden

Mbrëmjen e 28 korrikut, presidenti kinez Xi Jinping foli në telefon me presidentin amerikan Joe Biden me kërkesë të këtij të fundit. Dy presidentët patën një komunikim dhe shkëmbim të sinqertë për Kinën-SHBA. marrëdhëniet dhe çështjet me interes, raporton CTGN

Presidenti Xi vuri në dukje se në botë sot, tendencat e turbullirave dhe transformimit po evoluojnë dhe deficitet në zhvillim dhe siguri janë të mëdha. Të ballafaquar me një botë ndryshimi dhe çrregullimi, komuniteti ndërkombëtar dhe njerëzit në mbarë botën presin që Kina dhe SHBA të marrin drejtimin në ruajtjen e paqes dhe sigurisë botërore dhe në promovimin e zhvillimit dhe prosperitetit global. Kjo është përgjegjësi e Kinës dhe SHBA-së si dy vende të mëdha.

Presidenti Xi nënvizoi se përqasja dhe përcaktimi i marrëdhënieve Kinë-SHBA në termat e konkurrencës strategjike dhe për ta parë Kinën si rivalin kryesor dhe sfidën më serioze afatgjatë do të ishte keqkuptimi i marrëdhënieve Kinë-SHBA dhe keqleximi i zhvillimit të Kinës dhe do të mashtronte njerëzit e dy vendeve dhe komunitetit ndërkombëtar.

Të dyja palët duhet të ruajnë komunikimin në të gjitha nivelet dhe të përdorin mirë kanalet ekzistuese për të promovuar bashkëpunimin dypalësh. Duke njohur sfidat e shumta me të cilat përballet ekonomia globale, Presidenti Xi nënvizoi nevojën që Kina dhe SHBA të ruajnë komunikimin për çështje kaq të rëndësishme si koordinimi i politikave makroekonomike, mbajtja e qëndrueshme e zinxhirëve industrialë dhe të furnizimit global dhe mbrojtja e sigurisë globale të energjisë dhe ushqimit.

Përpjekjet për të shkëputur ose shkëputur zinxhirët e furnizimit në kundërshtim me ligjet themelore nuk do të ndihmonin në rritjen e ekonomisë së SHBA. Ata vetëm do ta bënin ekonominë botërore më të cenueshme. Të dy palët duhet të punojnë për de-përshkallëzimin e pikave të nxehta rajonale, të ndihmojnë në çlirimin e botës nga COVID-19 sa më shpejt që të jetë e mundur, të zvogëlojnë rrezikun e stagflacionit dhe recesionit dhe të mbështesin sistemin ndërkombëtar të përqendruar në Kombet e Bashkuara dhe rendin ndërkombëtar të mbështetur. nga e drejta ndërkombëtare.

Presidenti Xi shtjelloi pozicionin parimor të Kinës për çështjen e Tajvanit. Ai theksoi se të dhënat historike të çështjes së Tajvanit janë të qarta, dhe po ashtu edhe fakti dhe status quo-ja që të dyja anët e ngushticës së Tajvanit i përkasin të njëjtës Kinë.
Tre komunikatat e përbashkëta kineze-SHBA mishërojnë angazhimet politike të marra nga të dyja palët dhe parimi një Kinë është themeli politik për marrëdhëniet Kinë-SHBA.

Kina kundërshton me vendosmëri lëvizjet separatiste drejt “pavarësisë së Tajvanit” dhe ndërhyrjes nga forcat e jashtme, dhe nuk lejon kurrë hapësirë për forcat e “pavarësisë së Tajvanit” në çfarëdo forme. Pozicioni i qeverisë dhe popullit kinez për çështjen e Tajvanit është i qëndrueshëm dhe ruajtja me vendosmëri e sovranitetit kombëtar dhe integritetit territorial të Kinës është vullneti i fortë i më shumë se 1.4 miliardë popullit kinez.

Opinioni publik nuk mund të sfidohet. Ata që luajnë me zjarrin do të vdesin prej tij. Shpresohet që Shtetet e Bashkuara të kenë një sy të qartë për këtë. Shtetet e Bashkuara duhet të respektojnë parimin e një Kine dhe të zbatojnë tre komunikatat e përbashkëta si me fjalë ashtu edhe me vepra.

Presidenti Biden tha se bota është në një moment kritik. Nga bashkëpunimi SHBA-Kinë përfitojnë jo vetëm dy popujt, por edhe njerëzit e të gjitha vendeve. SHBA-të shpresojnë të mbajnë një linjë të hapur komunikimi me Kinën për të rritur mirëkuptimin e ndërsjellë dhe për të shmangur keqkuptimet dhe llogaritjet e gabuara, dhe do të punojnë me Kinën ku interesat e të dy vendeve përputhen dhe, në të njëjtën kohë, të menaxhojnë siç duhet dallimet.

Ai përsëriti se politika e një Kine e SHBA-së nuk ka ndryshuar dhe nuk do të ndryshojë dhe se SHBA-të nuk e mbështesin “pavarësinë e Tajvanit”.

Të dy presidentët shkëmbyen mendime për çështje, përfshirë krizën në Ukrainë. Presidenti Xi përsëriti qëndrimin parimor të Kinës.

Të dy presidentët e konsideruan thirrjen e tyre si të sinqertë dhe të thelluar. Ata ranë dakord të qëndrojnë në kontakt dhe udhëzuan të dy ekipet të vazhdojnë komunikimin dhe bashkëpunimin.

/Argumentum.al