BeH është ftuar në një nga ngjarjet më të rëndësishme në Historinë e NATO-s

Bosnje dhe Herzegovina (BiH), si një vend partner, është ftuar në samitin e ardhshëm të NATO-s që do të mbahet në Madrid në 29 dhe 30 qershor.

Delegacioni nga BiH do të kryesohet nga Ministri i Mbrojtjes Sifet Podzic dhe samiti do të mbledhë së bashku krerët e NATO-s në kryeqytetin spanjoll për të diskutuar çështje të rëndësishme me të cilat po përballet Aleanca.

Përveç Podziç, delegacioni do të përfshijë gjeneralin Ivica Jerkiç, brigadierin Edin Fako, ambasadoren e BiH në Spanjë Danka Saviç dhe shefin e shtabit të ministrit të mbrojtjes Kemal Korjenic, shkruan sarajevotimes.

Konkretisht, mbledhja dyditore në Madrid do të përcaktojë drejtimin strategjik të NATO-s për dekadën e ardhshme dhe më gjerë, duke siguruar që Aleanca të vazhdojë të përshtatet me një botë në ndryshim dhe të mbajë të sigurt një miliard njerëz nga shtetet anëtare.

Samiti u mblodh me qëllimin për të siguruar që NATO të vazhdojë të përmbushë qëllimin e saj kryesor dhe përgjegjësinë më të madhe, që është sigurimi i mbrojtjes kolektive për vendet anëtare.

Pavarësisht se BiH nuk është anëtare e NATO-s, Aleanca Veri-Atlantike e ka njohur prej kohësh vendin tonë si një partner kyç në Ballkan, veçanërisht gjatë agresionit rus në Ukrainë.

“BiH është një partner i çmuar për NATO-n. Ne mbështesim sovranitetin dhe integritetin tuaj dhe mbetemi të përkushtuar ndaj aspiratave euroatlantike. NATO mbështet paqen dhe stabilitetin në BiH. Dialogu dhe bashkëpunimi ynë janë më të rëndësishëm se kurrë për shkak të luftës ruse në Ukrainë dhe ndikimit malinj në rajon,” tha Stoltenberg muajin e kaluar pas takimit me Kryetarin e Presidencës së BiH Sefik Dzaferovic.

Shefi i NATO-s tha më pas se Aleanca po monitoronte situatën në BiH, veçanërisht retorikën nxitëse që vinte nga Republika Srpska (RS).

“Ne po ndjekim nga afër zhvillimet në BiH. Ne vazhdojmë të punojmë me selinë tonë në Sarajevë. Ne jemi të përkushtuar për këtë në afat të gjatë dhe ofrojmë mbështetje për të siguruar paqen dhe stabilitetin. Ne ndjekim retorikën e ndarjeve dhe mesazheve nxitëse që vijnë nga RS, kështu që tani po shqyrtojmë se si mund të forcojmë mbështetjen praktike, duke përfshirë ndërtimin e kapaciteteve dhe si të forcojmë praninë tonë dhe të bashkëpunojmë në fushën e armatimeve, “përfundoi Stoltenberg.

Ai vuri në dukje se NATO do të bëjë më shumë për të qëndruar me partnerët, duke përfshirë zhvillimin e aftësive të reja mbrojtëse dhe bashkëpunimin në sigurinë kibernetike dhe luftën kundër terrorizmit.

/Argumentum.al