Hapet Kardhiq-Delvinë bashkë me tunelin e Skërficës, Rama: Shkurton me 45 minuta udhëtimin drejt Sarandës

U hap sot për qarkullim rruga më e re në Shqipëri, Kardhiq-Delvinë dhe tuneli i Skërficës, duke shënuar realizimin e një prej rrugëve më strategjike për zhvillimin e turizmit në bregdetin e Jugut, e cila shkurton me 45 minuta udhëtimin drejt Sarandës, duke rritur sigurinë rrugore, si dhe duke ofruar një tjetër spektakël të natyrës shqiptare.

Vepra e shumëpritur prej banorëve të zonës dhe jo vetëm, si dhe e premtuar për dekada me radhë, është e hapur, për të lehtësuar ndjeshëm komunikimin e automjeteve, sidomos tashmë që sezoni veror, ka shtuar dukshëm fluksin e tyre.

Përfundimi i rrugës së re Kardhiq – Delvinë, me gjatësi 33 kilometra, u shndërrua sot në një festë të vërtetë për banorët nga të dy anët e rrugës, ku u zhvilluan një sërë aktivitetesh promovuese, siç ishin panairet me produkte kulinarie të zonave përreth, Festivali i Riteve, ekspozita me foto nga vendet më të bukura turistike, etj.

Kryeministri Rama e nisi vizitën në rrugën e re, nga portali i tunelit, në krahun e Gjirokastrës, së bashku me ministren e Infrastrukturës dhe Energjisë Belinda Balluku dhe ministren e Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro, e më pas përshkoi tunelin për të dalë në zonën e Delvinës.

Tuneli, i cili u realizua 2 muaj përpara afatit të parashikuar në kontratë, kalon në qafën e Skërficës, dhe ndodhet ndërmjet lotit 4 dhe lotit 6 të rrugës Kardhiq-Delvinë. Ky është segmenti me kushtet më të vështira si nga ana ndërtimore, dhe nga kushtet gjeologjike, duke pasur parasysh terrenin ku kalon.

“Sot dorëzojmë tunelin e Skërficës. Është loti i shtatë i Kardhiq – Delvinë, një vepër e nisur në 2008 me tre lote të mbetura rruguëve të cilat u përfunduan në 2018, 10 vite pas. Më pas në 2018 kemi nisur lotet e tjera, 4, 5 dhe 6 që i dorëzuam në 2021 dhe loti që tani po kalojmë që është tuneli i Skërficës, është loti i shtatë. 1.3 kilometra tunel dhe me dy portalet hyrëse, 1.3 të tjera, pra 2.6 kilometra në total. E kemi nisur në gusht të 2020 për ta përfunduar në gusht të 2022 dhe siç premtuam ditën e hapjes e kemi përfunduar 2 muaj më parë për të qenë i gatshëm për sezonin e këtij viti. Rëndësinë e këtij aksi e kemi thënë shpesh herë. Është një nga pjesët më të rëndësishme që do të lidhë Gjirokastrën me Sarandën dhe Tepelenën. Ka qenë një moment i shumëpritur si nga bizneset e zonës, ashtu dhe nga turistët”, detajoi ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku.