Votohet Qeveria e 43-të e Malit të Zi/ Shqiptari Dritan Abazoviç zgjidhet kryeministër

Në Kuvendin e Malit të Zi, më 28 prill në Cetinje, u votua Qeveria e pakicës e kryeministrit Dritan Abazoviç, me çka përfundoi mandati teknik tremujor i Qeverisë së kryeministrit Zdravko Krivokapiq, të cilit iu votua mosbesimi më 4 shkurt.

Kryeministër i Qeverisë së 43-të me 45 vota u zgjodh Dritan Abazovic. Kundër ishin vetëm deputetët socialdemokrat.

Kujtojmë se qeveria do të ketë 18 ministri, katër nënkryetarë të cilët janë edhe ministra të linjës dhe dy ministra pa portofol. Abazovic bëri betimin.

Qeveria e pakicës përbëhet nga Lëvizja Qytetare URA e Abazoviqit, Partia Popullore Socialiste pro-serbe, Partia Socialdemokrate dhe partitë kombëtare të shqiptarëve, boshnjakëve dhe kroatëve.

Shumica e re parlamentare, e cila votoi për Qeverinë, më herët zgjodhi Danijela Gjuroviqin për kryetare të Parlamentit, e cila zhbllokoi punën e legjislativit pas gati tre muajsh.

Kryetarja e Kuvendit, Danijela Gjuroviq, tha se deputetët do të pajtohen për vazhdimin e seancës në kolegjium.

Abazovic theksoi se qeveria e re do të bazohet në dy shtylla kryesore – sundimin e ligjit dhe zhvillimin ekonomik, të cilat kanë pesë linja prioritare të veprimit, përkatësisht: lufta kundër korrupsionit, investime më të qëndrueshme, integrimi në Bashkimin Evropian, zhvillimi i qëndrueshëm dhe mbrojtjen e mjedisit dhe afirmimin e fëmijëve dhe të rinjve.
Ai shtoi se të gjithë anëtarët e Qeverisë janë të obliguar të merren me të ardhmen e Malit të Zi, e jo me kapjen e tij të mëtejshme në të kaluarën.

“Prandaj jam krenar që për herë të parë subjektet që nuk kanë bashkëpunuar drejtpërdrejt deri më tani do të punojnë së bashku”, tha ai.

Abazovic deklaroi prioritetet normative dhe politike të pushtetit të ri ekzekutiv.

Ai ka thënë se qëllimi i Qeverisë është që sa më shpejt të ringjallet shteti i së drejtës, që nënkupton zgjedhjen e Këshillit Gjyqësor dhe akterëve të tjerë dhe për të cilin, siç tha, nevojitet një konsensus më i gjerë shoqëror.

“Siguria e qytetarëve është më e rëndësishme në çdo vend, kështu që fokusi ynë do të jetë në luftën kundër krimit të organizuar dhe grupeve të lidhura me të që veprojnë në Mal të Zi. Mali i Zi së fundi mori një dokument SOCTA që përcaktonte se cilët janë armiqtë e vendit tonë në fushën e krimit të organizuar. “, deklaroi Abazovic.

Për këtë qeveri, sipas tij, vazhdimi i autostradës Tivar – Boljare, “krahas gjetjes së mënyrave të favorshme të financimit, ka rëndësi të madhe për zhvillimin e përgjithshëm ekonomik”.

“Duhet të hetohen nga fundi të gjitha problemet dhe dyshimet e mundshme që shoqëruan këtë projekt infrastrukturor”, tha Abazovic, duke shtuar se politika ekonomike e qeverisë së 43-të do të përcaktohet nga një shkëmbim i mirë i mendimeve për masat e propozuara me komunitetin e biznesit. sindikatat dhe OJQ-të.aktorë të interesuar të shoqërisë malazeze.

Sipas tij, qeveria do të bëjë gjithçka që sezoni turistik të zgjasë më shumë, “për të rritur turistët dhe konsumin e tyre, duke ripozicionuar produktin turistik të Malit të Zi në mënyrë që ne të bëhemi një destinacion për turizëm të qëndrueshëm,” tha Abazovic, duke shtuar se Mali i Zi ka potencial të madh. për zhvillimin e turizmit fetar.

“Qeveria do të inicojë krijimin e Zyrës për Promovimin Ndërkombëtar të Malit të Zi, roli i së cilës do të jetë të përfaqësojë Malin e Zi jashtë vendit, duke përdorur mjete të ndryshme komunikimi. Detyra e kësaj zyre do të jetë organizimi i pjesëmarrjes së Malit të Zi në ngjarje ndërkombëtare, si EXPO, ku vendi ynë do të promovohet”.

