Dritan Abazovic: Mali i Zi është i gatshëm për qeverinë e 43-të, pres mbështetjen e deputetëve

Mandatari për kryeministër Dritan Abazovic tha se Mali i Zi është i gatshëm të marrë Qeverinë e 43-të dhe se për këtë e ka njoftuar sot Kuvendin e Malit të Zi. Abazoviq thekson se tani gjithçka është në Parlamentin e Malit të Zi, dhe siç shton ai, më realiste është që seanca të jetë pas Pashkëve. Ai po ashtu mendon se Qeverinë do ta përkrahin 46 deputetë. Sipas tij, qeveria do të ketë 20 ministra, dy prej të cilëve do të jenë pa portofol, si dhe katër nënkryetarë. Abazovic thotë se qeveria e re do të mbështetet në dy shtylla – shtetin e së drejtës dhe zhvillimin ekonomik. Ai tha gjithashtu se nuk sheh problem që DPS të marrë një pjesë të funksionit në thellësi. Ai ka paralajmëruar zgjedhjen e kreut të ri të ANB-së dhe siç thekson ai nuk do ta kishte problem nëse stafi i DPS-së merrte disa vende në thellësi.

Ai po ashtu ka thënë se është kërkuar përkrahja për qeverinë për një vit dhe ka kujtuar se zgjedhjet presidenciale i kemi në pranverë të vitit të ardhshëm.

“Nuk ka asgjë të diskutueshme në faktin se do të ketë zgjedhje parlamentare në atë moment,” tha Abazovic.

Ai ka bërë të ditur se ka listën e ministrave të ardhshëm, por në konferencën e sotme për media nuk ka dashur të bëjë të ditur personelin e Qeverisë, raporton RTCG.

“Kryeministri e ka detyrimin që më në fund të bisedojë edhe një herë me të gjithë kandidatët. Gjithçka ka përfunduar, tani topi është në oborrin e Kuvendit të Malit të Zi. Në momentin kur është caktuar seanca do të prezantohen emrat.” tha kryeministri i emëruar Abazovic. Ai po ashtu ka deklaruar se nuk është reale që ai të mbetet koordinator i shërbimeve të sigurisë.

Nuk shoh problem që dikush nga DPS të marrë një pozicion

I pyetur nëse DPS do të fitojë një funksion për sa i përket thellësisë, Abazovic tha:

Unë vërtet nuk shoh problem as në këtë, nuk shoh problem në këtë, nëse dikush do që ne të ngacmojmë një pjesë të popullatës, unë nuk jam për këtë, unë jam gati ta mbaj atë barrë. Ashtu siç nuk jam për ngacmime në administratën publike “njerëz që janë mbështetës të DF apo Demokratëve dhe nuk do të jenë pjesë e qeverisë, ashtu nuk shoh asnjë arsye për të mbyllur administratën publike për asnjë njeri që mund të kontribuojë”. tha Abazovic.

Ai tha se nuk kishte asgjë kundër që stafi i DPS-së të gjendej në dyshe dhe shtoi se nuk kishte asgjë kundër aplikimit të tyre në gara.

“Unë me të vërtetë nuk kam asgjë kundër kësaj. DPS ka treguar një shkallë pak më të lartë tolerance në raport me subjektet e tjera politike, sepse ata e dinin që në fillim se nuk mund të merrnin pjesë në Qeverinë e 43-të,” tha Abazovic.

Ai tha se vetëm një qeveri e pakicës mund të bëjë depolitizimin real. Ai gjithashtu thotë se është i pakënaqur me mbulimin e grave në qeverinë e ardhshme. Ai u bëri thirrje partive të tjera politike që të nominojnë gra. “Për mua, GP do të ketë një raport 50-50 apo edhe 60-40”, tha kryeministri. Ai përmendi edhe themelimin e një zyre për barazi gjinore.

Shumicë e kualifikuar për çështje të rëndësishme

Sipas Abazoviqit, në marrëveshjen e nënshkruar nga palët thuhet se Qeveria do t’i sjellë çështjet më të rëndësishme shtetërore me shumicë të cilësuar. Siç sqaroi ai, ajo shumicë e cilësuar për çështjet me interes kombëtar do të përcaktohet më pas me Rregulloren e Punës së Qeverisë.

