Rusia thotë se lufta bërthamore është "e papranueshme", por rreziku është real

Rreziku i luftës bërthamore midis Rusisë dhe Perëndimit tani është “i konsiderueshëm”, sipas ministrit të Jashtëm rus Sergei Lavrov.

“NATO në thelb po shkon në luftë me Rusinë përmes një përfaqësuesi dhe armatos atë”, tha Lavrov duke iu referuar dërgesave të armëve të rënda perëndimore, të cilat ai tha se “do të jetë një objektiv legjitim për Forcat e Armatosura Ruse”.

Ministri i Jashtëm pretendoi se nuk donte që rreziku i luftës bërthamore të “fryhej artificialisht”, por tha se ishte “serioz”, “real” dhe “nuk mund të nënvlerësohet”.

“Rusia humbet shpresën e fundit për të trembur botën që të mos mbështesë Ukrainën. Kështu flitet për një rrezik “real” të Luftës së Tretë Botërore,” shkroi në Twitter homologu ukrainas i Lavrov, Dmytro Kuleba, në përgjigje. “Kjo do të thotë vetëm se Moska ndjen humbjen në Ukrainë. Prandaj, bota duhet të dyfishojë mbështetjen e Ukrainës në mënyrë që ne të mbizotërojmë dhe të ruajmë sigurinë evropiane dhe globale.”

Ndërkohë, Mykhailo Podolyak – një këshilltar kyç i presidentit të Ukrainës, Volodymyr Zelenskyy – kundërshtoi kërcënimin e Lavrov dhe censurën ruse të mediave sociale me blerjen e Twitter-it nga Elon Musk, e bërë “në intervalin ndërmjet lëshimit të raketave në hapësirë”.

“Humnera e qytetërimit”, tha ai.

Lavrov vuri në dukje deklaratat e shumta të përbashkëta të lëshuara nga Rusia dhe SHBA-ja në vitin e kaluar, të cilat riafirmuan parimin se lufta bërthamore nuk duhet të bëhet kurrë. Megjithatë, ai u ankua për vendimin e administratës Trump të vitit 2019 për të tërhequr SHBA-në nga Traktati i Forcave Bërthamore me Rreze të Mesme (INF), të cilin Presidenti Trump tha se Rusia e kishte “shkelur…për shumë vite”. Ministri i Jashtëm tha se i vetmi instrument i mbetur për kontrollin e armëve ishte traktati i reduktimit të armëve bërthamore Fillimi i Ri, të cilin Rusia dhe administrata Biden e zgjatën vitin e kaluar.

Argumentum.al