Bota nuk ka parë kurrë një krizë energjie si kjo më parë dhe mund të mos e ketë parë akoma më të keqen, thotë shefi i IEA

“Bota nuk ka parë kurrë një krizë kaq të madhe energjetike për sa i përket thellësisë dhe kompleksitetit të saj,” tha të martën drejtori ekzekutiv i IEA Fatih Birol në një forum global të energjisë në Sidnei.

Sipas kreut të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë, një shtrëngim global i furnizimit me energji që ka shkaktuar mungesa gjymtuese dhe ka bërë që çmimet e energjisë dhe karburantit të rriten, mund të përkeqësohet.

I gjithë sistemi energjetik është në trazira pas pushtimit të Ukrainës në shkurt nga Rusia, në atë kohë eksportuesi më i madh i naftës dhe gazit natyror dhe një lojtar i madh në mallra, tha Birol. Çmimet në rritje po rrisin koston e mbushjes së rezervuarëve të gazit, ngrohjen e shtëpive dhe fuqizimin e industrisë në të gjithë globin, duke shtuar presionet inflacioniste dhe duke çuar në protesta vdekjeprurëse nga Afrika në Sri Lanka.

Ashtu si krizat e naftës të viteve 1970, të cilat panë përfitime të mëdha në efikasitetin e karburantit dhe një bum në energjinë bërthamore, bota mund të shohë një rritje të energjisë, politikat që përshpejtojnë kalimin drejt energjisë më të pastër, tha Birol. Ndërkohë, siguria e furnizimeve me naftë dhe gaz do të vazhdojë të jetë një sfidë për Evropën, por edhe për rajone të tjera, tha ai.

“Ky dimër në Evropë do të jetë shumë, shumë i vështirë,” tha Birol. “Ky është një shqetësim i madh dhe kjo mund të ketë implikime serioze për ekonominë globale.”

Pasojat për sektorin global të energjisë pasi SHBA dhe aleatët sfidojnë Presidentin Vladimir Putin për luftën në Ukrainë dhe kërkojnë alternativa ndaj eksporteve ruse kanë theksuar nevojën për të reduktuar varësinë nga karburantet fosile, tha në të njëjtin forum Sekretarja e Energjisë e SHBA-së Jennifer Granholm.

“Lëvizja jonë drejt energjisë së pastër globalisht mund të jetë plani më i madh i paqes nga të gjithë,” tha ajo. “Ne duam dhe duhet të kalojmë në pastrim.”

/Argumentum.al