Azerbajxhani meriton një ndërveprim më të madh strategjik me Brukselin si dhe me Uashingtonin

Anthony Kim

Hidrokarburet e mëdha të vendit të Detit Kaspik dhe burimet e tjera natyrore – shtylla kurrizore e ekonomisë së tij – i kanë mundësuar atij të shërbejë si një alternativë e rëndësishme ndaj Rusisë për naftë dhe gaz.

Në një zhvillim të mirëpritur më 18 korrik që do të ndihmojë BE-në të reduktojë varësinë e saj nga energjia ruse, Komisioni Evropian nënshkroi një marrëveshje me Azerbajxhanin për të dyfishuar importet e gazit natyror deri në vitin 2027.

Gjatë vizitës së saj në Baku për njoftimin e rëndësishëm, presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen theksoi se, “Sot, me këtë Memorandum të ri Mirëkuptimi, ne po hapim një kapitull të ri në bashkëpunimin tonë energjetik me Azerbajxhanin, një partner kyç në përpjekjet tona për largohuni nga karburantet fosile ruse.”

Në të vërtetë, nga një këndvështrim praktik i jashtëm, rëndësia strategjike e vendit është e pamohueshme. Kryeqyteti i tij, Baku, është porti më i madh në Detin Kaspik dhe një qendër e rëndësishme transporti për mallrat që transportohen midis Evropës dhe Azisë Qendrore. Azerbajxhani, i vetmi vend në botë që kufizohet me Rusinë dhe Iranin, në mënyrë proaktive kërkon të zgjerojë marrëdhëniet e tij me Perëndimin si një faktor balancues.

Duke shprehur një vlerësim të fortë për ndihmën humanitare që Azerbajxhani i ka ofruar Ukrainës, Josep Borrell Fontelles, përfaqësuesi i lartë i Bashkimit Evropian për çështjet e jashtme dhe politikën e sigurisë, nënvizoi: “Në kontekstin aktual të vështirë gjeopolitik, është e rëndësishme të forcohet dialogu. mes partnerëve, siç jemi ne. Vlerësova sot shkëmbimet e hapura dhe konstruktive që kemi pasur. Azerbajxhani është një partner i rëndësishëm për Bashkimin Evropian dhe bashkëpunimi ynë është duke u intensifikuar”.

Hidrokarburet e mëdha të vendit të Detit Kaspik dhe burimet e tjera natyrore – shtylla kurrizore e ekonomisë së tij – i kanë mundësuar atij të shërbejë si një alternativë e rëndësishme ndaj Rusisë për naftë dhe gaz. Kjo nga ana tjetër ka ndihmuar sigurinë energjetike të Evropës dhe, si rrjedhojë, sigurinë e Shteteve të Bashkuara.

Korridori Jugor i Gazit


Korridori jugor i gazit novator ka sjellë më tej burime jetike të energjisë nga rajoni i Kaspikut në tregun evropian.

Siç nënvizohet nga BP, një kompani britanike e naftës dhe gazit, në dhjetor 2020, “furnizimi me energji i Evropës ka marrë një nxitje shumë të nevojshme sot pasi një nga projektet më komplekse energjetike në botë fillon funksionimin e plotë. Sistemi i sapopërfunduar i tubacioneve të Korridorit Jugor të Gazit (SGC) po transporton gaz natyror nga nën Detin Kaspik në det të Azerbajxhanit për klientët evropianë mijëra milje larg.

“Momenti i madh inxhinierik përfshiu shtatë qeveri kombëtare, 11 kompani të ndryshme dhe më shumë se 30,000 njerëz. Rezultati është një sistem tubacioni prej 3500 kilometrash që ngjitet mbi male, zvarritet nën dete dhe shtrihet në të gjithë gjerësinë e Turqisë – duke hapur një rrugë të re furnizimi me energji në Bashkimin Evropian.

SGC përbëhet nga tre tubacione – Gazsjellësi i Kaukazit Jugor përmes Azerbajxhanit dhe Gjeorgjisë, Gazsjellësi Trans Anatolian përgjatë Turqisë dhe Gazsjellësi Trans Adriatik nëpërmjet Greqisë dhe Shqipërisë në Itali.

Azerbajxhani është dhe do të vazhdojë të jetë një vend me rëndësi gjeopolitike, me rëndësinë e tij për Evropën dhe Shtetet e Bashkuara të ngritur, veçanërisht në kontekstin e zgjerimit dhe sigurimit të burimeve alternative të energjisë për Rusinë.

Konteksti strategjik

Përdorimi më i madh i SGC nga Azerbajxhani në tregjet globale ka shumë përfitime për rajonin dhe më gjerë.

Në atë kontekst strategjik, më shumë se kurrë, vazhdimi i miratimit të masave më të mëdha reformuese dhe avancimit të lirisë ekonomike është kritike për Azerbajxhanin.

Gjatë dekadave të fundit, vendi ka arritur të reduktojë shkallën e varfërisë dhe ka drejtuar të ardhurat nga prodhimi i naftës dhe gazit për të zhvilluar infrastrukturë më moderne dhe shumë të nevojshme.

Sipas Indeksit vjetor të Lirisë Ekonomike të Fondacionit Heritage që shënon fusha të rëndësishme të politikave të sundimit të ligjit, shëndetit fiskal, efikasitetit rregullator dhe hapjes së tregut, Azerbajxhani ka avancuar në mënyrë të matshme lirinë e tij ekonomike, përmirësimi i përgjithshëm i vlerësimit të të cilit është bërë një nga më të lartat.

Ndërsa Azerbajxhani ecën përpara, është me të vërtetë në interesin e qartë dhe pragmatik të Brukselit dhe Uashingtonit që t’i japin përparësi dhe të lartësoj marrëdhëniet me Bakun.

Burimi: Emerging-Europe

Përktheu: Argumentum.al