Protesta në Shkup/ MPB: 47 policë të lënduar dhe dëme materiale në institucione

Dyzet e shtatë policë janë lënduar mbrëmjen e djeshme në Shkup në përleshjet me disa nga pjesëmarrësit në protestat kundër propozimit francez, konfirmon MPB. Nga të plagosurit e forcave policore, 11 janë të plagosur rëndë dhe dy prej tyre me lëndime të rënda. 11 protestues u arrestuan. Dëme janë shkaktuar në objektet e Qeverisë, Ministrisë së Jashtme dhe Kuvendit, njofton MPB, sipas mediave maqedonase.

Në informacionin që është epilog i ngjarjeve dhe përplasjeve, Ministria e Punëve të Brendshme shton më pas:

Disa shkelje të rendit dhe qetësisë publike janë vërejtur nga protestuesit, të cilët kanë gjuajtur gurë, vezë, sende hekuri, pllaka bekaton, molotov, shenja trafiku, kosha plehrash dhe mjete piroteknike, si në godina ashtu edhe në drejtim të punonjësve të policisë që kanë kryer zyrtarisht. veprimet për sigurimin e institucioneve shtetërore.

Në protestën e dates (05.07) janë raportuar dëmtime të dritareve dhe fasadave në të tri objektet: Qeveria, Ministria e Punëve të Jashtme dhe Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut. Përveç kësaj, demonstruesit thyen 16 mburoja të policisë, disa helmeta mbrojtëse policore dhe lidhje radio, si dhe u dëmtua një shtëpi e policisë para Kuvendit dhe një automjet policie.

Në lidhje me trazirat e përshkallëzuara para ndërtesës së Kuvendit të Republikës së Maqedonisë së Veriut, 11 persona janë ndaluar nga policët, ndërsa gjatë protestave policia nuk ka përdorur as mjete piroteknike dhe as kimike për të shpërbërë turmën.

Ministria e Brendshme merr masa për zbardhjen e rastit dhe apelon organizatorët e protestave dhe qytetarët që të tregojnë kapacitete demokratike, për t’i bërë protestat paqësore dhe demokratike, për të ruajtur rendin, paqen dhe sigurinë. Me dhunë ndaj atyre që ruajnë rendin, ndaj policisë maqedonase dhe objekteve të institucioneve nuk arrihet asgjë; dialogu duhet të bëhet në institucionet e sistemit”.

/Argumentum.al