Zgjedhjet lokale në Maqedoninë e Veriut/ IFIMES: Zgjedhje me pasoja historike

Me rastin e zgjedhjeve lokale, të cilat do të mbahen më 17 tetor 2021 Instituti Ndërkombëtar për Studimet e Lindjes së Mesme dhe Ballkanit, IFIMES ka analizuar situatën aktuale politike në Maqedoninë e Veriut. Ne sjellim fragmentet më të rëndësishme dhe interesante nga një analizë gjithëpërfshirëse e titulluar “Zgjedhjet Vendore 2021 në Maqedoninë e Veriut: Zgjedhje me pasoja historike”.

Zgjedhjet e ardhshme lokale janë një mundësi për vazhdimin e ndryshimeve në Republikën e Maqedonisë së Veriut, e cila filloi me krijimin e qeverisë së koalicionit të Republikës së Maqedonisë së Veriut të kryesuar nga Zoran Zaev (LSDM) më 31 maj 2017,

Çështjet lokale janë më pak të përfaqësuara në fushatën zgjedhore, edhe pse këto janë çështjet që duhet të jenë në fokus të kandidatëve për postin e kryetarëve të komunave, të cilët si individë kryesisht nuk janë të njohur mirë për publikun në përgjithësi. Udhëheqësit e partive politike zakonisht ndjekin qasje në të cilat ata flasin për çështje kryesore kombëtare dhe strategjike. Si rezultat, në zgjedhjet lokale votuesit votojnë në favor të një partie politike, jo individit që është kandidat për një pozicion në nivel lokal. Kjo anomali ka qenë e pranishme gjatë gjithë kohës në të gjitha vendet e rajonit.

Çështjet më aktuale përfshijnë standardin e jetesës së qytetarëve, vaksinimin kundër Covid-19, ekologjinë, planin e zhvillimit urban, infrastrukturën, pagën mesatare dhe politikën ekonomike, luftën kundër krimit dhe korrupsionit, çështjet e hapura me Bullgarinë, perspektivën evropiane, si dhe ato të fundit zjarri në Tetovë, në të cilin 14 pacientë vdiqën në një spital të përkohshëm Covid.

Në zgjedhjet e ardhshme lokale, votat e qytetarëve do të informojnë jo vetëm zgjedhjen e kryetarëve të komunave dhe këshilltarëve në këshillat komunale/qytete, por edhe drejtimin në të cilin do të lëvizë Republika e Maqedonisë së Veriut. Konkretisht, a do të vazhdojë të zhvillohet dhe reformohet në një vend të begatë dhe të suksesshëm me miq të shumtë në nivel ndërkombëtar apo do të zhytet përsëri në sundimin e Nikolla Gruevskit dhe VMRO-DPMNE-së, të cilët luajtën kartën e patriotizmit fals mbi bazën e të cilit vendi u grabit më shumë se pesë miliardë euro dhe më shumë se 20,000 qytetarë u përgjuan ilegalisht. Gjatë sundimit të saj prej 12 vjetësh, VMRO-DPMNE bllokoi shtetin, dhe tani ajo dëshiron ta bëjë këtë edhe fizikisht, duke organizuar një numër protestash manipuluese kundër autoriteteve aktuale.

Zgjedhjet lokale – një përpjekje e re për destabilizimin e Maqedonisë së Veriut

Është me rëndësi të veçantë për Republikën e Maqedonisë së Veriut që të gjithë ata që pengojnë dhe nuk e njohin Marrëveshjen e Prespës, e cila solli paqe dhe stabilitet, si dhe i dha Maqedonisë një shans për të përparuar, të sanksionohen dhe të “futen në listën e zezë” të administrata amerikane.

Azili politik trevjeçar që Hungaria i dha Nikolla Gruevskit skadon në tetor 2021, dhe ai tashmë i ishte drejtuar Rusisë dhe Turqisë për të pyetur për mundësinë e marrjes së azilit politik në këto dy vende. Ai beson se VMRO-DPNE mund të fitojë zgjedhjet dhe se atëherë ai do të jetë në gjendje të kthehet në Maqedoninë e Veriut pas zgjedhjeve lokale. Ata pastaj do të përpiqen të përmbysin Zoran Zaev dhe qeverinë e tij. Ky skenar tashmë ishte konsideruar në kuadër të aktiviteteve të ndryshme “në prapavijë”, shumica e të cilave janë penguar. Për Maqedoninë e Veriut, një skenar i tillë do të thotë kthim në fillim dhe kthim në gjendjen e vjetër. A është kjo vërtet ajo që duan qytetarët e Maqedonisë së Veriut?

Argumentum.al