Ambasadori rus në Beograd: Kosova dhe Republika Srpska janë dy drejtime në të cilat po ushtrohet presion i shtuar ndaj Serbisë.

Liderët e Prishtinës po i sfidojnë serbët në një skenar ushtarak dhe presidenti Aleksandar Vuçiq e ka bërë të qartë se nuk do të lejojë që ngjarjet e vitit 2004 të përsëriten, shtoi Aleksandar Botsan-Kharchenko.

“Perëndimi raporton qëllimisht në mënyrë sipërfaqësore dhe nuk dëshiron të zbulojë thelbin e problemeve që lindën për fajin e tij, ose mbi të gjitha, për fajin e Bashkimit Evropian, i cili, meqë ra fjala, bazuar në rezolutën e Kombeve të Bashkuara. Kuvendi duhet të përmbushë rolin e një ndërmjetësi të përgjegjshëm dhe të ndershëm, por nuk e bën këtë”, tha Botsan-Kharchenko në një intervistë për TV “Rusia 24”.

Diplomati rus theksoi se shteti i vetëshpallur i Kosovës po përpiqet t’i provokojë serbët në një skenar ushtarak, por presidenti serb tregoi vetëpërmbajtje dhe gatishmëri për të negociuar.

Vuçiq shprehu qëndrimet e tij, shprehu gatishmërinë e tij për të negociuar dhe për t’u takuar me përfaqësuesit e Prishtinës për zgjidhjen e situatës. Kjo është njëra anë. Pala tjetër reflektohet në mprehtësinë që ka shfaqur, duke theksuar se ai si lider të Serbisë, nuk do të lejojë të përsëriten ngjarjet e vitit 2004. Nëse do të derdhet gjak, Serbia do të përgjigjet në mënyrë adekuate, do të mbrohet dhe do të fitojë, por në të njëjtën kohë ai është treguar si avokat i negociatave, pa preferuar ushtrinë. zgjidhje”, shpjegoi ambasadori.

Diplomati vlerësoi se është e qartë se përkrahësit e zgjidhjes së çështjes së Kosovës me dhunë janë autoritetet e Prishtinës. Ai beson se liderët në Prishtinë po i provokojnë serbët të përdorin forcën, e cila është më e rrezikshme. Ai theksoi se për fat të mirë është evituar gjakderdhja, por situata është e vështirë dhe nuk ka zgjidhje afatgjate për momentin.

“Kur presidenti serb Aleksandar Vuçiq flet për de-përshkallëzimin, kjo do të thotë, të paktën për mendimin tim, se nuk do të ketë zhvillim përfundimtar të situatës dhe përshkallëzim të menjëhershëm, gjakderdhje – për ta thënë troç. Frikë të tillë ka ekzistuar edhe më parë. Situata është jashtëzakonisht i vështirë dhe ky vendim mund të largojë përkohësisht tensionin, por nuk i hap rrugën një zgjidhjeje të qëndrueshme afatgjatë”, theksoi ambasadori rus.

Botsan-Kharchenko theksoi se Kosova dhe Republika Srpska janë dy drejtime në të cilat po ushtrohet presion i shtuar ndaj Serbisë. Siç shpjegoi ai, Perëndimi aktualisht po përpiqet ta detyrojë Beogradin të heqë dorë nga bashkëpunimi me Republikën Srpska dhe të distancohet prej saj, dhe kur është fjala për Kosovën, qëllimi është që autoritetet serbe ta njohin atë për shkak të rrethanave. Ai beson se një qëllim tjetër, jo më pak i rëndësishëm i Perëndimit është që të përdorë çështjen e Kosovës për të bërë presion ndaj Serbisë, në mënyrë që të detyrojë Beogradin të heqë dorë nga mospranimi i sanksioneve të BE-së kundër Rusisë.

“Një synim tjetër, i cili është ndoshta edhe më domethënës për Perëndimin kolektiv, është ta vendosë Serbinë në një pozicion ku nuk do të jetë më në gjendje, përmes presionit dhe provokimeve në këto dy drejtime, të cilat janë shumë të dhimbshme për Beogradin, siç mendon Perëndimi. , dhe besoj se kjo është thelbësisht e gabuar të luftosh për ruajtjen e qëndrimit të tij për mospranimin dhe refuzimin e rreptë për të harmonizuar masat dhe sanksionet antiruse të Bashkimit Evropian”, përfundoi Botsan-Kharchenko, siç raporton Sputnik.

Paraprakisht, zëdhënësi i presidentit të Rusisë, Dmitry Peskov, ka deklaruar se Moska e mbështet Serbinë në situatën rreth Kosovës së panjohur dhe se kërkesat e autoriteteve rajonale ndaj serbëve që jetojnë në veri janë të pabaza. Të dielën në mbrëmje dhe të hënën në mbrëmje, trazirat kanë shpërthyer në veri të Kosovës për shkak të ndalimit të planifikuar të Prishtinës për hyrjen e automjeteve me targa dhe dokumente serbe, e cila është dashur të hyjë në fuqi më 1 gusht.

Autoritetet e Kosovës fillimisht dërguan policinë atje, por pas një apeli nga Shtetet e Bashkuara, ata e shtynë ndalimin, që shkaktoi tension në krahinë, për një muaj. Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka thënë të hënën në mbrëmje se pret ulje të tensioneve në Kosovë dhe se, siç tha ai, Beogradi do të bëjë gjithçka që është e mundur për këtë. Situata në provincë aktualisht është e qetë./ B92.net

/Argumentum.al