Në prezantimin e ekspozitës ai foli edhe për pozitën e të rinjve, të cilët, siç tha ai, janë pasuria jonë më e madhe. “Por për shkak të qëndrimeve të këqija mbi 70 për qind e të rinjve duan të largohen nga vendi ynë. Qeveria do të hartojë një Strategji të re për Rininë për periudhën 2022-2026, do të amendojë Ligjin për Rininë në mënyrë që të ketë një kuadër më efikas normativ dhe institucional për vendosjen e politikave rinore”.

“Ky është një vend me mundësi të mëdha, të cilat nuk do të përdoren derisa të mësojmë të kultivojmë një kulturë kompromisi. Prandaj do të bëj një dialog aktiv me të gjithë aktorët shoqërorë për të përmirësuar atmosferën në shoqëri. “Mali i Zi dhe ne duhet të luftojmë të gjithë për një, të vetmin shtet civil pa dallim dhe me respekt për të gjitha dallimet”, tha ai, duke shtuar se eliminimi i korrupsionit është detyra më e rëndësishme me të cilën përballet kjo gjeneratë liderësh.

Abazoviq: Jam krenar për punën time në një vit e gjysmë të fundit

Në fjalën e tij përmbyllëse, i mandatuari për kryeministër Dritan Abazoviq tha se si zëvendëskryeministër i Qeverisë së 42-të, ai është krenar për gjithçka që ka bërë në një vit e gjysmë të kaluar.

“Jam krenar sepse kam marrë vendime të vështira por të drejta tre herë. Së pari, 30 gushti është një ditë shumë e rëndësishme në historinë e demokracisë në Mal të Zi sepse u tha se vota në Mal të Zi vlen diçka, se ndryshimi i qeverisë nuk vlen. një makth, se është diçka që “Siç hoqëm qeverinë e 41-të, kështu hoqëm të 42-tën dhe shpresoj që ta heqim qeverinë e 43-të në një atmosferë shumë më të mirë”, tha ai.

“Zgjodha të luftoj për Malin e Zi dhe jo për përqindje,” tha ai.

Abazovic iu referua gjithashtu kritikave ndaj sektorit të sigurisë.

“Mos kritikoni askënd përveç meje. Unë jam krenar për të gjitha që më 4 dhe 5 shtator u bë gjithçka në Cetinje për të parandaluar gjakderdhjen. Më e rëndësishmja është që kaluam pa viktima”, tha Abazovic.

Ai tha se ishte i gatshëm të rishikonte ngjarjet në Cetinje, por kishte frikë se nëse do të ndodhte kjo, disa në këtë sallë nuk do të kënaqeshin që drejtësia u kishte ardhur.

Ai tha se nuk e shqetësonte askush nga PDSH, PD, demokratë… por njerëz që nuk duan të merren me të ardhmen.

“Unë jam munduar të negocioj me të gjithë, vetëm Mali i Zi Demokratik nuk ka dashur të negociojë. Pse e bëmë këtë, ne nuk kemi frikë nga zgjedhjet, por ky vend nuk është gati për zgjedhje, sepse do të shpenzonte burime dhe do të hynte në një krizë më të thellë politike. .”

“Pa PKSH kjo qeveri nuk do të kishte kuptim”, tha ai, duke shpjeguar se nuk favorizon asnjë parti, por prania e PKSH-së është domethënëse.

This image has an empty alt attribute; its file name is 02a30000-0aff-0242-cdb1-08da29439dd4_w1597_n_r1_st_s.jpg

Ai tha se qeveria do të kryejë një aksion të madh diplomatik në muajt e ardhshëm për të marrë Fast-Track dhe kërkoi që parlamenti të mos pengojë veprimet e tyre.

“Ju ftoj të mblidhemi rreth Malit të Zi civil, europian, për të harruar disa gjëra që kanë ndodhur, por për t’i nënshtruar çdo gjë interesave të shtetit”, tha ai.

“Le të ndërtojmë një shoqëri së bashku, t’i japim një dorë DF, DCG, Demos… Ju lutem, le të zgjedhim një qeveri qytetare, le të zgjedhim një qeveri në të cilën të gjithë popujt në Mal të Zi janë të përfaqësuar dhe le të shkojmë të gjithë në një sprint. dhe le të bëjmë gjëra të mira, besoj se ky është momenti për të ngritur shiritin e kulturës politike”, tha ai.

Ai përsëriti se të gjithë janë të mirëpritur për të dhënë kontributin e tyre për ndërtimin e një Mali të Zi më të mirë.

/Argumentum.al