“A pyeti njeri se si do të marrim një vendim për koncesionin e aeroporteve? A nuk është një çështje e rëndësishme për Malin e Zi? A e bëri dikush pyetjen se duhet të japim disa nga lokacionet e rëndësishme nën koncesion? A duhet të ndërtohet Komarnica? Për mua këto janë çështje të rëndësishme shtetërore”, tha Abazovic.

Ai thotë se do të ishte shkatërruese që të merrte vendime të rëndësishme me një votë kundër.

“Çfarë do të thotë shumicë e cilësuar? Në Kuvend shumicë e cilësuar do të thotë 2/3, nëse jo atëherë 3/5. Për mua do të ishte inkurajuese të marr vendime të rëndësishme me një votë kundër. Pra për mua 2/3 është Nuk është e diskutueshme. Unë dua që qeveria të marrë vendime unanimisht”, tha Abazoviq dhe shtoi se nuk ka ambicie të rivotojë në qeveri.

Ai po ashtu thotë se deputeti i PKSH-së, Dragan Ivanoviq nuk e percepton deklaratën si keqdashëse, sepse, siç shton ai, edhe Ivanoviq e di se shumica e cilësuar nuk është shumicë e thjeshtë.

“Ne do t’i zgjidhim të gjitha çështjet në një mënyrë demokratike,” tha Abazovic, duke shtuar se ai nuk donte kalkulime politike dhe se nuk kishte tema tabu për të.

Fillimisht institucionet, pastaj zgjedhjet

Sipas tij, qeveria do të ketë një mandat më të shkurtër, ndaj obligim i ministrave do të jetë rritja e efikasitetit. Ai thekson se ideja është që Mali i Zi të fitojë stabilitet politik, pajtim dhe përpjekje për të ndërtuar një të ardhme evropiane.

“Ne nuk jemi kundër zgjedhjeve, askush nuk duhet të jetë kundër zgjedhjeve, por jemi kundër zgjedhjeve pa institucione”, tha Abazovic.

Ai po ashtu thotë se përbërja e qeverisë është gati, por nuk ka dashur ta shpallë. Siç thotë ai, vendimi tani i takon Kuvendit dhe deputetëve.

“Dhe ata duhet të vendosin me shpirt të mirë se kur është momenti më i mirë që të mbahet seanca,” tha Abazovic, duke shtuar se për sa i përket tij, seanca mund të mbahet edhe nesër.

“Unë mendoj se është më realiste që seanca të jetë pas Pashkëve,” tha Abazovic.

Ai prezantoi edhe prioritetet e punës së Qeverisë së 43-të. “Çështja më e rëndësishme për të gjithë qytetarët e Malit të Zi është që ta përdorin këtë krizë, e cila u ngrit me agresionin e Rusisë kundër Ukrainës, në avantazhin tim dhe unë jam optimist”, tha Abazovic.

Ai gjithashtu u bëri thirrje atyre që nuk e mbështesin qeverinë e re që të mbështesin procesin e evropianizimit të Malit të Zi.

“Kjo qeveri e 43-të do të mbështetet vetëm në dy shtylla, ajo është sundimi i ligjit dhe zhvillimi ekonomik”, ka përfunduar Abazovic.

Jam shumë krenar që kemi bashkëpunimin e palëve që nuk kanë bashkëpunuar deri më tani

Ai po ashtu mendon se Qeverinë do ta përkrahin 46 deputetë. “Kjo nuk do të thotë se dera është e mbyllur për askënd,” tha Abazovic, duke shtuar se ai ishte i gatshëm të hynte në një dialog me të gjitha subjektet politike.

“Kryeministri do të mundësojë që të gjithë zërat të dëgjohen,” tha Abazovic. Ai tha gjithashtu se qeveria do të përfaqësojë përfshirjen e plotë të të gjitha strukturave kombëtare dhe fetare në Mal të Zi.

“Ata që nuk janë drejtpërdrejt në Qeveri në nivel ministrash, do të përfaqësohen përmes organeve dhe zyrave të tjera që kryeministri synon të hapë”, tha Abazovic.

Dorëheqja e Bulajic është një akt i nderuar

Sa i përket dorëheqjes së Strahinja Bulajiqit në pozitën e deputetit dhe nënkryetarit të Kuvendit, Abazovic deklaroi se ai pohon se është njeri i nderuar dhe i ndershëm. “Unë mendoj se akti i tij aktual e tregoi këtë,” tha Abazovic.

