Xi Jinping: "Një vend, dy sisteme" siguron prosperitetin dhe stabilitetin e Hong Kongut

Ndërsa Hong Kongu feston 25 vjetorin e kthimit të tij në Kinë, politika “Një vend, dy sisteme” vlerësohet si një garanci themelore për prosperitetin dhe stabilitetin e qytetit.

Presidenti kinez Xi Jinping, i cili mbërriti në Hong Kong të enjten për festimin e përvjetorit, tha se faktet kanë vërtetuar vitalitetin e madh të “Një vend, dy sisteme”, i cili garanton prosperitetin dhe stabilitetin afatgjatë të Hong Kongut dhe siguron mirëqenien e bashkatdhetarët e Hong Kongut.

Duke mbajtur një fjalim të shkurtër në stacionin hekurudhor të shpejtësisë së lartë në West Kowloon, Xi i bëri thirrje Hong Kongut që të mbështesë në mënyrë të palëkundur “Një vend, dy sisteme” dhe të përpiqet për një të ardhme më të ndritshme.

Xi: Hong Kongu është shfaqur më i fortë pas testeve

“Kanë kaluar pesë vjet nga vizita ime e fundit në Hong Kong,” tha Xi, i cili vizitoi Hong Kongun në 2017 ndërsa qyteti festoi 20 vjetorin e kthimit të tij në Kinë.

Xi tha se ai ka qenë i shqetësuar dhe kujdesur për Hong Kongun gjatë gjithë kohës. “Zemra ime dhe zemra e qeverisë qendrore janë gjithmonë me bashkatdhetarët e Hong Kongut”, tha ai.

Ai tha se Hong Kongu kishte përballuar një sërë sprovash të rënda dhe kishte kapërcyer një sërë rreziqesh dhe sfidash gjatë një periudhe kohore, duke shtuar se qyteti që atëherë është shfaqur më i fortë dhe ka treguar energji të madhe.

Duke përshëndetur vitalitetin e fortë të “Një vend, dy sisteme”, ai tha për sa kohë që parimi mbahet në mënyrë të palëkundur, Hong Kongu me siguri do të ketë një të ardhme edhe më të ndritshme dhe do të japë kontribute të reja, më të mëdha për përtëritjen e madhe të kombit kinez.

Gjatë një takimi me Kryeshefen Ekzekutive të HKSAR, Carrie Lam të enjten, Xi foli mirë për përpjekjet e saj për të zbatuar me vendosmëri parimin “Një vend, dy sisteme” dhe Ligjin Bazë dhe rolin e saj në lehtësimin e një tranzicioni të madh nga kaosi në rend në Hong Kong.

Sukses i jashtëzakonshëm’

“Një vend, dy sisteme” është një politikë bazë që qeveria kineze po zbaton në Hong Kong që nga rifillimi i ushtrimit të sovranitetit mbi të më 1 korrik 1997.

Pavarësisht sfidave të shumta gjatë 25 viteve të fundit, praktika e “Një vend, dy sisteme” në Hong Kong ka qenë një “sukses i jashtëzakonshëm”, tha Xi kur u takua me shefin ekzekutiv të sapozgjedhur dhe të emëruar për mandatin e gjashtë të HKSAR John Lee. më 30 maj.

Vendosmëria e qeverisë qendrore për të zbatuar plotësisht dhe me besnikëri parimin e “Një vend, dy sisteme” nuk është lëkundur kurrë, aq më pak do të ndryshojë, i tha ai Lee.

Xi ka theksuar në mënyrë të përsëritur nevojën për të zbatuar plotësisht dhe me besnikëri parimin – të qëndrojmë të përkushtuar ndaj bazës së “Një Vend” dhe të shfrytëzojmë mirë përfitimet e “Dy Sistemeve”.

Hong Kongu ka arritur një zhvillim të jashtëzakonshëm nën “Një vend, dy sisteme” që nga kthimi i tij në Kinë.

Hong Kongu ka vepruar si një urë dhe dritare e rëndësishme që lidh kontinentin kinez me pjesët e tjera të botës që nga kthimi i tij në atdheun mëmë dhe ka dhënë kontribut të pazëvendësueshëm për mrekullinë e zhvillimit afatgjatë, të qëndrueshëm dhe të shpejtë ekonomik të Kinës, presidenti kinez Xi Jinping. tha të premten.

Gjatë 25 viteve të fundit, praktika e politikës “Një vend, dy sisteme” ka arritur sukses të njohur botërisht në Hong Kong, tha Xi.

Rajoni ka përballuar të gjitha llojet e sfidave dhe ka ecur përpara në mënyrë të qëndrueshme, tha ai, duke shtuar se asnjë nga sfidat nuk e ka ndaluar përparimin e Hong Kongut.

Ekonomia e Hong Kongut është rritur fuqishëm, duke ruajtur një status solid si qendër ndërkombëtare financiare, detare dhe tregtare, me rritjen e shpejtë të industrive teknologjike inovative, lirinë dhe hapjen udhëheqëse në botë dhe mjedisin e biznesit të klasit botëror, vuri në dukje ai.

Në vitin 2021, ekonomia e Hong Kongut u rrit në 2.86 trilion dollarë Hong Kong (rreth 364 miliardë dollarë), nga 1.37 trilion dollarë Hong Kong në 1997. Gjatë periudhës, tregtia totale e tij e jashtme në mallra u trefishua në 10.27 trilion dollarë Hong Kong.

Hong Kongu është shfaqur më i fortë si një qendër ndërkombëtare financiare, detare dhe tregtare. Ajo është vlerësuar vazhdimisht nga institucionet globale si një nga ekonomitë më të lira dhe më konkurruese me një mjedis biznesi të klasit botëror.

Jetëgjatësia mesatare në Hong Kong në vitin 2021 ishte 83 vjet për meshkujt dhe 87.7 vjet për femrat, krahasuar me 76.8 vjet dhe 82.2 vjet, respektivisht në 1997./CTGN

Përgatiti në shqip: Argumentum.al