Sir Robert Buckland mbështet delegimin e pushtetit të Uellsit, por thotë se pavarësia do ta bënte Uellsin ‘si Shqipëria’ – çfarë mendon Sekretari i ri i Uellsit?

Sekretari i ri i Uellsit mbështet transferimin e Uellsit, por paralajmëroi se pavarësia do ta zbriste Uellsin në “nivele të prosperitetit shqiptar ose moldav”.

Nation.Cymru shikoi mbrapa përmes komenteve të Sir Robert Buckland për Uellsin dhe delegimin për të përcaktuar pikëpamjet e tij ndërsa deputeti i Swindon merr rolin e udhëheqjes së Zyrës së Uellsit.

Në një fjalim të mbajtur në Universitetin Aberystwyth në maj të këtij viti, ai tha se ai respektonte mandatin që kishte në Uells: “Referendumi i vitit 1997 u pasua nga një tjetër për rritjen e fuqive legjislative në 2011, të mos harrojmë.”

Megjithatë, ai kundërshtoi krijimin e një juridiksioni të veçantë ligjor në Uells, një ide e mbështetur nga Qeveria e Uellsit dhe partnerët e tyre të marrëveshjes së bashkëpunimit Plaid Cymru, pa një referendum tjetër për të konfirmuar këtë ndryshim.

“Mund ta merrni me mend se unë jam thellësisht skeptik, në të vërtetë armiqësor ndaj të dyja ideve dhe sigurisht mendoj se nëse duhen bërë ndryshime të tilla, atëherë duhet të mbahet një referendum,” tha ai.

“Këto janë çështje që shkojnë përtej çdo mandati pesë-vjeçar që një parti politike mund të pretendojë në zgjedhjet e Seneddit.”

Ai gjithashtu, ndoshta çuditërisht, sugjeroi që Senedd duhet të kishte dy dhoma në vend të një, një ide që nuk u shfaq gjatë debatit aktual rreth reformës së Seneddit.

“Jam i habitur nga mungesa e plotë e ndonjë debati nëse një strukturë legjislative me dy dhoma, në vend të një dhomëshe, do t’i shërbente më mirë interesave legjislative të popullit të Uellsit,” tha ai.

/Argumentum.al