Mali i Zi shënon 16-vjetorin e Pavarësisë

Mali i Zi, një vend i Ballkanit Perëndimor që zgjodhi pavarësinë në një referendum në 2006, festoi Ditën e Pavarësisë të shtunën

Referendumi i dha fund federatës me Serbinë e arkitekturës së shovinistit të ndjerë serb Slobodan Millosheviç.

Dita e Sovranitetit shënon ditën në 1878 në të cilën Kongresi i Berlinit e njohu Malin e Zi si shtet të pavarur.

Me rastin e Ditës së Pavarësisë, kryeministri Dritan Abazoviç tha se “ka vend për të gjithë në Mal të Zi dhe për këtë arsye nuk mund të lejojmë mosrespektimin e shtetit dhe simboleve të tij”.

Kryeministri malazez kujtoi se 16 vjet më parë, pas gati një shekulli, Mali i Zi u bë sërish shtet i pavarur dhe flamuri i tij u vendos në selinë e Kombeve të Bashkuara. “Kaluan gjashtëmbëdhjetë vjet që nga shpallja e pavarësisë në vitin 2006. Ndërsa festojmë këtë ditë të madhe dhe historike të vendit tonë, ne duhet të pyesim veten nëse kemi bërë mjaft për të fuqizuar Malin e Zi dhe për ta bërë atë të pranueshëm për të gjithë”, tha Abazoviç.

“Qëllimi ynë është që këtë ditë ta festojnë të gjithë qytetarët e shtetit tonë, pavarësisht se si kanë votuar para gjashtëmbëdhjetë vitesh, si deklarohen dhe cilit Zot i luten ”, tha kryeministri Abazoviç.

Në shekullin e 16-të, Mali i Zi u shfaq si një rajon gjysmë autonom brenda Perandorisë Osmane. Një seri rebelimesh kundër kontrollit turk rezultuan në fitimin e pavarësisë së Malit të Zi më 13 korrik 1878 sipas Traktatit të Berlinit.

Mali i Zi u bë kështu shteti i 27-të i pavarur në botë dhe një principatë e sunduar nga Nikolla I. Ai u bë një mbretëri në 1910, përpara se të bashkohej me Serbinë në 1918. Më pas u bë pjesë e Jugosllavisë dhe rifitoi pavarësinë e plotë vetëm në 2006.

Data e 13 korrikut ka shtuar rëndësinë në Mal të Zi pasi në këtë ditë të vitit 1941 populli i Malit të Zi filloi kryengritjen e tij kundër pushtimit nazist gjerman gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Pavarësisht se kjo datë shënon pavarësinë e parë të Malit të Zi, nuk është Dita e Pavarësisë, e cila përkundrazi festohet më 21 maj dhe shënon rezultatin e referendumit të vitit 2006 për pavarësinë nga Serbia.

/Argumentum.al