Çmimet e apartamenteve shtrenjtohen deri në 40% brenda një viti

Çmimet e apartamenteve në Tiranë janë rritur nga 200 deri në 700 euro më shumë se në vitin 2021. Çmimi i apartamenteve në zonën e ish- Bllokut dhe kullave arrin në 5,000 euro/m². Shoqata e Ndërtuesve thotë se rritja është ndikuar nga shtrenjtimi i materialeve të ndërtimit dhe kërkesa e lartë për shtëpi. Por shtrenjtimi i çmimeve po ul leverdinë nga qiraja, si për shtëpitë në qendër, ashtu edhe në periferi. Rritja e normave të interesit të kredive pritet të tkurrë kërkesën, gjë që mund të sjellë edhe rënie të çmimeve.

Dorina Azo

Në Tiranë vijon shtrenjtimi i çmimeve të apartamenteve. Brenda vijës së verdhë të ndërtimit, apartamentet e reja nga vëzhgimi i “Monitor” po shiten mbi 1,000 euro/m² nga 900 euro/m² që niste vitin e kaluar çmimi i shitjeve. Në zona të veçanta, si ajo e ish-Bllokut dhe Komuna e Parisit, çmimet kanë tendencë të fortë rritje deri në dyfish më të larta se vjet.

Shoqata e Ndërtuesve thotë se rritja e çmimeve është ndikuar nga shtrenjtimi i lartë i materialeve të ndërtimit. Aktorë të tjerë të tregut pohuan se çmimet janë të fryra nga rritja e lartë e kërkesës.

Tregu i pasurive të paluajtshme në Tiranë duket se është në periudhën më të mirë, pasi krahas ofertës së lartë prej ndërtuesve brenda qendrës së Tiranës, qëndron edhe kërkesa e lartë për blerje. Në anën tjetër, shtrenjtimi i çmimeve po ul leverdinë nga qiraja, si për shtëpitë në qendër, ashtu edhe në periferi.

Parashikohet që rritja e normave të interesit të kredive të sjellë rënie të kërkesës. Si do të ndikojë te çmimi? A do të jetë kjo një mundësi për ulje?

Si kanë ndryshuar çmimet?

Nga vëzhgimi në terren i “Monitor”, çmimet e apartamenteve të reja që po ndërtohen në kryeqytet janë rritur 100 deri në 300 euro për metër katror, si në zonat e periferisë, edhe në qendër.

Hera e fundit që në zonën e Kinostudios janë shitur apartamente të reja me 800 euro/m² ishte në kompleksin e ri të banesave përballë zyrave të kompanisë “Aleat” në vitin 2020. Prej vitit 2021, çmimet e apartamenteve të reja në këtë zonë nisin nga 1,000 deri në 1,100 euro/m².

Në kompleksin e ri të banimit që po ndërtohet përballë rreth-rrotullimit të TV Klan, nga zyra e shitjes u tha se çmimet e apartamenteve janë 1,100 euro/m² dhe 90% e tyre janë rezervuar nga blerësit. Kompleksi është ende në fazë fillestare ndërtimi.

Prej gati dy vitesh, në këtë zonë apartamentet po shiten me këtë çmim. Në pallatin e ri të ndërtuar në truallin e ish-hotelit “Molla” në fazën e ndërtimit, apartamentet u shitën me 1,000 euro/m², ndërsa me përfundimin e objektit, arritën  1,100 euro/m².

Çmimet e apartamenteve të reja kanë diferencë të lartë çmimesh me ndërtimet e shumë viteve më parë. Ndërtuesi Hajredin Fratari tha për “Monitor” se afër kompleksit “Xhura”, në zonë e Kinostudios, këto ditë ka shitur 15 apartamente me çmim 650 euro/m². Bëhet fjalë për apartamente në pallate të ndërtuara 20 vite më parë, por këto njësi banimi nga ndërtuesi janë shfrytëzuar për dhënie qiraje.

Nëse vazhdon më poshtë kësaj zone, gjen apartamenteve me çmime 100 deri në 200 euro më të larta. Në një kompleks të ri banimi, që ka përfunduar në zonën e “Varrit të Bamit”, çmimet e apartamenteve varionin nga 1,200 deri në 1,300 euro/m². Nga zyra e shitjeve u pohua se tashmë, të gjitha apartamentet janë shitur, ndërsa janë në dispozicion të blerësve vetëm dy hyrje.

Në ndërtimin e ri pranë Maternitetit të Ri të Tiranës, çmimet e apartamenteve kanë arritur 1,200 euro/m². Në këtë zonë, më parë çmimet e apartamenteve nisnin nga 900 euro/m².

Rritje të çmimeve këtë vit ka edhe në ndërtimet e reja në zonën e “Ali Demit”. Çmimet e reja që po ndërtohen në këtë zonë nga kompania “Kika Konstruksion” janë 1,000 euro/m². Në këtë zonë, vjet apartamentet janë shitur 900 euro/m². Ndërsa çmimi i apartamenteve të reja që kompania po ndërton në zonën pranë Burgut 313, është 1,100 euro/m².

