Hapet në Zare Kunsullata e Nderit e Republikës së Shqipërisë

Me 3 Shkurt 2021 permes nje ceremonie mbreselenese u hap ne Zare te Kroacise Konsullata e Nderit e Republikes se Shqiperise.

Konsull Nderi i kesaj konsullate eshte biznesmeni i mirenjohur zoti Anton Dedaj, i cili prej shume vitesh eshte edhe kryetar i Pakices Shqiptare te Zares.

Në ceremoni morën pjesë Shkëlqesia e Tij Riza Poda, Ambasador i Republikës së Shqipërisë në Republikën e Kroacisë dhe Gëzim Kasapolli, Ambasador i Republikës së Kosovës në Republikën e Kroacisë, Deputetja e Parlamentit Ermina Lekaj-Prljaskaj, i Dërguari i Ministrisë për Çështjet e Jashtme dhe Evropiane, Emilija Vučinić-Margeta, Kryetari i Bashkise së Zares Branko Dukiç. Nënkryetari i Prefektures së Zares Šime Vicković, Kryetari i  Grupit të Punës për Koordinimin e Pakicave Kombëtare të Qarkut të Zares Veselko Ćakić dhe Arta Dodaj, Zëvendës kryetare e Këshilli te Pakicës Kombëtare Shqiptare të Zares.

Pas fjalëve përshëndetëse të kryetarit të bashkisë, nënkryetarit të prefektures, deputetes së Parlamentit Kroat, Ermina Lekaj-Prljaskaj dhe delegatit të MFAEI, Ambasadori shqiptar, zoti Riza Poda iu drejtua të pranishmëve dhe me pas i dorezoi certifikaten me titulin e larte Konsullit te Nderit, zotit Anton Dedaj.

Me pas u hap ceremonialisht, duke prerë shiritin Konsullata e Nderit e Republikës së Shqipërisë në Zare, ku në derën e përparme të zyrës u zbulua pllaka me mbishkrimet e Kosullates se Nderit ne shqip, kroatisht dhe anglisht,  dhe lart ne ndertese valvitej flamuri i Shqiperise.

Në fjalën e tij të mirëseardhjes, Kryetari i Bashkisë theksoi se Dedaj është një sipërmarrës dhe biznesmen i njohur Zare, i cili ka jetuar me familjen e tij në kete qytet për më shumë se pesëdhjetë vjet, dhe është një anëtar aktiv i komunitetit dhe promovues i marrëdhënieve të mira dhe bashkëpunimit me pakicat kombëtare shqiptare.

Ambasadori Poda, ndër të tjera, theksoi rëndësinë e kësaj ngjarje në marrëdhëniet bilaterale midis Shqipërisë dhe Kroacisë, të cilat kanë një burim të veçantë trashegimie në Zare, në zonen Arbanasit. Ai foli gjithashtu për bashkëpunimin midis dy vendeve dhe brenda anëtarësimit në NATO dhe për mundësitë e bashkëpunimit brenda BE, duke pasur parasysh se Kroacia është anëtari më i ri  BE dhe Shqipëria sapo ka hapur negociatat me BE.

– Sot ne festojmë një tjetër ngjarje historike në marrëdhëniet dypalëshe midis Shqipërisë dhe Kroacisë, tha zoti Pada, hapjen e Konsullatës së Nderit të Shqipërisë në rajonin e Zarës. Ne planifikuam të organizonim një aktivitet të madh festiv, por për shkak të pandemisë Covid 19 kjo nuk ishte e mundur. Zgjerimi i pranisë diplomatike me Konsullatën e Nderit të Shqipërisë në Zadar ka një rëndësi të veçantë në drejtim të rritjes së bashkëpunimit dhe thellimit të marrëdhënieve ekonomike, tregtare, arsimore, kulturore dhe njerëzore midis dy vendeve, duke pasur parasysh mundësitë që fshihen ende në këtë rajon të Kroacisë. Nuk duhet të harrojmë se themelimi i diasporës së parë shqiptare në Kroaci filloi këtu në Zadar me Arbanasit. Të cilat, megjithëse në një vend të huaj, por shumë miqësor, mbeten një pjesë e rëndësishme e traditës së pemës antike të popullit shqiptar në brigjet e Dalmacisë. Bashkëjetesa e tyre shembullore me popullsinë kroate krijoi një model të veçantë dhe autentik të marrëdhënieve vëllazërore midis dy popujve, në kontekstin e dinamikës së marrëdhënieve, afërsisë, interesave dhe sfidave të përbashkëta midis Shqipërisë dhe Kroacisë.

Lidhjet miqësore dhe vëllazërore me kroatët janë shekullore. Falë kësaj historie, jo vetëm Arbanasi, por të gjithë shqiptarët në Kroaci janë ndjerë gjithmonë si në shtëpinë e tyre. “.. Kontributi i rëndësishëm, vetëmohimi dhe sakrificat e shqiptarëve në luftën heroike për pavarësinë e Kroacisë janë tregues të kësaj miqësie të veçantë. Shqipëria dhe Kroacia kene marredhenje të shkëlqyeshme. Ata janë vende anëtare të NATO-s dhe po zhvillojnë një partneritet strategjik jo vetëm dypalësh, por edhe në nivel rajonal. Kroacia është anëtari më i ri i BE-së, ndërsa Shqipëria sapo ka hapur negociatat me BE-në. Integrimi evropian është një fushë prioritare e Bashkëpunimin dypalësh midis dy vendeve. Ne e vlerësojmë mbështetjen e fortë të Kroacisë në këtë proces. Pothuajse 4,000 shqiptarë jetojnë nën konsullatën e re dhe vizitojnë rajonin gati 10,000 te tjere në vit. Sektori privat shqiptar ka lidhje të mira në të gjithë rajonin e Zares, i cili do të zgjerojë më tej tregtinë dhe investimet midis dy vendeve përmes bashkëpunimit me partnerët kroatë – vuri në dukje Konsulli i Nderit zoti Anton Dedaj.

– Si Konsull Nderi i Republikës së Shqipërisë në Zadar, u shpreh ziti Dedaj, me shumë dëshirë dhe gatishmëri do të investoj të gjitha aftësitë dhe njohuritë e mia në promovimin e vendit tim, dhe vazhdimin e zhvillimit dhe forcimit të marrëdhënieve midis Kroacisë dhe Shqipërisë. Kam meduar gjate para se ta pranoja një funksion kaq të rëndësishëm dhe rolin e Konsullit të Nderit. Vetë titulli i konsullit të nderit mban fjalën “Nder”, një fjalë që ka peshë të madhe në kulturën shqiptare. Fjala nder është e barabartë me jetën për ne shqiptarët. Unë pranova nderin, pranova jetën dhe e vendosa kete në një kohë kur e tërë bota po përballet me shumë sfida. Ne do ti drejtojme energjite tona, së bashku me të gjithë shqiptarët e tjerë, këtu në qytetin e Zares dhe Qarkut të Zares, drejt ndërtimit dhe promovimit të urave miqësore.

Konsullata e Nderit e Republikës së Shqipërisë në qytetin e Zares do të jetë në funksion dhe shërbim të qytetarëve shqiptarë në Zare dhe Qarkun e Zares. Konsullata e Nderit do të jetë një adresë tjetër , nje dere e hapur për të gjithë shqiptarët në qytetin e Zares dhe Qarkut të Zares; per shkencëtarët, artistët, sportistet, njerëzit e biznesit, punëtorët dhe kushdo që është i interesuar në bashkëpunimin kulturor, ekonomik dhe tregtar midis Kroacisë dhe Shqipërisë – përfundoi Dedaj.