Macron zgjidhet për mandatin e dytë si president francez, kryeson me 58,2% të votave

Emmanuel Macron u zgjodh për një mandat të dytë si president francez të dielën në mbrëmje me 58.2% të votave, sipas një vlerësimi nga instituti i sondazheve Ipsos. Sfidësja e tij e ekstremit të djathtë Marine Le Pen fitoi 41.8% të votave në zgjedhjet që panë shkallën më të lartë të abstenimit në vend në 50 vjet.

Fitorja e dytë e zotit Macron ndihej ndryshe nga e para. Pesë vjet më parë, ai ishte një wunderkind 39-vjeçar që shpërtheu në skenën politike franceze me një premtim për të varrosur ndarjet sterile majtas-djathtas dhe për të ndërtuar një shoqëri më të drejtë, të barabartë, të hapur dhe dinamike.

Ai pati sukses në nxitjen e rritjes, uljen e papunësisë dhe rrënjosjen e një kulture të teknologjisë fillestare, por nuk ishte në gjendje të trajtonte pabarazinë në rritje ose zemërimin e zjarrtë midis të huajve dhe atyre që po luftonin në zonat e dëmtimit urban dhe largësisë rurale. Ndarjet shoqërore u ashpërsuan ndërsa të ardhurat stagnuan, çmimet u rritën dhe automatizimi vrau punët në fabrika.

Si rezultat, kapitali politik i zotit Macron është më i kufizuar, edhe nëse fitorja e tij e qartë e ka shpëtuar Francën nga një anim i rrezikshëm drejt nacionalizmit ksenofobik.

/Argumentum.al