SHBA-ja dhe Izraeli nënshkruajnë një deklaratë të përbashkët ku zotohen se nuk do të lejojnë Iranin të ketë armë bërthamore

Presidenti i SHBA Joe Biden dhe kryeministri izraelit Yair Lapid nënshkruan një premtim të përbashkët të enjten për të mohuar armët bërthamore të Iranit, një shfaqje uniteti nga aleatët e ndarë prej kohësh rreth diplomacisë me Teheranin.

Ndërmarrja, pjesë e një “Deklarate të Jeruzalemit” që kurorëzoi vizitën e parë të Biden në Izrael si president, erdhi një ditë pasi ai i tha një stacioni televiziv lokal se ishte i hapur për përdorimin e forcës “mënyrën e fundit” kundër Iranit – një lëvizje e dukshme drejt akomodimit të Izraelit. bën thirrje për një “kërcënim të besueshëm ushtarak” nga fuqitë botërore.

“Ne nuk do të lejojmë Iranin të marrë një armë bërthamore,” tha Biden në një konferencë shtypi pas nënshkrimit të deklaratës, shkruan Reuters

Uashingtoni dhe Izraeli kanë bërë veçmas deklarata të fshehta për një luftë të mundshme parandaluese me Iranin – i cili mohon të kërkojë armë bërthamore – për vite me radhë. Megjithatë, nëse ata kanë aftësitë apo vullnetin për ta arritur këtë, ka qenë objekt debati.

Deklarata e së enjtes ripohoi mbështetjen e SHBA-së për avantazhin ushtarak rajonal të Izraelit dhe aftësinë “për të mbrojtur vetveten”. Besohet gjerësisht se ka armët e vetme bërthamore të Lindjes së Mesme, Izraeli e sheh Iranin si një kërcënim ekzistencial.

“Shtetet e Bashkuara theksojnë se një pjesë integrale e këtij zotimi është angazhimi për të mos lejuar kurrë që Irani të marrë një armë bërthamore dhe se ai është i përgatitur të përdorë të gjithë elementët e fuqisë së tij kombëtare për të siguruar atë rezultat,” shtohet deklarata.

Lapid e hodhi këtë qëndrim si një mënyrë për të shmangur konfliktin e hapur.

“E vetmja mënyrë për të ndaluar një Iran bërthamor është nëse Irani e di se bota e lirë do të përdorë forcën,” tha ai pas ceremonisë së nënshkrimit.

Duke folur së bashku me të, Biden e përshkroi parandalimin e një Irani bërthamor si “një interes jetik sigurie për Izraelin dhe Shtetet e Bashkuara dhe, do të shtoja, edhe për pjesën tjetër të botës”.

Biden, i cili u takua gjithashtu me ish-kryeministrin Benjamin Netanyahu, mori Medaljen Presidenciale të Nderit të Izraelit nga presidenti izraelit Isaac Herzog dhe përsëriti “angazhimin e hekurt” të Amerikës për sigurinë e Izraelit.

Nuk pati asnjë koment të menjëhershëm nga Teherani.

Në vitin 2015, Irani nënshkroi një marrëveshje ndërkombëtare që mbulonte projektet e tij bërthamore me potencialin e prodhimit të bombave. Në vitin 2018, në atë kohë SHBA. Presidenti Donald Trump u largua nga pakti, duke e konsideruar atë të pamjaftueshëm, një tërheqje e mirëpritur nga Izraeli.

Argumentum.al