Ambasadori i Sllovenisë në Shqipëri: Samiti i Brdos nuk ishte zyrtarisht i lidhur me zgjerimin e Ballkanit Perëndimor, bëni çdo përpjekje për vazhdimin e bisedimeve

“Sllovenia është ndër mbështetësit e fortë që mbrojnë zgjerimin si një çështje strategjike” tha ambasadori slloven në Tiranë, Peter Japelj i cili, megjithatë, vuri në dukje se në Samitin e Brdos pavarësisht iniciatives së Sllovenisë shanset për të rënë dakord  për një datë ishte e vogël dhe, në fakt, Samiti nuk ishte zyrtarisht i lidhur me zgjerimin. Megjithatë, ka shumë arritje të tjera të Samitit të cilat janë të rëndësishme dhe thelbësore për integrimin e mëtejshëm në BE të Ballkanit Perëndimor, thekson ai.

Ambasadori e bëri atë koment në një intervistë ekskluzive për Albanian Daily News nga Genc Mlloja, gjatë së cilës ai ndau disa pikëpamje mbi Samitin e Brdos, gjatë të cilit Sllovenia si kreu i Këshillit të Bashkimit Evropian u përpoq shumë të bënte që viti 2030 të ishte një datë e synuar për gjashtë vendet anëtarësimi në Bashkim ishte i pasuksesshëm. “Dëshira pas kësaj përpjekjeje ishte nxitja e një motivimi shtesë për vendet kandidate. Një deklaratë e Samitit duhet të bihet dakord me konsensus midis 27 Shteteve Anëtare, ku Sllovenia është ndër mbështetësit e fortë që mbrojnë zgjerimin si një çështje strategjike, “tha z. Japelj i cili, megjithatë, vuri në dukje se duke qenë realistë, shanset për të rënë dakord data ishte e vogël dhe, në fakt, Samiti nuk ishte zyrtarisht i lidhur me zgjerimin. “Megjithatë, ka shumë arritje të tjera të Samitit të cilat janë të rëndësishme dhe thelbësore për integrimin e mëtejshëm në BE të Ballkanit Perëndimor.”

Diplomati kryesor i Ljubjanës në Tiranë ishte i kënaqur me rezultatet e gjysmës së parë të Presidencës Sllovene të Këshillit të BE -së dhe ndër të tjera ai theksoi arritjet si “Unioni Shëndetësor” mbi kërcënimet hibride ndaj kërkimit dhe inovacionit. Sipas tij, shumë çështje lidhen me Ballkanin Perëndimor dhe kanë përfshirë edhe pjesëmarrjen e përfaqësuesve nga rajoni. “Për shembull, asistenca para-aderimit (IPA III), Deklarata e Përbashkët në Konferencën Ndërkombëtare Ministrore për Gratë dhe pozicioni i tyre në zonat rurale, Skema e Garancisë së Rinisë për Ballkanin Perëndimor dhe, natyrisht, pjesëmarrja e Ministrave nga rajoni në Këshilla të shumtë joformalë të organizuar kryesisht në Slloveni. ”

I pyetur për situatën aktuale në Ballkanin Perëndimor, z. Japelj ishte i mendimit se ia vlen të bëni çdo përpjekje për mbajtjen e kontakteve të rregullta, vazhdimin e bisedimeve dhe përpjekjen për një zgjidhje të pranueshme për të gjitha palët e përfshira. “Një e ardhme më e mirë e përbashkët do t’i bëjë të gjithë të harrojnë grindjet e sotme.”

Ndërsa turizmi dimëror po afrohet, një pasuri për Slloveninë, Ambasadori tha se ata kanë mësuar në kohën e pandemisë se është e vështirë të parashikosh të ardhmen. Por ai kishte një mesazh për të përcjellë për dashamirët shqiptarë të turizmit përmes Albanian Daily News se certifikata shqiptare COVID është miratuar nga BE dhe mysafirët nga Shqipëria janë shumë të mirëpritur për të shijuar ditët e ardhshme të dimrit në një nga shumë vendpushimet termale dhe Wellness Sllovene ose në shpatet të qendrave të skijimit.

Në një koment mbi aktivitetet e vazhdueshme në kuadër të Konferencës për Ardhmërinë e Evropës ai nuk priste një Evropë të ndryshme në përfundim të Konferencës. Megjithatë, sipas tij, rezultatet e Konferencës do të përfaqësojnë udhëzime të caktuara për zhvillimin e ardhshëm në fusha të ndryshme në mënyrë që të sigurohet një jetë e sigurt, e bazuar në cilësi dhe komode. “Duke marrë parasysh qëllimet e Konferencës, unë pres që konsideratat kryesore strategjike të lidhen me çështjet mjedisore, qëndrueshmërinë, mjedisin rrethor dhe pyetjet sociale.”

Marrëdhëniet midis Sllovenisë dhe Shqipërisë janë shumë të mira dhe po zhvillohen dhe thellohen më tej. Vitin e ardhshëm të dy vendet do të shënojnë 30 vjet marrëdhënie diplomatike, dhe tashmë mund të thuhet se bashkëpunimi në fusha të caktuara është i shkëlqyer, ka thënë ambasadori slloven në Tiranë, Peter Japelj.

Ambasadori Japelj ishte i sinqertë duke rrëfyer se ekipi në Ambasadën Sllovene në Tiranë është i rrallë, por ata përdorin të gjitha mundësitë e mundshme për nisma dhe projekte që mund të kontribuojnë në intensifikimin e marrëdhënieve në fusha të ndryshme dhe që mundësojnë që vendet dhe popujt të njihen më mirë me secilin tjeter “Ne kemi shumë gjëra në proces, për fat të keq është e pamundur të bëjmë gjithçka që do të donim. Deri në fund të mandatit tim kam ndërmend t’i kushtoj një qëllim të veçantë ekonomisë, kulturës dhe rinisë, “tha ambasadori slloven në Shqipëri Peter Japelj.

/ Argumentum.al