Putin nënshkruan dekretin që u hap rrugën gjithë ukrainasve për të marrë nënshtetësinë ruse

Presidenti rus Vladimir Putin ka nënshkruar një dekret që shtrin një proces të thjeshtuar natyralizimi rus për të gjithë qytetarët e Ukrainës, tregon një dokument i publikuar në faqen e internetit të Kremlinit.

Opsioni për të marrë nënshtetësinë ruse me procedurë të thjeshtuar është zgjeruar për të mbuluar të gjithë banorët e Ukrainës, sipas dekretit të presidentit rus Vladimir Putin të publikuar të hënën.

“Deklaroni se qytetarët e Ukrainës, Republikës Popullore të Donetskut (DPR) ose Republikës Popullore të Luganskut (LPR) dhe njerëzit pa shtetësi që jetojnë përgjithmonë në DPR, LPR ose Ukrainë […] kanë të drejtë të apelojnë për pranim në shtetësinë e Federatës Ruse përmes një procedure të thjeshtuar. në përputhje me ligjin […] “Për shtetësinë e Federatës Ruse”, thuhet në dekret.

Versioni i mëparshëm i dekretit mbulonte vetëm banorët e rajoneve DPR, LPR dhe Kherson dhe Zaporozhye të Ukrainës, shkruan agjencia e lajmeve ruse TASS.

Ndërkohë, shërbimi në forcat e armatosura ose në forcat e rendit të republikave të Donbasit nuk do të jetë pengesë për marrjen e shtetësisë ruse, thuhet në dekret.

“Shërbimi ushtarak, shërbimi në sigurinë kombëtare ose agjencitë e zbatimit të ligjit të Republikës Popullore të Donetskut dhe Lugansk nuk mund të konsiderohet një arsye për mohimin e shtetësisë ruse”, thuhet në dokument.

Sipas legjislacionit rus, procedura e thjeshtuar bën të mundur aplikimin për nënshtetësinë ruse pa përmbushur një sërë parakushtesh, të tilla si të jetosh në Rusi për pesë vjet, të kesh një burim të ardhurash dhe t’i nënshtrohet një provimi të gjuhës ruse.

Procedura e thjeshtuar është futur për banorët e DPR dhe LPR me dekretin e Putinit në vitin 2019 (atëherë, republikat konsideroheshin ende pjesë të Ukrainës). Dekreti thoshte se ishte nënshkruar “për të mbrojtur të drejtat dhe liritë e një njeriu dhe një qytetari, sipas parimeve dhe normave të së drejtës ndërkombëtare të njohura botërisht”. Në fund të majit të këtij viti, dekreti u zgjerua për të mbuluar rajonet Zaporozhye dhe Kherson të Ukrainës.

/Argumentum.al