Macron bën thirrje për një 'komunitet politik evropian' që mund të përfshijë Ukrainën, Britaninë e Madhe

Presidenti i Francës Emmanuel Macron tha të hënën se do të duheshin “dekada” që një kandidat si Ukraina të anëtarësohej në BE dhe sugjeroi ndërtimin e një komuniteti më të gjerë politik të shteteve demokratike rreth bllokut.

“Edhe nëse do t’u jepnim atyre statusin e kandidatit nesër,” tha ai për Ukrainën, “ne të gjithë e dimë shumë mirë se procesi i lejimit të tyre për t’u bashkuar do të zgjaste disa vjet, në të vërtetë pa dyshim disa dekada.”

Por, duke vënë në dukje urgjencën për t’i dhënë Ukrainës dhe vendeve të tjera shpresëdhënëse në BE si Moldavia dhe Gjeorgjia një vend në zemër të Evropës, ai bëri thirrje për krijimin e një “komuniteti politik evropian”.

Rusia pushtoi Ukrainën në shkurt, pjesërisht për të penguar prirjen e Kievit drejt integrimit në BE dhe NATO, dhe Gjeorgjia dhe Moldavia janë gjithashtu pjesërisht të pushtuara nga trupat e Moskës.

Pak përpara fjalimit të Macron, presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen, postoi në Twitter se ekzekutivi i BE-së do të jepte “opinionin” e tij mbi ofertën e anëtarësimit të Ukrainës në qershor.

Por Macron, në një fjalim duke miratuar thirrjet për një ndryshim traktati për të forcuar më tej integrimin federal të BE-së, tha se blloku, “duke pasur parasysh nivelin e tij të integrimit dhe ambicies” nuk mund të jetë i vetmi organ organizues i Evropës.

Në vend që të rrëzonte standardet e rrepta për t’i lejuar vendet të anëtarësohen më shpejt, Macron sugjeroi krijimin e një entiteti paralel që mund t’u bënte thirrje vendeve që aspironin të bashkoheshin me bllokun ose, në një referencë të dukshme ndaj Britanisë, vendeve që ishin larguar nga bashkimi.

“Është detyrimi ynë historik … të krijojmë atë që unë do të përshkruaj para jush sot si një komunitet politik evropian,” tha ai.

“Kjo organizatë e re evropiane do t’u mundësojë kombeve demokratike evropiane … të gjejnë një hapësirë ​​të re për bashkëpunim politik, siguri, bashkëpunim në energji, transport, investime, infrastrukturë, lëvizjen e njerëzve.”

/Argumentum.al