Trupat e NATO-s do të kryejnë stërvitje luftarake në të gjithë Evropën, marrin pjesë dhe forca nga Shqipëria

Dhjetëra mijëra trupa nga NATO dhe vende të tjera të Atlantikut të Veriut do të marrin pjesë në një seri stërvitjesh ushtarake në të gjithë Evropën në javët e ardhshme, ndërsa vendet perëndimore kërkojnë të pengojnë agresionin rus.

Stërvitjet, të mbështetura nga avionë, tanke, artileri dhe mjete sulmi të blinduara, do të zhvillohen në Finlandë, Poloni, Maqedoninë e Veriut dhe përgjatë kufirit Estono-Letonez. Ato do të përfshijnë trupa nga NATO dhe Forca e Përbashkët Ekspeditare, e cila përfshin Finlandën dhe Suedinë, jo-anëtare të NATO-s.

“Shkalla e dislokimit, së bashku me profesionalizmin, stërvitjen dhe shkathtësinë e Ushtrisë Britanike, do të pengojë agresionin në një shkallë që nuk është parë në Evropë këtë shekull,” Gjeneral-lejtnant Ralph Wooddisse, komandant i ushtrisë fushore të MB. thuhet në një deklaratë.

Dislokimet do të fillojnë këtë javë në Finlandë, ku trupat nga SHBA, Britania, Estonia dhe Letonia do të marrin pjesë në Ushtrimin Shigjeta për të përmirësuar aftësinë e tyre për të punuar së bashku me forcat finlandeze.

Gjithashtu këtë javë, rreth 4,500 trupa do të marrin pjesë në stërvitjen e reagimit të shpejtë, e cila do të përfshijë hedhjen me parashutë dhe sulme me helikopterë në Maqedoninë e Veriut. Operacioni do të përfshijë forca nga SHBA, Britania, Shqipëria, Franca dhe Italia.

Muajin e ardhshëm, 18,000 trupa të NATO-s, duke përfshirë forca nga Britania, Franca dhe Danimarka, do të marrin pjesë në stërvitjen Hedgehog përgjatë kufirit Estoni-Letoni.

Në fund të majit, rreth 1,000 ushtarë britanikë do të bashkohen me trupat nga 11 vende të tjera për stërvitjen mbrojtëse në Poloni.

/Argumentum.al