Me 123 vota pro mocionit të mosbesimit, rrëzohet qeveria e Petkov! Bullgaria drejt zgjedhjeve të parakohshme

Votimi i parë i suksesshëm i mosbesimit në historinë e re të Bullgarisë rrëzoi qeverinë e Kiril Petkovit.

Parlamenti i Bullgarisë votoi të mërkurën, 123 pro dhe 116 kundër dhe asnjë abstenim, për të miratuar një mocion mosbesimi kundër Qeverisë së Kiril Petkov, i cili u fut më 16 qershor nga grupi parlamentar më i madh i opozitës GERB-UDF lidhur me dështimin e supozuar të Kabinetit në fushën e financat publike dhe politikat e saj ekonomike.

Kalimi i mocionit kërkonte një shumicë prej 121 deputetësh (më shumë se gjysma e 240 gjithsej). Çdo rezultat tjetër do të nënkuptonte se mocioni është i dështuar.

Votat pro mocionit erdhën nga GERB-UDF (59), Lëvizja për të Drejta dhe Liri (33), Partia nacionaliste Vazrazhdane (12) dhe Ka një popull të tillë (TISP) (19), të cilat deri në një javë më parë ishte pjesë e koalicionit qeveritar. Kundër ishin deputetët e Vazhdo ndryshimin, BSP për Bullgarinë dhe Bullgarisë Demokratike.

Duke iu drejtuar legjislaturës pas votimit, kryeministri Petkov tha: “Ishte një nder për mua të drejtoja një qeveri që u rrëzua nga [udhëheqësi i GERB] z. [Boyko] Borisov, [udhëheqësi i TISP] z. për Bullgarinë] Znj. [Eleonora] Mitrofanova Ky votim është vetëm një hap i vogël në një rrugëtim shumë të gjatë, premtoj se do të vazhdojmë ta rifitojmë shtetin tonë dhe një ditë do të kemi një shtet evropian të suksesshëm, pa punë në prapaskenë dhe mafia. Faleminderit!”

Ndërsa të gjitha qeveritë në historinë e fundit demokratike të Bullgarisë janë përballur me mocione mosbesimi, kabineti Petkov është i pari që rrëzohet nga kjo procedurë parlamentare.

Tashmë qeveria do të japë dorëheqjen. Presidenti duhet të fillojë konsultimet me partitë në Asamblenë Kombëtare. Më pas vijon prezantimi i mandatit të parë hetimor përpara forcës më të madhe politike – “Vazhdojmë ndryshimin”. Ata kanë 7 ditë kohë për të mbledhur shumicën.

Nëse mandati kthehet, kreu i shtetit sërish nuk ka një afat të caktuar për konsultime. Edhe partia e dytë që do të marrë mandat – në këtë rast GERB, do të ketë 7 ditë. Nëse e kthejnë mandatin, presidenti Radev do të ketë 7 ditë kohë për të zgjedhur palën e tretë për të tentuar formimin e kabinetit.

Nëse dështojnë, mandati do t’i shkojë grupit të dytë më të madh (GERB-UDF). Për përpjekjen e tretë të tillë, kreu i shtetit ka diskrecionin për të zgjedhur një grup tjetër. Nëse edhe ky mandat mbetet i paplotësuar, Presidenti duhet të emërojë një kabinet kujdestar, të shpërndajë Parlamentin dhe të caktojë zgjedhjet e parakohshme parlamentare brenda dy muajsh.

Nisur nga procedurat, ekspertët vlerësojnë se zgjedhjet e parakohshme mund të zhvillohen më së shpejti në gusht, por për shkak të pushimeve verore, votimi pritet të mbahet në shtator ose tetor.

/Argumentum.al