DAVOS/ Presidenti ukrainas Zelenskyy bën thirrje për ndihmë në rindërtimin e Ukrainës

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky ka ftuar vendet e huaja të marrin pjesë në rindërtimin e Ukrainës, pasi lufta e nisur nga Rusia ka shkaktuar tashmë mbi 0.5 miliardë dollarë humbje në Ukrainë.
Deklarata përkatëse është bërë nga presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky gjatë fjalimit të tij në Forumin Ekonomik Botëror në Davos, raporton Ukrinform.

“Ne i ofrojmë botës që të krijojë një precedent për rindërtimin e vendit pas luftës, i cili do t’u tregojë kujtdo që ëndërron të shkatërrojë jetën e një fqinji se lufta nuk sjell rezultatin e pritur. Ju ftoj të merrni pjesë në këtë rindërtim. Sasia e punës është e madhe. Kemi më shumë se gjysmë trilion dollarë humbje. Dhjetëra mijëra objekte u shkatërruan. Ne duhet të rindërtojmë qytete të tëra, industri të tëra. Dhe ne ofrojmë një model të veçantë – historikisht domethënës – rindërtimi. Kur secili prej vendeve partnere ose qyteteve partnere ose kompanive partnere do të ketë mundësinë – historike – të marrë patronazh mbi një rajon të caktuar të Ukrainës, qytet, komunitet ose industri”, tha Zelensky.

Sipas tij, shumë vende kanë zgjedhur tashmë një drejtim specifik për patronazh në rindërtim.

“Falë këtij modeli marrëdhëniesh, rindërtimi i pasluftës mund të jetë i shpejtë, efikas dhe cilësor. Dhe kjo jo vetëm që do të tërheqë specialistët më të mirë në botë – arkitektë, inxhinierë, ndërtues, zhvillues, menaxherë dhe të tjerë. Do të jetë gjithashtu mundësia më e madhe për kërcim ekonomik në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore,” vuri në dukje Zelensky.

Presidenti i Ukrainës shprehu mirënjohjen për Zvicrën për një konferencë ndërkombëtare në Lugano, të planifikuar për në korrik 2022, e cila do t’i kushtohet rindërtimit të pasluftës të Ukrainës. Zelensky shprehu shpresën se vendet partnere dhe shumica e kompanive lider në botë do të kenë paketat e tyre të propozimeve të formuara në fillim të kësaj konference.

Sipas Zelensky, duhet të ketë një precedent ndëshkimi për agresorin dhe investimi në një jetë paqësore.

“Pasuritë ruse të shpërndara në juridiksione të ndryshme duhet të gjenden, të arrestohen ose të ngrihen, dhe më pas të konfiskohen dhe të dërgohen në një fond special, nga i cili të gjitha viktimat e kësaj lufte mund të marrin kompensim. Sigurisht, kjo nuk është e lehtë. Por, pas kësaj nuk do të ketë më asnjë motivim për agresorët e ndryshëm për të bërë atë që ka bërë dhe vazhdon të bëjë Rusia. Nëse agresori humbet gjithçka, padyshim që e privon atë nga motivimi për të nisur një luftë”, theksoi Presidenti i Ukrainës.

Kujtojmë se Forumi Ekonomik Botëror po zhvillohet në Davos më 22-26 maj 2022.

/Argumentum.al