Vuçiç: Pas deklaratës së Putinit, pozita e Serbisë është më e keqe, Perëndimi do të kërkojë shpejt njohje të Kosovës

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, ka deklaruar sot se Serbia në të ardhmen do të jetë më e fortë në rrugën evropiane por tashmë ndodhet nën presion për shkak të deklaratës së Putinit për Kosovën.

“Pavarësisht se në Serbi është e papëlqyeshme dhe që sipas hulumtimeve të fundit, të cilat janë të qarta, për herë të parë kemi një shumicë të qartë të qytetarëve që janë kundër hyrjes së Serbisë në BE. Nuk është detyra jonë të kënaqim “Ky është mesazhi im për të gjithë se Serbia do të jetë më e fortë në rrugën e saj evropiane dhe unë do të përpiqem të shpjegoj në mënyrë racionale dhe pragmatike pse”, tha Vuçiq në një fjalim para presidencës serbe.

Megjithate ai paralajmeroi kohe te vehstira per Serbine sa i perket asaj rajonale dhe nderkombetare, kjo sepse tashme Situata për Serbinë ka ndryshuar për keq pas deklaratës së Putinit raportoi Euronews sr

“Situata jonë ka ndryshuar për keq, pas deklaratave të presidentit rus Vladimir Putin. Jo sepse ai synonte të dëmtonte Serbinë, por sepse e ngriti çështjen e Kosovës në një mënyrë tjetër, për të mbrojtur interesat ruse” ai presidenti serb.

Vuçiq citoi në detaje deklaratën e Putinit nga biseda me Sekretarin e Përgjithshëm të OKB-së Antonio Guterres më 26 prill, e cila ka të bëjë edhe me vendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë dhe tha:
“Pse e lexova këtë? Putin, duke dashur të mbrojë interesat ruse, gjeti një bazë ligjore për pushtimin e Ukrainës, një bazë politike dhe ligjore që mbron vendimet e GJND-së dhe përdor precedentë ligjorë dhe politikë të vendosur nga vendet perëndimore në RFJ dhe Serbi.

Më pas ai citoi vendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë në lidhje me Kosovën dhe Metohinë.

“Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në Hagë përfitoi nga dështimi i autoriteteve të atëhershme për të formuluar pyetjen”, tha ai, duke shtuar se pyetja duhej të ishte “a është themeluar Kosova në mënyrë të njëanshme si shtet i pavarur” dhe se përgjigja do të sigurisht të jetë negative.

“Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë nuk ka vërtetuar se shpallja e njëanshme e pavarësisë është në përputhje me të drejtën ndërkombëtare, por jo në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare. Gjykata supozoi se autorët e deklaratës së njëanshme të pavarësisë nuk kanë vepruar si një institucion i përkohshëm vetë- Qeveria, por si grup “jashtë kornizës institucionale të formuar me rezolutën 1244 dhe kornizës kushtetuese të UNMIK-ut. Pra, çfarëdo që të sjellin si subjekt joinstitucional, ligji ndërkombëtar nuk e ndalon. Pra, ne vetë kemi kontribuar në rënien tonë. dhe problemi ynë”, tha ai.

Do të jemi nën presion gjithnjë e më të madh, do të kërkojnë njohje të shpejtë të Kosovës

Siç tha ai, duke mbrojtur lëvizjet e tij politike dhe ligjore, Putin tërhoqi një argument që nuk është i lehtë. Dhe pavarësisht se në Perëndim, ose ne do të thoshim se nuk është njësoj, Putini do të thotë se kemi pasur një referendum në Krime, ne do të raportojmë edhe në fusha të tjera … Dhe tani që Perëndimi e di aq shumë. siç thonë ata parandaluan gjenocidin apo katastrofën humanitare, Putini mund të thotë edhe se punon në Ukrainë”, tha Vuçiq dhe nënvizoi:

“I gjithë Perëndimi, për t’ia mohuar Putinit atë argument, i kërkon Serbisë që të shkojë shpejt drejt njohjes së pavarësisë në mënyrë që t’i thonë Putinit se nuk është i njëjti rast. Nëse ata marrin pëlqimin e Serbisë, atëherë ju keni një precedent ligjor. dhe nuk është më njësoj”.

Siç tha ai, Serbia do të jetë e ekspozuar ndaj presioneve më të mëdha deri më tani për të thënë se Kosova nuk është e ngjashme me atë që po ndodh në Ukrainë.

“Prandaj tema e Kosovës do të jetë më dominuesja për ne në të ardhmen. Të gjithë liderët perëndimorë thanë se Putini ka insistuar në rastin e Kosovës në bisedimet e tyre. Kjo nuk do të thotë se Rusia do ta njohë Kosovën apo çfarë do të ndodhë, por se do të jemi nën “ka shumë presion që Puztin nuk mund të përdorë argumentet e Kosovës”, tha ai.

Ai shtoi se presioni do të jetë shumë më i madh se një vit më parë, dy apo tre dhe këtë duhet ta dinë njerëzit.
“Po bëhet e padurueshme. Ka një numër të vogël vendesh që thonë se duan normalizimin mes Beogradit dhe Prishtinës, dhe një numër i madh i tyre në njohje reciproke, jo vetëm Shtetet e Bashkuara, por edhe shumica e të tjerëve, pikërisht për shkak të gjithë kësaj.” ka theksuar Vuçiq.

Ai shtoi se dialogu ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës nuk ekziston dhe përpjekja për dialog në Berlin ishte vetëm një përpjekje.

“Ata (Prishtina) në thelb nuk duan dialog, për të pasur parasysh se me kë kemi të bëjmë. E gjithë politika sot ka ardhur në faktin se shumë do të donin të luanin Zelenskin lokal dhe rajonal, ata kujdesen për famën botërore, shumë do “Në shumë media botërore dëgjon se si Serbia dëshiron të sulmojë dikë, të lajë hesapet me popujt e lirë, me popujt pro-evropianë”, tha ai.

I pyetur nëse do të përballet me pasoja në Perëndim nëse nuk vendosen sanksione ndaj Rusisë, ai tha se pasojat i sheh çdo ditë.

“Unë jetoj me të për të kontrolluar sa të reja kemi në llogarinë e shtetit, po e bëjmë mirë me këtë, por e shoh sepse këtë vit kemi shumë para për të shlyer nga kreditë e vjetra dhe e shoh rezultatin e Mos vendosja e sanksioneve që është negative për shumë gjëra – nuk e fsheh. Askush nuk më flet me gjuhën e kërcënimeve, të jem plotësisht i drejtë, por ata flasin për atë që presin nga Serbia. “Atëherë do t’ju informoj”, tha ai.

/Argumentum.al