Brukseli kërkon që 7.5 miliardë euro nga fondet e BE-së të shkurtohen nga Hungaria për shkak të shqetësimeve për sundimin e ligjit

Komisioni Evropian bëri thirrje të dielën për mbajtjen e 7.5 miliardë eurove në fondet evropiane nga Hungaria për shqetësimet e korrupsionit.

Komisioneri Johannes Hahn, përgjegjës për Buxhetin dhe Administratën, tha se shifra arrin në 65% të angazhimeve për tre programe operacionale nën politikën e kohezionit dhe rreth një të tretën e fondeve të kohezionit që vendi mori nga buxheti i BE-së.

Për Brukselin, rekomandimi i Këshillit për miratimin e kësaj mase ndëshkuese është hapi i radhës në procesin e mekanizmit të sundimit të ligjit që ai shkaktoi kundër Hungarisë në prill.

Mekanizmi, i cili ishte miratuar nga Gjykata Evropiane e Drejtësisë vetëm disa javë më parë, pas një sfide nga Budapesti dhe Polonia, i lejon Brukselit të vendosë sanksione financiare ndaj shteteve anëtare “për të mbrojtur buxhetin” nëse ato konsiderohen se kanë shkelur vlerat thelbësore të BE-së.

Vendimi për vendosjen e gjobës financiare u mor unanimisht nga komisionerët, tha Hahn, gjatë mbledhjes së tyre të Kolegjit të mbajtur në mënyrë të jashtëzakonshme më herët në mëngjes.

Hahn theksoi se Budapesti ka përshkruar 17 masa korrigjuese që kur Brukseli aktivizoi mekanizmin e kushtëzimit dhe se këto “në parim duhet të jenë në gjendje të adresojnë çështjet e përshkruara në njoftim”, duke përfshirë “parregullsitë sistematike” në procesin e prokurimit publik, konfliktin e interesit nga qeveria. zyrtarë dhe dobësi në hetim dhe ndjekje penale në rastet lidhur me fondet e BE-së.

/Argumentum.al