Presidentja e PE: Mali i Zi po lufton me mosmarrëveshjet e brendshme në vend që të mbyllë kapitujt e negociatave

Mali i Zi, një udhëheqës në procesin e pranimit në BE, po lufton mosmarrëveshjet e brendshme në vend që të mbyllë kapitujt e negociatave, thotë presidentja i Parlamentit Evropian (PE) Robert Metsol.

Duke folur në Forumin kushtuar Ballkanit, organizuar nga Forumi Liberal Evropian në Bullgari, Metsola theksoi se Parlamenti Evropian mirëpret dënimin e agresionit rus të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor kundër Ukrainës dhe vlerëson vendet që kanë aplikuar sanksione të BE-së kundër Rusisë.

“Megjithatë, theksojmë më tej se sanksionet duhet të vazhdojnë të zbatohen plotësisht. Kjo pritet nga çdo vend që aspiron të bëhet anëtar i Bashkimit Evropian. Jemi sa të fortë aq edhe të bashkuar”, theksoi Metsola.

Presidentja e PE thekson se stabiliteti në fqinjësinë e afërt të BE-së është jetik për stabilitetin e BE-së.

“Kjo është arsyeja pse ne duhet të mendojmë për mënyra për të përshpejtuar procesin e zgjerimit në Ballkanin Perëndimor, si një mjet i fuqishëm për të kundërshtuar përpjekjet e aktorëve të huaj keqdashës, duke përfshirë dezinformimin dhe fushatat propagandistike, për të destabilizuar rajonin,” tha Metsola.

Ajo gjithashtu thekson se gjeografikisht vendet e Ballkanit Perëndimor janë të rrethuar nga Bashkimi Evropian dhe se anëtarësimi i tyre jo vetëm do të shënonte zgjerimin e Bashkimit, por do të ishte edhe një hap i rëndësishëm për përfundimin e Evropës.

“Vendet e Ballkanit Perëndimor kanë trokitur në derën tonë për një kohë të gjatë. Tani kemi nevojë për qartësi – si për ata ashtu edhe për ne”, thotë Metsola.

Ajo shtoi se gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor duhet të vazhdojnë të punojnë shumë për të përmbushur kriteret e pranimit dhe se duhet të bëhen përpjekje reale për të zgjidhur të gjitha çështjet e pazgjidhura dypalëshe.

“Ndërsa ka nevojë për zbatimin e plotë të reformave të brendshme, ne nuk mund të vazhdojmë të zvarritemi dhe të shtojmë kritere. Bashkimi Evropian gjithashtu duhet të mbajë fjalën e tij – ne duhet të mbajmë premtimet tona,” tha Metsola.

Duke folur individualisht me vendet e rajonit, Metsola vuri në dukje se Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut kanë bërë pjesën e tyre për fillimin e negociatave të anëtarësimit, por se pavarësisht thirrjeve të përsëritura nga Parlamenti Evropian, datat për konferencat e para ndërqeveritare me këto vende nuk janë caktuar ende. .

Përkundër përmbushjes së të gjitha kërkesave tona, populli i Kosovës ende ka nevojë për vizë për t’u anëtarësuar në Bashkimin Evropian. Thirrjet e përsëritura nga Parlamenti Evropian kanë hasur në vesh të shurdhër. Jo vetëm që është e padrejtë, por minon besueshmërinë e Bashkimit Evropian – na dobëson”, thotë Metsola.

Kryetarja e PE thotë se Mali i Zi, lider në procesin e anëtarësimit në BE, po lufton mosmarrëveshjet e brendshme në vend që të punojë për mbylljen e kapitujve të negociatave. Sipas Metsolës, Serbia, një lider tjetër, ka mbetur seriozisht prapa sa i përket harmonizimit me politikën e përbashkët të jashtme dhe të sigurisë të Bashkimit Evropian.

Siç thekson ajo, vëmendje të veçantë i kushtojnë edhe situatës në Bosnje dhe Hercegovinë.

“Kërcënimet e fundit të Rusisë nuk lënë asnjë dyshim se Putini është gati të vazhdojë fushatën e tij shkatërruese në Ballkanin Perëndimor. Parlamenti Evropian mbetet plotësisht i përkushtuar ndaj sovranitetit, integritetit territorial dhe stabilitetit të Bosnjë-Hercegovinës dhe është i vendosur të kundërshtojë çdo përpjekje për ta sfiduar atë. “, thekson Metsola.

/Argumentum.al