Mali i Zi në "Open Balkan“/ Gjukanoviç: Ne nuk po kërkojmë rrugë të shkurtra drejt BE-së,

Është e rëndësishme që vazhdimësia e dialogut në nivelin më të lartë ndërmjet Malit të Zi dhe Gjermanisë të vazhdojë dhe ne morëm mesazhin e pritur, shumë favorizues se Gjermania e sheh Ballkanin Perëndimor në BE dhe dëshiron të vazhdojë të respektojë rregullat e politikës së zgjerimit që zbatohen. për të gjitha shtetet anëtare aktuale. Ne e mirëpresim këtë dhe jemi të gatshëm t’i zbatojmë ato rregulla. Ne nuk kërkojmë rrugë të shkurtra, besojmë në nevojën për një perspektivë evropiane të të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor, jemi të gatshëm të punojmë në reforma, duke filluar nga ato në fushën e sundimit të ligjit”, tha presidenti malazez Milo Gjukanoviç pas takimit me Presidenti gjerman Frank-Walter Steinmeier, raporton RTCG

Siç tha ai, ky është takimi i tretë në vitet e fundit dhe është veçanërisht e rëndësishme që ne të kemi një bisedë në rrethana të tilla gjeopolitike të ndryshuara, komplekse të shkaktuara nga agresioni rus kundër Ukrainës.

“E njoftova bashkëbiseduesin e nderuar se pritet një ndryshim i qeverisë, në mënyrë të rregullt demokratike, e cila në fakt vetëm e vërteton funksionalitetin e demokracisë parlamentare malazeze, dhe së dyti, se është shumë e rëndësishme që Mali i Zi të mos e ndryshoi kursin e tij strategjik gjatë Qeveria e mëparshme.” “Mali i Zi është pjesë e politikës evropiane në rajonin e Ballkanit Perëndimor, një, mendoj se një promovues i suksesshëm i sistemit evropian të vlerave, një vend që sigurisht do të vazhdojë të jetë lider në procesin e negociatave për zgjerimin e mëtejshëm të BE-së.” tha Gjukanoviç.

Për sa i përket situatës në rajon, sipas një deklarate nga Zyra e Presidentit, bashkëbiseduesit ranë dakord se ajo është përkeqësuar vitet e fundit, por është përkeqësuar për shkak të ndikimit malinj të palëve të treta në Ballkanin Perëndimor dhe se përgjigja duhet të jetë shumë konsistente. Të gjitha adresat përkatëse evropiane.

“Thelbi është pashmangshmëria e perspektivës evropiane dhe kur kjo thelb mjegullohet, atëherë, natyrisht, hapet hapësira për ndikim të mëtejshëm të palëve të treta, të cilat fatkeqësisht vijnë nga platforma antievropiane”, tha Gjukanoviq.

Presidenti theksoi se Procesi i Berlinit është shumë plotësues me politikën tonë të zgjerimit të BE-së në BB, me të cilën presidenti Steinmeier pajtohet absolutisht.

Ai tha se theksoi nevojën e Malit të Zi që Gjermania të ndihmojë në diversifikimin e ekonomisë sonë.

“Pritja ime është që ne do të marrim mbështetje nga Gjermania për zhvillimin e mëtejshëm të industrisë dhe energjisë, dhe presidenti Steinmeier më tha se kjo është një pritje realiste dhe se ai do të bëjë gjithçka që është në fuqinë e tij për të inkurajuar adresat kompetente në Gjermani që të marrin të tilla. Një iniciativë. “Do të jetë sigurisht qëndrimi i Gjermanisë dhe respekti i saj për faktin që Mali i Zi ka qenë 100% i harmonizuar me politikën e jashtme dhe të sigurisë të BE-së për vite me radhë,” tha presidenti.

Nuk jam i shqetësuar për mbështetjen për Ballkanin e Hapur, Procesi i Berlinit nuk ka alternativë”

I pyetur nëse ai ishte i shqetësuar për reagimet e kryeministrit Dritan Abazovic për mbështetjen për projektin e Ballkanit të Hapur, Gjukanoviç tha se ata kishin pikëpamje të ndryshme për nismën dhe, siç e kishte thënë vazhdimisht, e shihnin atë si një lloj kopje të Procesit të Berlinit. sepse Procesi i Berlinit bashkon të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor, dhe Ballkani i Hapur bashkon vetëm tre.

“Procesi i Berlinit bazohet në standardet evropiane dhe është plotësues i procesit të anëtarësimit. Pra, gjithçka që bëjmë përmes Procesit të Berlinit, ne punojmë për arritjen e standardeve që do të na kualifikojnë për anëtarësim në finale. Open Balkans është një iniciativë e përgatitur si një alternativë ndaj anëtarësimit Nuk mendoj se kemi nevojë për një alternativë, ne kemi nevojë për anëtarësim, besoj se me pjesëmarrjen e plotë në procesin e Berlinit do t’i japim vetes një shtysë të mirë në atë rrugë dhe se Mali i Zi do të vlerësojë avantazhin që kemi ndërtuar në të kaluarën. periudhë dhe të bëhet shteti i parë i ardhshëm anëtar i BE-së”, tha Gjukanoviç.

Probleme në procesin e bashkimit me konfuzionin e përdorur nga palët e treta

Ai u kërkua të komentojë deklaratën e presidentit të Francës për BE-në në dy pista, dhe tha se priste një shtjellim më të detajuar të kësaj ideje në periudhën e ardhshme.

Mendojmë se një pjesë e mirë e problemeve që shohim tani në BB është rezultat i konfuzionit në marrëdhëniet me BE-në, konfuzionit të përdorur nga palët e treta për të depërtuar në interesat e tyre në rajonin tonë, të cilat janë në kundërshtim me interesat e BE-së.Ne kemi nevojë për një mesazh, dhe ne kemi nevojë për një mesazh që është evropian, na duhet vetëm Evropa të konfirmojë atë që ka thënë gjatë 30 viteve të fundit, duke realizuar valët e ndryshme të zgjerimit evropian, dhe kjo është: po çdo vend evropian, dhe për rrjedhojë çdo vend i Ballkanit Perëndimor, ka vendin e saj në BE, se Evropa vazhdon me politikën e regatës së zgjerimit të BE-së, që do të thotë se secili do të zërë vendin e tij në varësi të aftësisë së tij për të zbatuar reforma dhe për të arritur standardet. Mendoj se ky është i vetmi mesazh i mirë që besoj se do të të jetë stimuluese për ZB, e cila do ta pastronte pak atë mjegullën mbi ZB. “Le të përqendrohemi në atë që është interesi ynë i përbashkët i padiskutueshëm dhe qëllimi i përbashkët dhe ne duhet të sigurojmë që BE të na ndihmojë të arrijmë atë qëllim me veçantinë dhe vendosmërinë e saj,” tha Gjukanoviç.

/Argumentum.al