Rritje çmimesh të apartamenteve vihet re se po aplikohet nga të njëjtët ndërtues, por në komplekse të ndryshme banimi. Në kompleksin e përfunduar rezidencial “Zirkon”, para Spitalit të Pediatrisë në Qendrën Spitalore Universitare “Nënë Tereza” (QSUT), sipas administratorit të shitjeve, vjet apartamentet u shitën me çmime 1,000 euro/m². Ndërkohë pallatet e reja që po ndërtohen nga i njëjti ndërtues pas kompleksit të parë, këtë vit po shiten me çmim 1,200 euro/m². Të njëjtin çmim shitje kompania ka vendosur edhe për apartamentet pas Ministrisë së Mbrojtjes. Apartamentet ekzistuese në këto zona, vjet janë shitur me çmim 800 – 900 euro/m².

Komuna e Parisit vijon të shënojë rritje të lartë të çmimeve të apartamenteve të reja për këtë vit. Në hyrje të Komunës së Parisit janë duke u ngritur dy ndërtime të reja (një ndërtim pranë ish-NTV dhe tjetri buzë rrugës qendrore në truallin e ish-pallateve dykatëshe të ndërtuara para demokracisë).

Në ndërtimin buzë rrugës, që nisi këtë vit, çmimet e shitjes sipas ndërtuesit të objektit nisin nga 2,200 euro për metër katror. Edhe në pallatin e ri që po ndërtohet në Komunën e Parisit, pranë ish-NTV, këtë vit çmimet janë rritur 300 euro krahasuar me vitin 2021.

Shoqata e Ndërtuesve: Rritja e çmimeve, nga shtrenjtimi i materialeve të ndërtimit

Çmimet e materialeve të ndërtimit këtë vit kanë shënuar rritje të lartë. Për Shoqatën e Ndërtuesve, shtrenjtimi i materialeve të ndërtimit, kostoja e lartë për pagesat e punëtorëve dhe të truallit të ndërtimit, si dhe taksat janë arsyet kryesore të rritjes së çmimeve të apartamenteve.

Sekretari i Përgjithshëm i Shoqatës së Ndërtuesve, Arben Dervishi, tha për “Monitor” se nga rritja e çmimeve të materialeve të ndërtimit, kostot e ndërtimit janë rritur 30 – 50% më shumë se vjet. “Për këtë ka pasur rritje të lartë të çmimeve të materialeve të ndërtimit.

Për materiale si alumini, bakri, hekuri dhe çimento, çmimet janë rritur 200% krahasuar me vjet. Rritje të lartë ka pasur edhe për çmimin e karburantit. Pavarësisht se për këtë muaj ka një rënie të çmimeve të materialeve të ndërtimit, sërish mbeten të larta. Tashmë në kryeqytet nuk ka më ndërtime me kosto 300 – 400 euro/m². Kostoja për apartamente ka arritur deri 800 euro/m², për shkak të rritjes së cilësisë. Për kullat, për shkak të përdorimit të materialeve dhe fasadave unike, kostot e ndërtimit arrijnë deri në 2,000 euro/m². Rritja e çmimeve të apartamenteve po pasqyron trendin e zhvillimit të çmimeve të materialeve të ndërtimit”.

Administratori i kompanisë “Century 21”, Jonian Antoni, tha se shtrenjtimi i materialeve të ndërtimit do të ndikojë më tepër në rritjen e çmimeve të pronave joelitare.

“Ndërtuesi është një kompani dhe sigurisht operon me marzhet e fitimit. Pra nëse rritet kosto, ndërtuesi do të aplikojë marzhet e tij, si pasojë rritet edhe çmimi final. Në të vërtetë kjo vërehet më shumë te ndërtimet e nivelit të ulët dhe të mesëm dhe jo shumë në pronat elitare.

P.sh., nëse në një zonë elitare, kostoja e ndërtimit ka qenë 600 euro/m² dhe sot ka rritur 800 euro/m². Kjo rritje nuk vihet re shumë në çmimin fundor, sepse ai është mbi 2,500 euro/m² dhe ndërtuesi ka marzhe të larta fitimi. Por nëse kostoja e ndërtimit të një apartamenti në zona të lira ishte 330 euro dhe këtë vit është bërë 500 euro/m², kjo reflektohet direkt në çmimin e shitjes, i cili nga 800 euro ka arritur në 1,000 euro/m²”, thotë ai.

Përfaqësuesi i Shoqatës së Ndërtuesve shton se edhe çmimi i truallit të tokës së pronarëve ka shënuar rritje, sidomos për ndërtimet në qendër, ndërsa taksat zënë 11% të çmimit të shitjes së apartamenteve. “Çmimi i truallit të ndërtimit ka shënuar rritje të lartë.

Nëse më parë, pronarët e truallit kërkonin 30% të sipërfaqeve takuese, tashmë për zonat e qendrës nga pronarët kërkohet mbi 50%. Gjithashtu në Shqipëri, trualli i ndërtimit është i parcelizuar, ku për një sipërfaqe p.sh. 100 m² katrorë janë disa familje pronare. Ndërtuesit i duhet t’i kompensojë të gjithë, ndërsa në vend nuk ekziston legjislacioni për zhvillimin e projektit”, veçon z. Dervishi. Rritja e pagesave të punëtorëve është një tjetër arsye e rritjes së kostos së ndërtimit, sipas përfaqësuesve të Shoqatës së Ndërtimit./Monitor