“Do të habitesha shumë negativisht që asnjë nga dy nënkryetarët e Kuvendit të mos caktojë një seancë të Kuvendit në këtë situatë”, tha Abazovic. Ai gjithashtu mendon se dikasteret e reja në Qeveri nuk do t’u kushtojnë qytetarëve ekstra.

Prioritetet e qeverisë

Abazovic deklaroi se prioritetet e qeverisë janë një marrëveshje për bartësit e funksioneve gjyqësore, harmonizimi i rregulloreve në gjyqësor me rregulloret e Bashkimit Evropian (BE), një ligj për vënien në dyshim të origjinës së pronës, i cili është gati dhe në pritje të dritës jeshile të BE-së, dhe reforma zgjedhore. .

Ai theksoi se prioritetet dhe profesionalizimi i Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve janë në përputhje me rekomandimin e OSBE-së, rishikimin e gjendjes aktuale në arsim dhe kulturë dhe rishikimin e të gjitha vendimeve të personelit në ato fusha.

Abazovic tha se një nga prioritetet është rishikimi i vendimeve të kontestuara, vazhdimi i reformës së shërbimeve të sigurisë.

Sipas tij, një nga prioritetet është propozimi i Ligjit për Regjistrim në përputhje me standardet evropiane.

Ai tha se ndër prioritetet politike janë vazhdimi i luftës kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit dhe plotësimi i kritereve të përkohshme në kapitujt 23 dhe 24 për të marrë atë përfundimtar, krijimin e një mjedisi të favorshëm për investime të reja dhe ndalimin e largimit të ekzistuesve. investitorët.

Abazovic tha se rregullimi i marrëdhënieve me bashkësitë fetare është në përputhje me Kushtetutën dhe shqyrtimi i iniciativave rajonale në kuadër të një prioriteti kyç – anëtarësimit më të shpejtë në BE.

Sipas tij, ideja është që të zhbllokohet Mali i Zi dhe t’i jepen shtetit institucionet funksionale.

“Le të fitojë Mali i Zi stabilitet në vend të destabilitetit politik, le të ketë pajtim në vend të grindjeve politike, me pak mençuri,” shtoi Abazovic.

“Peshku i madh”

Arrestimi i ish-kryetares së Gjykatës Supreme, Vesna Medenica, nuk ka të bëjë fare me formimin e qeverisë së re dhe është e rëndësishme të respektohet prezumimi i pafajësisë edhe në atë rast, tha Abazovic.

Ai tha gjithashtu se i gjithë fokusi do të jetë në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar.

Vesna Medenica është shembull i asaj që quhet peshku i madh. Ajo nuk është e vetmja dhe jam shumë afirmuese ndaj punës së prokurorisë së re”, tha kryeministër i mandatuar.

“Kur folëm për dorën e drejtësisë një vit më parë, kishim një pjesë të popullatës që nuk besonte, të tjerë qeshnin me të dhe një të tretën e përbërë vetëm nga kriminelë që ishin të shqetësuar. Një vit pasi u investua shumë energji në transformimin e sektorit të sigurisë dhe ligjit të ri në prokurorinë e shtetit dhe pas shumë pengesave nga njerëzit që tani mbështesin pushtetin aktual, erdhëm në një situatë ku kategoria e parë e njerëzit filluan të besojnë dhe se kategoria e tretë sapo është harruar – mendoj se ky është një mesazh i madh”, tha Abazovic.

Ai tha se qytetarët duhet ta dinë se gjithçka që po ndodh në rastin e Vesna Medenicës dhe djalit të saj është rezultat i punës së drejtuesve të lartë të policisë dhe policëve të tjerë, njerëzve të doganave dhe kompanive të transportit.

“Shpresoj se drejtësia në Mal të Zi do të jetë më e dukshme çdo ditë,” tha Abazovic.

Ai thotë se nuk mund të thotë se kur do të ekstradohet Svetozar Maroviq në Mal të Zi, por, siç shton ai, çdo gjë tjetër do të ishte tallje me drejtësinë

Ai do të propozojë një drejtues të ri të ANB-së

Abazovic njoftoi gjithashtu zgjedhjen e një drejtori të ri të ANB.

“Kemi disa kandidatë që gravitojnë, nuk është marrë asnjë vendim përfundimtar, kryeministri do të propozojë një drejtor të ri të ANB-së, por unë nuk do të bëj oferta për emra tani”, përfundoi Abazovic.

/Argumentum.al