Kina bën thirrje për unitet midis vendeve të BRICS për të rritur sigurinë për të gjithë

Kina bëri thirrje të enjten për unitet dhe përpjekje të përbashkëta midis pesë vendeve të BRICS për të refuzuar konfrontimin e bllokut dhe për të ndërtuar një komunitet global të sigurisë për të gjithë.

BRICS është një akronim për pesë vendet kryesore në zhvillim të Brazilit, Rusisë, Indisë, Kinës dhe Afrikës së Jugut.

Kur mbajti një fjalim video në seancën hapëse të Takimit të Ministrave të Jashtëm të BRICS, presidenti kinez Xi Jinping tha se vendet e BRICS duhet të injektojnë stabilitet dhe energji pozitive në marrëdhëniet ndërkombëtare në një periudhë turbulence dhe transformimi.

Takimi u zhvillua në mes të një pandemie të zgjatur COVID-19 dhe konfliktit Rusi-Ukrainë, i cili ka zgjatur gati tre muaj.

Xi paralajmëron kundër kërkimit të sigurisë së vet në kurriz të të tjerëve

Duke vënë në dukje se “faktorët e paqëndrueshmërisë, pasigurisë dhe pasigurisë” po rriten në situatën ndërkombëtare, Presidenti Xi tha se vendet e BRICS duhet të forcojnë besimin e ndërsjellë politik dhe bashkëpunimin e sigurisë, të mbajnë komunikim dhe koordinim të ngushtë për çështjet kryesore ndërkombëtare dhe rajonale, të akomodojnë interesat thelbësore të njëri-tjetrit. dhe shqetësimet kryesore, dhe respektojnë sovranitetin, sigurinë dhe interesat e zhvillimit të njëri-tjetrit.

“Si historia dhe realiteti na tregojnë se kërkimi i sigurisë së dikujt në kurriz të të tjerëve do të krijojë vetëm tensione dhe rreziqe të reja,” theksoi Xi.

Vendet e BRICS, të cilat ai i përshkroi si një “forcë pozitive, frymëzuese dhe konstruktive” në komunitetin ndërkombëtar, duhet të kundërshtojnë hegjemonizmin dhe politikën e pushtetit, të refuzojnë mentalitetin e Luftës së Ftohtë dhe konfrontimin bllok, dhe të punojnë së bashku për të ndërtuar një komunitet global të sigurisë për të gjithë. , tha ai.

Xi përsëriti Iniciativën e Sigurisë Globale (GSI) që ai paraqiti muajin e kaluar, e cila mbështet një angazhim ndaj vizionit të sigurisë së përbashkët, gjithëpërfshirëse, bashkëpunuese dhe të qëndrueshme dhe përpjekjeve të përbashkëta për të ruajtur paqen dhe sigurinë botërore.

GSI bën thirrje për të refuzuar mentalitetin e Luftës së Ftohtë, unilateralizmin, politikën e grupeve dhe konfrontimin në bllok.

Ai bën thirrje për marrjen seriozisht të shqetësimeve legjitime të sigurisë të të gjitha vendeve, duke mbështetur parimin e sigurisë së pandashme dhe duke kundërshtuar ndjekjen e sigurisë së vet me çmimin e sigurisë së të tjerëve.

Kina mban presidencën e rradhës të BRICS këtë vit. Këshilltari i Shtetit dhe Ministri i Jashtëm kinez Wang Yi kryesoi takimin e Ministrave të Jashtëm të BRICS të enjten përmes lidhjes video, ku morën pjesë Ministri i Marrëdhënieve dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar të Afrikës së Jugut Naledi Pandor, Ministri i Jashtëm brazilian Carlos Franca, Ministri i Jashtëm rus Sergey Lavrov dhe indian Ministri i Punëve të Jashtme Subrahmanyam Jaishankar.

Diplomatët shkëmbyen mendime mbi çështjet që lidhen me Ukrainën dhe Afganistanin.

Pavarësisht rritjes së paqëndrueshmërisë, pasigurisë dhe pasigurisë, “paqja dhe zhvillimi mbeten tema e pandryshueshme e kohës, aspirata e njerëzve në të gjithë vendet për një jetë më të mirë mbetet e pandryshuar dhe misioni historik që komuniteti ndërkombëtar të ndjekë solidaritetin dhe të fitojë bashkëpunimi mbetet i pandryshuar”, tha Xi në fjalimin e tij.

Zhvillimi është një detyrë e përbashkët për tregjet në zhvillim dhe vendet në zhvillim, tha ai, duke shtuar se është më shumë se kurrë e rëndësishme për tregjet në zhvillim dhe vendet në zhvillim të forcojnë solidaritetin dhe bashkëpunimin.

Ai u bëri thirrje vendeve të BRICS që të angazhohen në dialog dhe shkëmbime me më shumë tregje në zhvillim dhe vende në zhvillim për të rritur mirëkuptimin dhe besimin reciprok, për të forcuar lidhjen e bashkëpunimit dhe për të thelluar konvergjencën e interesave, në mënyrë që byreku i bashkëpunimit të bëhet më i madh dhe forca për përparim më e fortë.

Wang tha se të gjitha palët duhet të thellojnë bashkëpunimin me përfitim reciprok në fusha të ndryshme, të kërkojnë forcë përmes unitetit dhe të demonstrojnë më tej hapje dhe gjithëpërfshirje.

Të gjitha palët ranë dakord të zbatojnë plotësisht Axhendën e Kombeve të Bashkuara 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm, të përfitojnë më mirë njerëzit e vendeve në zhvillim dhe të promovojnë ndërtimin e një komuniteti me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin.

Pesë vendet e BRICS përfaqësojnë më shumë se 26 për qind të masës tokësore të botës, 42 për qind të popullsisë globale dhe rreth një të katërtën e prodhimit të brendshëm bruto global (GDP).

Diplomatët shprehën mbështetjen për avancimin e procesit të zgjerimit të BRICS dhe treguan se do të mbahen diskutime të mëtejshme për këtë çështje./CTGN-Argumentum.al