Rusia shpall "grup terrorist" regjimentin Azov të Ukrainës

Gjykata e Lartë ruse e ka cilësuar batalionin nacionalist të Ukrainës Azov si organizatë terroriste dhe i ka nxjerrë jashtë ligjit aktivitetet e tij në Rusi, raporton TASS.

“Për të plotësuar kërkesën administrative të prokurorit të përgjithshëm dhe për të njohur njësinë paraushtarake ukrainase Azov si një organizatë terroriste, duke ndaluar aktivitetet e saj në territorin e Federatës Ruse”, lexoi vendimin gjyqtari.

Gjykata shpalli vetëm dispozitivin e aktgjykimit, motivet e tij mbeten të panjohura. Vendimi ende nuk ka hyrë në fuqi dhe mund të apelohet në gjykatën e apelit.

Padia u shqyrtua në mungesë të përfaqësuesve nga ana e kundërt. Pjesa më e madhe e seancave u zhvillua me dyer të mbyllura, gazetarët u lejuan të ndiqnin transmetimin vetëm në fazën e marrjes në pyetje të dëshmitarëve. Dëshmitarët – aktivistë rusë të të drejtave të njeriut dhe gazetarë, i treguan gjykatës për episodet e shumta të krimeve të kryera nga militantët e Azov. Në sallën e gjyqit, ata treguan intervista me banorët e Mariupol dhe Volnovakha, të afërmit e të cilëve ishin vrarë, rrëmbyer ose torturuar nga militantët e batalionit Azov.

Anëtarët e organizatës të njohur nga gjykata si organizatë terroriste janë penalisht përgjegjës. Themeluesit dhe drejtuesit dënohen me 15 deri në 20 vjet burg me një gjobë deri në 1 milion rubla (mbi 16,500 dollarë), ndërsa pjesëmarrësit e rendit dhe të dosjeve – nga 5 deri në 10 vjet burg me gjobë deri në 500,000 rubla. .
Ata që kishin ndërprerë vullnetarisht pjesëmarrjen në aktivitetet e organizatës para fillimit të hetimeve, përjashtohen nga përgjegjësia penale.

Regjimenti Azov është një njësi brenda Gardës Kombëtare të Ukrainës. Regjimenti doli nga një grup i krijuar më 2014, i quajtur Batalioni Azov që ishte një prej shumë brigadave të vullnetarëve që u formuan për të luftuar kundër separatistëve të mbështetur nga Rusia në lindje të Ukrainës.

/Argumentum.al